Învață să te machiezi corect când porți lentilele de contactAi început să porți lentile de contact de vedere, sau te gândești să încerci o nouă culoare a irisului cu lentile colorate, dar nu ești prea sigură cum să faci asta cu noile „ajutoare” puse pe ochi.

Știi tot felul de povești despre cum nu poți folosi gene false sau rimel de alungire, sau cum nu îți poți machia ochii în stilul smokey, dar vrei să știi exact ce e adevărat și ce nu.

Deci, ce se întâmplă de fapt cu machiajul când porți lentile de contact?

trusa de machiaj

 

Cea mai importantă regulă este să nu lași produsele cosmetice să intre în contact cu lentilele de contact. Însă avem vești bune - această regulă nu este chiar atât de complicată. Te poți bucura în continuare de tehnicile și stilurile de machiaj cu care te-ai obișnuit, dacă acorzi puțină atenție produselor și modului lor de aplicare.

Pe lângă stilul personal și aspectul estetic, mai există însă un factor ce nu trebuie neglijat: sănătatea. Cu acest gând în minte am creat acest ghid, dedicat clientelor Videt care vor să ia cele mai bune decizii cu privire la cremele alese, creionul dermatograf, rimelul, fondul de ten, pudra și tot arsenalul de cosmetice de care au nevoie.

Când se pun lentilele de contact - înainte sau după machiaj?

Sfatul Asociației de Optometrie este ca lentilele de contact să se aplice mereu înainte de machiaj.

Avantajele aplicării lentilelor înainte de machiaj nu sunt puține, mai ales pentru cele care abia învață cum se introduc pe ochi. Ochii pot lăcrima la primele încercări, de aceea este nevoie de o perioadă de pauză de la introducerea lor pe ochi, pentru a putea continua.

Lăcrimarea poate destabiliza mascara sau fardul folosit și poate transfera cosmeticele pe lentilă, de aceea îți recomandăm să începi machiajul abia după ce te-ai obișnuit cu lentilele pe ochi timp de câteva minute.

Persoanele experimentate în a-și pune lentilele de contact recunosc faptul că le pot pune și la sfârșit, după ce machiajul este deja terminat. În acest caz există totuși riscul de a atinge lentila de contact de gene, contaminând-o cu mascara sau fard, care provoacă disconfort și lăcrimări abundente. Totodată, dezavantajul aplicării lentilelor la sfârșitul machiajului este faptul că nu poți vedea clar cum este aplicat machiajul decât la sfârșit.

Ce se întâmplă dacă lentilele se murdăresc?

Dacă simți un disconfort sau nu ai vederea clară, îndepărtează lentilele și verifică eventuale urme de impurități și machiaj. Cel mai probabil particule mici de fard sau mascara au interacționat cu lentila, provocând reacții nedorite.

curatare lentile
În cazul în care lentilele de contact se murdăresc de machiaj, scoate-le imediat, și demachiază bine ochii. Pentru a îndepărta machiajul de pe lentile, curăță-le ușor cu o soluție de întreținere, apoi depozitează-le timp de 4-6 ore în cutiuța lor (lens case) în care ai adăugat soluție cu peroxid.

Cum se pun lentilele de contact?

Suntem siguri că știi deja ca igiena mâinilor este esențială, însă în cazul lentilelor atenția trebuie să fie și mai sporită. Spală-te foarte atent pe mâini (aici poți găsi câteva instrucțiuni utile de care să-ți reamintești), și usucă-te la o sursă de aer (mai simplu, lasă-le să se usuce singure), sau cu un prosop care să nu lase microfibre pe degete.
spalarea mainilor

Microfibrele de pe un prosop pot cauza mult disconfort o dată ajunse pe lentile.

crema de maini

Un alt lucru important, mai puțin știut, este să nu folosești crema de mâini înaintea aplicării lentilelor. Introduce lentilele pe ochi doar cu mâinile curate și uscate. Anumite ingrediente din compoziția cremelor/loți­unilor, mai ales cele pe bază de ulei, pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele de contact, și pot duce disconfort și lăcrimare.

machiaj in masina

Nu te machia în mașină sau în locuri neprielnice – chiar dacă ți-ai pus lentilele într-un loc sigur și curat, machiajul în mașină sau în mijloace de transport în comun te poate expune la diferite accidente de machiaj (de exemplu, poți atinge periuța de mascara de lentilă, din cauza instabilității sau lipsei de lumină).

oglinda marire
Folosește în schimb o oglindă stabilă, independentă, cu picior, sau fixată pe perete (nu una pe care trebuie să o ții în mână). Poți opta și pentru o oglindă iluminată, sau care are proprietăți de magnifiere a imaginii, pentru un control mai mare, și pentru a nu aburi oglinda dacă ai nevoie să te apropii de ea mai mult.

