Cum să te machiezi dacă ai lentile de contact: sfaturi de la specialiști



Ai început să porți lentile de contact sau te gândești să încerci o nouă culoare a irisului cu lentile de contact colorate, dar nu ești prea sigură cum să te machiezi și ce produse ai voie să folosești?

Știi tot felul de povești despre cum nu poți folosi gene false sau rimel de alungire, sau cum nu îți poți machia ochii în stilul smokey, dar vrei să știi exact ce e adevărat și ce nu, corect? Ce se întâmplă de fapt cu machiajul când porți lentile de contact?

trusa de machiaj

 

Cea mai importantă regulă este să nu lași produsele cosmetice să contamineze lentilele de contact. Totuși, avem vești bune: această regulă nu este chiar atât de complicată. Te poți bucura în continuare de tehnicile și stilurile de machiaj cu care te-ai obișnuit, dacă acorzi puțină atenție produselor și modului lor de aplicare.

Pe lângă stilul personal și aspectul estetic, mai există un factor ce nu trebuie neglijat: sănătatea. Cu acest gând în minte am creat acest ghid, dedicat clientelor Videt care vor să ia cele mai bune decizii cu privire la cremele alese, creionul dermatograf, rimelul, fondul de ten, pudra și tot arsenalul de cosmetice de care au nevoie.

Când se pun lentilele de contact - înainte sau după machiaj?

Sfatul Asociației de Optometrie este ca lentilele de contact să se aplice mereu înainte de machiaj. Avantajele aplicării lentilelor înainte de machiaj nu sunt puține, mai ales pentru cele care abia învață cum se pun lentilele de contact. Ochii pot lăcrima la primele încercări, de aceea este nevoie de o perioadă de pauză de la aplicarea lor pe ochi, pentru a putea continua.

Lăcrimarea poate destabiliza rimelul sau fardul folosit și poate transfera cosmeticele pe lentilă, de aceea îți recomandăm să începi machiajul abia după ce te-ai obișnuit cu lentilele pe ochi timp de câteva minute.

Persoanele experimentate în a-și pune lentilele de contact recunosc faptul că le pot aplica și la final, după ce machiajul este deja terminat. În acest caz, există totuși riscul de a atinge lentila de contact de gene, contaminând-o cu mascara sau fard, care provoacă disconfort și lăcrimări abundente. Totodată, dezavantajul aplicării lentilelor la sfârșitul machiajului este faptul că nu poți vedea clar cum este aplicat machiajul decât la sfârșit.

Ce se întâmplă dacă lentilele se murdăresc?

Dacă simți un disconfort sau nu ai vederea clară, îndepărtează lentilele de contact și verifică eventualele urme de impurități și machiaj. Cel mai probabil particule mici de fard sau mascara au interacționat cu lentila, provocând reacții nedorite.

curatare lentile

În cazul în care lentilele de contact se murdăresc de machiaj, scoate-le imediat și demachiază bine ochii. Pentru a îndepărta machiajul de pe lentile, curăță-le ușor cu o soluție lentile de contact, apoi depozitează-le timp de 4-6 ore în cutiuța lor (lens case) în care ai adăugat soluție cu peroxid.

Cum se pun lentilele de contact?

Suntem siguri că știi deja că igiena mâinilor este esențială, însă în cazul lentilelor de contact, atenția trebuie să fie și mai sporită. Spală-te foarte atent pe mâini (aici poți găsi câteva instrucțiuni utile de care să-ți reamintești) și usucă-te la o sursă de aer (mai simplu, lasă mâinile să se usuce singure) sau cu un prosop care să nu lase microfibre pe degete. Microfibrele de pe un prosop pot cauza mult disconfort odată ajunse pe lentile.

spalarea mainilor

Un alt lucru important, mai puțin știut, este să nu folosești crema de mâini înaintea aplicării lentilelor. Poziționează lentilele pe ochi doar cu mâinile curate și uscate. Anumite ingrediente din compoziția cremelor/loți­unilor, mai ales cele pe bază de ulei, pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele de contact și pot duce la disconfort și lăcrimare.

crema de maini

Nu te machia în mașină sau în locuri neprielnice – chiar dacă ți-ai pus lentilele de contact într-un loc sigur și curat, machiajul în mașină sau în mijloace de transport în comun te poate expune la diferite incidente (de exemplu, poți atinge periuța de mascara de lentilă, din cauza instabilității sau lipsei de lumină).

