Ray Ban Originali vs Fake: Cum îți dai seama dacă o pereche de ochelari Ray-Ban este contrafăcută (replică) sau autentică?

Ray-Ban este un brand renumit, iubit și purtat cu mândrie de pasionații de ochelari din întreaga lume, dar și unul din cele mai contrafăcute branduri, mai ales în cazul modelelor iconice, Aviator și Wayfarer. 

În acest ghid îți vom arăta cum să-ți dai seama dacă modelul Ray-Ban la care te uiți este original sau doar o replică bună și cum să nu investești din greșeală într-o pereche fake, care îți pune sănătatea în pericol și îți duce banii pe apa sâmbetei.

Cum deosebesti intre o pereche Ray-Ban originala si una fake

1. Înainte de toate, verifică dacă magazinul este reseller oficial 

Pe scurt, soluția cea mai simplă este să faci shopping doar la distribuitori autorizați. 

Ochelarii Ray-Ban autentici sunt realizați în Italia (iar o mică parte în China) și pot fi cumpărați numai de pe site-ul Ray-Ban oficial și din magazinele specializate certificate din întreaga lume, cum este de altfel și optica noastră, Videt.ro, a cărei colecție Ray Ban o poți descoperi și online, și în showroom-ul din Dorobanți.

Videt este reseller Ray-Ban oficial și magazin certificat în România, lucru pe care îl poți verifica oricând în localizatorul de magazine certificate, pe site-ul oficial Ray-Ban. Îți recomandăm să verifici orice alt magazin de la care vrei să cumperi la același link.

Videt este distribuitor autorizat Ray-Ban in Romania

De asemenea, optica medicală Videt este retailer oficial al grupului Luxottica, lider pe piața de designer eyewear, sub umbrela căruia se comercializează zeci de branduri de rame și ochelari de designer, inclusiv Ray-Ban. 

Dacă ai deja o pereche de Ray Ban pe care vrei să o verifici, sau dacă vrei să știi la ce să te uiți odată ce ești într-o optică, iată care sunt cele 8 aspecte importante pe care să le verifici și care demonstrează originalitatea ochelarilor:

(Toate pozele de exemplificare sunt făcute cu ochelari Ray Ban din showroomul Videt.ro.)

2. Ambalajul

Toți ochelarii originali Ray-Ban vin ambalați într-o cutie specifică, formată dintr-un carton calitativ, de culoare argintie. Aceasta trebuie să fie lucioasă și să conțină neapărat logoul Ray-Ban. De asemenea, pe una din părțile laterale vei regăsi o etichetă cu informațiile produsului, alături de codul de bare.

Cutie de ochelari Ray-Ban originali

3. Accesoriile

Cutia Ray-Ban trebuie să cuprindă, pe lângă ochelari, și accesorii: tocul sau husa, laveta și broșura de prezentare.

Husele Ray-Ban sunt confecționate, de regulă, din piele naturală, de culoare neagră sau maro, foarte bine cusute. Pe partea superioară, în stânga, husele originale Ray-Ban au logoul brandului, care trebuie să fie strălucitor și însoțit de mesajul „100% UV Protection – Ray-Ban – Sunglasses By Luxottica”, iar pe capsa care închide husa vei avea din nou inscripționat numele Ray-Ban.

Huse de ochelari Ray-Ban originale versus fake

Laveta de curățare a ochelarilor este confecționată dintr-un material calitativ, fin la atingere, pe care se regăsește logoul Ray-Ban.

Trusa originala completa Ray-Ban

Lavetă de curățat ochelari Ray-Ban

În afară de husă și lavetă, toate cutiile Ray-Ban cuprind și o broșură, care prezintă informații despre produsul achiziționat și reguli de îngrijire a ochelarilor, care nu ar trebui să conțină greșeli de tipar.

Trusa originala completa pentru ochelari Ray-Ban

Trusa completă pentru ochelari Ray-Ban

4. Calitatea lentilelor si a ramelor

Materialele din care sunt confecționați ochelarii originali Ray-Ban sunt de calitate superioară, care este aproape imposibil de imitat, astfel materialele autentice pot fi destul de ușor diferențiate de cele fake.

Există câteva moduri de a proba calitatea lentilelor și ramelor Ray-Ban. Primul este să verifici greutatea ochelarilor luându-i în mână. Dacă îi simți foarte ușori, e un semn că sunt contrafăcuți, deoarece toți ochelarii autentici sunt destul de robuști.

Un alt mod de a verifica calitatea ochelarilor este să observi dacă ramele sunt tăiate dintr-o singură bucată de acetat, așa cum sunt toate perechile originale Ray-Ban, și să fii atent nici să nu aibă urme de uzură, umflături sau alte denivelări ale materialelor.

În ceea ce privește lentilele, majoritatea lentilelor Ray-Ban sunt confecționate din sticlă de înaltă calitate. Totuși, există posibilitatea ca unele modele să fie create din alt material – cel mai bine e să verifici asta în descrierea ochelarilor, atunci când îi achiziționezi.

5. Originea produselor

Din 1999, când Luxottica a preluat Bausch&Lomb, ochelarii Ray-Ban nu mai sunt produși în SUA, ci în Italia, doar câteva modele fiind produse în China, cum este segmentul Junior, pentru copii.

Așa că un alt aspect pe care să-l iei în calcul când alegi ochelarii Ray-Ban este țara de fabricație a produselor – fii atent ca pe ambalaj, cât și pe brațul drept al ochelarilor să fie inscripționat logoul Ray-Ban, alături de mesajul „Made in Italy” sau „Made in China” – în cazul ochelarilor polarizați, acestea vor fi urmate și de cuvântul „Polarized”.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

6. Logo-ul Ray-Ban

Un alt punct important pe care e nevoie să-l iei în calcul atunci când vrei să alegi ochelari Ray-Ban autentici este logoul brandului. El trebuie să fie regăsit în mai multe locuri pe ochelari, într-un mod specific.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

Pe lentile: În primul rând, lentila stângă a ochelarilor originali are o inscripție foarte mică „RB” la marginea lentilei, imediat lângă balama, iar varianta polarizată are mesajul „Ray-Ban P” pe lentila dreaptă, în partea stângă sus. Verifică aceste inscripții să fie foarte vizibile, nu ușor șterse, și nici gravate.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

De asemenea, ochelarii originali Ray-Ban o să aibă la achiziționare și un sticker cu logo-ul brandului pe una din lentile, lipit prin electricitate statică, și nu prin adeziv.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

Pe brațe: Fii atent și la brațele ochelarilor! Ochelarii autentici Ray-Ban prezintă logoul, ieșit puțin în relief, pe partea exterioară a brațului drept, dar și pe partea interioară ar trebui să conțină logoul scris, așa cum am văzut mai sus, urmat de țara de producție.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

Pe pernițele nazale: Logoul Ray-Ban trebuie să se regăsească și pe pernițele ochelarilor, sub forma de litere „RB”, poziționate pe centrul acestora.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

7. Brațele ramei

Inscripțiile de pe brațele ramei ar trebui să te ajute și ele la identificarea ochelarilor fake. Toți ochelarii autentici Ray-Ban conțin pe brațul stâng inscripția „RB”, urmată de codul modelului și al culorii, alături de detalii privind dimensiunea acestuia, (lățimea lentilei, puntea nazala, lungimea brațelor), precum și gradul de închidere a lentilei. Dacă acestea nu sunt prezente, sau sunt prezente parțial, cu siguranță ochelarii sunt contrafăcuți.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

8. Piesele de schimb

Un alt mod pentru a proba autenticitatea ochelarilor Ray-Ban este să verifici înainte de cumpărare dacă magazinul de unde îți achiziționezi produsele Ray-Ban are la dispoziție piese de schimb. Dacă pierzi sau deteriorezi piesele ochelarilor, doar magazinele autorizate pot comercializa piesele de schimb originale.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

8. Prețul

Ultimul aspect de verificat, dar foarte important, este prețul ochelarilor Ray-Ban. Brandul are o politică foarte strictă privind prețul, fiind neobișnuit să găsești reduceri la ochelarii Ray-Ban, mai ales pe alte site-uri față de cel oficial. 

Dacă o pereche de ochelari Ray-Ban este vândută la un preț extrem de mic, de exemplu, sub 100 lei, este clar că nu ai în față un produs original. Cu atât mai mult cu cât brandul Ray-Ban nu permite vânzarea sub prețul stabilit de el. Dacă ai dubii privind autenticitatea unor produse Ray-Ban, poți oricând să apelezi la reprezentanții brandului, ca să te ajute cu clarificări. 

În shop-ul Videt vei găsi unele dintre cele mai accesibile prețuri din mediul online pentru ochelarii Ray-Ban, între 300-900 de lei. Colecțiile speciale precum Carbon Fibre și Chromance pot ajunge până la 1500 lei perechea, datorită calităților și tehnologiilor folosite.

Diferente intre ochelari de soare Ray-Ban autentici si cei contrafacuti

Chiar dacă pe termen scurt, ochelarii contrafăcuți pot părea o investiție bună, pe termen lung, calitatea scăzută îți va aduce numai minusuri: se vor degrada mult mai rapid față de cei originali, nu îți vor proteja ochii corespunzător, iar materialele folosite pentru fake-uri niciodată nu vor arată la fel de bine ca cele autentice.

Pe Videt.ro găsești cele mai noi colecții de ochelari de soare și de vedere de brand. Poți proba online, cu ajutorul funcției Virtual Try-On, toată colecția de ochelari Ray Ban și te așteptăm și în showroom-ul din Dorobanți!

Comentarii