Folosește în schimb o oglindă stabilă, cu picior sau fixată pe perete (nu una pe care trebuie să o ții în mână). Poți opta și pentru o oglindă iluminată sau care are proprietăți de mărire a imaginii, pentru un control mai mare și pentru a nu aburi oglinda dacă ai nevoie să te apropii de ea mai mult.

machiaj in masina

Produse cosmetice recomandate pentru lentilele de contact

Produsele cosmetice hipoalergenice sunt cele mai bune dacă porți lentile de contact. Ele sunt fabricate într-un mediu steril, pe bază de apă, și nu conțin parfum. Cum verifici toate aceste lucruri? Uitându-te pe eticheta ingredientelor! Eticheta unor astfel de produse menționează adesea “testat oftalmologic”, „fără parfum” sau „potrivit pentru ochii sensibili”.

hipoalergenice

Cosmeticele hipoalergenice și testate oftalmologic nu au deloc sau au foarte puțini conservanți (care nu provoacă alergii), însă, cel mai important, sunt testate de medici oftalmologi. Compoziția lor este gândită așa încat să nu aibă risc de reacții alergice, acest lucru fiind confirmat prin teste specifice.

Produsele cosmetice hipoalergenice sunt testate pe pielea alergică și sensibilă, însă, dacă ai ocazia să testezi un produs înainte de cumpărare, fă-o timp de 24 până la 48 de ore, pentru a observa orice reacție nedorită. Împrietenește-te cu produsele sub formă de gel, cremă, lichid, și evită produsele sub formă de pudră.

Respectă mereu data de expirare a fiecărui produs cosmetic. Bacteriile adoră uleiurile, apa și zaharurile din cosmetice, de aceea este important să respecți data de expirare sau durata de viață pe care o are un produs de la deschidere.

De exemplu, majoritatea produselor cosmetice dedicate zonei ochilor au o durată de viață de la 3 la maxim 6 luni. Aceste produse au o viață scurtă deoarece conțin minimul de conservanți, pentru a fi cât mai puțin iritante cu ochii. Dacă ai făcut o infecție oculară, nu mai folosi produsele cosmetice cu care ai intrat în contact, ba chiar te sfătuim să le arunci, pentru că prezintă risc mare de a fi contaminate bacterian.

Produse cosmetice nerecomandate

machiaj contaminat

Produsele waterproof (rezistente la apă) NU sunt recomandate de către medicii oftalmologi, deoarece acestea nu pot fi îndepărtate decât cu ajutorul unui demachiant pe bază de ulei, nerecomandat persoanelor care poartă lentile.

Alege baza de machiaj, fondul de ten, fardurile, pudra și blush-ul sub formă lichidă, cremă, mousse, baton sau pudră compactă (nu liberă). În cazul produselor sub formă de pudră liberă, riscul ca acestea să intre în ochi la aplicare crește.

Sfaturi de machiaj

Pensulele potrivite

pensule sintetice

Păstrează absolut toate pensulele și aplicatoarele de fard curate și uscate, într-un loc în care sunt protejate de praf. Folosește pensule din păr sintetic, de calitate, care nu sunt foarte mari sau pufoase (acestea împrăștie orice produs cosmetic în aer). Înainte de a folosi o pensulă nouă, spal-o și asigură-te că nu cad fire din ea la folosire (poți face un test pe mână). Nu pune mult produs pe pensule. Îndepărtează excesul înainte de aplicare.

Machiaj pentru ten

Baza de machiaj

Începe machiajul cu o bază de machiaj hipoalergenică, pe bază de apă. Rolul acesteia este important, mai ales când condițiile meteo sunt defavorabile, pentru că va ține fondul de ten și pudra fixate pe ten indiferent de căldura sau vântul de afară. Un fond de ten cremos se poate deplasa din cauza căldurii sau a condițiilor de vreme extreme și poate ajunge în ochi.

Fondul de ten

Alege un fond de ten cremă, lichid, spumă/mousse sau baton. Evită fondul de ten sub formă de pudră liberă sau pudră minerală.

Pudra

Folosește o pudră compactă (nu liberă) sau un fond de ten care are în compoziție pudră și care se fixează cu un aspect pudrat. O pudră liberă poate fi folosită doar dacă ești foarte atentă în a nu o împrăștia în aer – pentru asta poți folosi un burete, în defavoarea unei pensule de pudră clasice. Pentru retușuri pe parcursul zilei ai nevoie de o pudră de față compactă care nu prezintă riscul de a se împrăștia în aer și de a intra în ochi în timpul aplicării. Blush-ul, bronzerul și conturul de obraji pot fi compacte, cremă sau lichide.

Machiaj pentru ochi și sprâncene

Îngrijirea sprâncenelor

Pensează sprâncenele înainte de a pune lentilele pe ochi. Nu subția sprâncenele foarte mult, deoarece acestea au rolul de a proteja ochii de transpirație și umezeală, implicit protejând și lentilele de contact.

Dacă îți vopsești sprâncenele, folosește numai produse naturale, testate, din magazine specializate sau farmacii, și încearcă să nu porți lentilele înainte de a începe procesul. Dacă trebuie să le porți, ține ochii închiși cât mai mult posibil în timpul vopsirii.

Pentru a contura sprâncenele prin machiaj, evită fardurile și îndreaptă-te către variantele gel, ceară, cremă sau creion contur bine ascuțit. Nu apăsa creionul foarte tare pe spranceană pentru a nu cauza ruperea vârfului și contaminarea lentilei cu particule de creion.

Primerul de ochi

Înainte de a începe machiajul ochilor aplică un primer pentru a fixa orice tip de fard și pentru a evita scurgerea sau deplasarea lui către ochi. Un primer va acționa la fel ca o bază de machiaj.

Fardul de pleoape

Machiază-te cu ochii închiși cât mai mult timp posibil. Folosește farduri pudră cremoase, de calitate, și evită-le pe cele care se sfărâmă prea ușor la atingere sau cad de pe pleoapă la aplicare (cu textură ca de cretă). Evită pe cât se poate și fardurile cu particule de glitter.

Testează toate fardurile pe care le ai, fără lentilele de contact puse pe ochi, pentru a observa care din ele cad de pe pleoapă cel mai ușor. Când particule de fard cad pe lentilă, acestea formează un film care împiedică vederea clară și usucă foarte mult ochiul pe parcursul zilei.

Fardurile pudră mai pot fi aplicate umed, cu ajutorul unei pensule stropite cu apă termală sau cu o soluție specială. Nu folosi niciodată saliva pe post de agent de umezire. După aplicarea unui fard pudră încearcă să tamponezi pleoapa pentru a prinde orice exces de produs. Pe timp de vară evită fardurile cremă, deoarece se pot transfera mult mai ușor și pot curge.

Creionul de ochi

Cosmetic pencil.

Nu aplica eyeliner (cremos, gel, creion dermatograf sau tuș lichid) în interiorul pleoapelor, deoarece va ajunge pe lentila de contact. Dacă folosești creioane dermatograf, păstrează-le ascuțite, pentru a nu zgâria pielea cu învelișul din lemn.

Creioanele kohl cu textură cremoasă și consistență moale sunt foarte ușor de folosit, însă trebuie fixate pentru a nu se deplasa către gene sau ochi. Interiorul pleoapei este în contact direct cu ochiul și orice produs aplicat acolo va ajunge sub lentilă.

eyeliner gel

În cazul machiajului retro sau al machiajului oriental, pe bază de eyeliner gel sau lichid, ai grijă ca produsul să nu fie aplicat foarte aproape de canalul lacrimal. Pe parcursul zilei, tușul poate înfunda acest canal și poate facilita pătrunderea machiajului sub lentilă.

Mascara

Medicii oftalmologi recomandă doar folosirea unui mascara (rimel) hipoalergenic, testat oftalmologic, pe care să-l înlocuiești la cel puțin trei luni. Clinique este unul dintre brandurile care s-au specializat în formule delicate, non iritante.

mascara

Regula de bază în privința rimelului este să nu folosești un rimel cu fibre pentru alungirea și îngroșarea genelor, pentru că aceste fibre pot intra în ochi, unde produc iritații foarte ușor. Aplicarea rimelului se face pornind de la mijlocul genelor către extremități, pentru a nu atinge corneea.

Nu folosi un pieptene metalic pentru gene (sau alte metode improvizate, cum ar fi o agrafă sau un ac de siguranță) pentru a despărți genele rimelate. Pentru a nu încărca genele, aplică un strat de rimel și lasă-l să se usuce, după care vino cu un al doilea strat. Îndepărtează excesul de rimel de pe periuță înainte să te dai cu rimel.

Folosește cleștele pentru întors gene înainte de a introduce lentilele de contact. Dacă nu ai experiență în folosirea cleștelui, poți renunța la folosirea lui, este la fel de periculos și pentru nepurtătoarele de lentile. Există o altă metodă mai ușoară și mai puțin riscantă: după aplicarea rimelului se ține ochiul închis și se împinge geana în sus cu ajutorul degetului.

Genele false

gene false

Genele false nu sunt recomandate purtătorilor de lentile de contact, deoarece adezivul lor poate ajunge pe lentilă sau poate îngreuna pleoapa, dacă sunt aplicate neprofesionist. În cazul evenimentelor importante la care ai vrea să porți gene false, apelează la un make-up artist experimentat în a lucra și cu persoane care poartă lentile de contact.

Lentilele de contact și mersul la salonul de înfrumusețare

Lentilele de contact nu sunt cea mai bună idee când mergi la salonul de înfrumusețare. Foehnul și aerul foarte cald usucă lentilele de contact, ceea ce provoacă disconfort. Produsele de îngrijire pentru păr, cum sunt vopseaua sau fixativul, conțin substanțe chimice (de exemplu, amoniac), care pot fi absorbite de lentile, și pot irita destul de grav ochii.

uscator de par

Uscătorul de păr la putere mare (mai ales dacă este aplicat în cască) poate duce la iritații, senzație de ochi uscați și chiar la deteriorarea materialului din care sunt fabricate lentilele. Lentilele de contact moi sunt construite din materiale foarte absorbante și pot absorbi particule eliminate de aerosoli, precum fixativul sau spray-ul de fixare a machiajului. Fie că ești la salon sau aplici singură astfel de produse, ține ochii închiși la aplicare și la câteva secunde bune după.

Machiaj de Halloween

Dacă de Halloween te gândești la un machiaj special cu lentile de contact decorative sau colorate, cumpără produse cosmetice numai din magazine specializate în machiaj teatral (nu produsele care apar numai de Halloween și apoi dispar) și evită produsele care conțin glitter sau care trebuie lipite pe pleoape.

Aplică aceeași regulă și pentru lentilele cosmetice – cumpără doar din magazinele specializate în lentile de contact și niciodată din magazine de frumusețe sau tarabe. Citește și articolul pe care l-am realizat împreună cu Ziarul Adevărul, în care prezentăm care sunt pericolele purtării lentilelor decorative fără prescripție.

Sfaturi pentru demachiere

Apucă-te de demachiere numai după ce ai scos lentilele de contact, deoarece majoritatea loțiunilor demachiante sunt pe bază de ulei (ulei de argan, ulei de migdale, ulei de cocos) și pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele.

De asemenea, îți recomandăm să folosești doar discuri demachiante, pentru că servețelele normale pierd foarte ușor fibre, care pot rămâne în ochi. Șterge fardurile "trăgând" discul demachiant dinspre interiorul ochiului spre exterior și nu de sus în jos, mai ales dacă ai folosit fard cu particule de glitter. Așa cum nici machiajul nu trebuie purtat mai mult de 24 de ore, nu purta lentilele de contact mai mult timp decât trebuie.

demachiere

Unde păstrăm lentilele de contact?

Nu depozita suportul pentru lentile (lens case) lângă sticluțele cu ojă, acetonă, vopsea de păr sau alte produse puternic parfumate! Substanțele din compoziția lor pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele de contact.

 

Dacă ai mai multe întrebări despre machiaj atunci când porți lentile de contact, poți suna la numerele de telefon 0733348395 sau 0742502248, unde un specialist Videt te va sfătui cum să procedezi în cazul tău.

Tu ce machiaj preferat ai și cum preferi să-l aplici când porți lentile de contact?

Echipa Videt

Comentarii

Aveți întrebări?