Produse cosmetice recomandate pentru lentilele de contact

Produsele cosmetice hipoalergenice sunt cele mai bune produse cosmetice pentru lentile de contact. Ele sunt fabricate într-un mediu steril, pe bază de apă, și nu conțin parfum. Cum verifici toate aceste lucruri? Uitându-te pe eticheta ingredientelor! Eticheta unor astfel de produse menționează adesea “testat oftalmologic”, „fără parfum” sau „potrivit pentru ochii sensibili”.
hipoalergenice

Cosmeticele hipoalergenice și testate oftalmologic nu au deloc, sau au foarte puțini conservanți (care nu provoacă alergii), însă, cel mai important, sunt testate de medici oftalmologi. Compoziția lor este gândită așa încat nu are risc de reacții alergice, acest lucru fiind confirmat prin teste specifice.

Produsele cosmetice hipoalergenice sunt testate pe pielea alergică și sensibilă, însă, dacă ai ocazia să testezi un produs înainte de cumparare, fă-o timp de 24 până la 48 de ore pentru a observa orice reacție nedorită.

Poți consulta și aceasta listă cu produse sigure de folosit pentru machiaj. Împrietenește-te cu produsele sub formă de gel, cremă, lichid, și evită produsele sub formă de pudră.

Respectă mereu data de expirare a fiecărui produs cosmetic. Bacteriile adoră uleiurile, apa și zaharurile din cosmetice, de aceea este important sa respecți data de expirare sau durata de viață pe care o are un produs de la deschidere: de exemplu, majoritatea produselor cosmetice dedicate zonei ochilor au o durată de viață de la 3 la maxim 6 luni. Aceste produse au o viață scurtă deoarece conțin minimul de conservanți, pentru a fi cât mai puțin iritante cu ochii.

Dacă ai făcut o infecție oculară, nu mai folosi produsele cosmetice cu care ai intrat în contact, ba chiar te sfătuim să le arunci, pentru că prezintă risc mare de a fi contaminate bacterian.

machiaj contaminat

Produse cosmetice nerecomandate

Produsele waterproof (rezistente la apă) NU sunt recomandate de catre medicii oftalmologi, deoarece acestea nu pot fi îndepartate decât cu ajutorul unui demachiant pe bază de ulei, nerecomandat persoanelor care poartă lentile.Alege baza de machiaj, fond de ten, farduri, pudra și blush-ul sub formă lichidă, cremă, mousse, baton sau pudră compactă (nu liberă). În cazul produselor sub formă de pudră liberă, riscul ca acestea să intre în ochi la aplicare crește.

Sfaturi de machiaj

Pensulele potrivite

Păstrează absolut toate pensulele și aplicatoarele de fard curate și uscate, într-un loc în care sunt protejate de praf.

Folosește pensule din păr sintetic, de calitate, care nu sunt foarte mari sau pufoase (acestea împrăștie orice produs cosmetic în aer). Înainte de a folosi o pensulă nouă, spal-o și asigură-te că nu cad fire din ea la folosire (poți face un test pe mână).

pensule sintetice
Nu pune mult produs pe pensule. Îndepărtează excesul înainte de aplicare.

Machiajul pentru Ten

 

Baza de machiaj

Începe machiajul cu o bază de machiaj hipoalergenică, pe bază de apă.

Rolul acesteia este important mai ales când condițiile meteo sunt defavorabile, pentru că va ține fondul de ten și pudra fixate pe ten indiferent de căldura sau vântul de afară.

Un fond de ten cremos se poate deplasa din cauza căldurii sau a condițiilor de vreme extreme și poate ajunge la ochi.

Fondul de ten Alege un fond de ten cremă, lichid, spumă/mousse sau baton. Evită fondul de ten sub formă de pudră liberă sau pudră minerală.

Pudra

Folosește o pudră compactă (nu liberă) sau un fond de ten care are în compoziție pudră și care se fixează cu un aspect pudrat. O pudră liberă poate fi folosită doar dacă ești foarte atentă în a nu o împrăștia în aer – pentru asta poți folosi un burete, în defavoarea unei pensule de pudra clasice.

Pentru retușuri pe parcursul zilei ai nevoie de o pudră de față compactă care nu prezintă riscul de a se împrăștia în aer și de a intra în ochi în timpul aplicării.

Blush-ul, bronzerul și conturul de obraji pot fi compacte, cremă sau lichide.

Machiajul pentru Ochi și Sprâncene

Îngrijirea sprâncenelor

Pensează sprâncenele înainte de a pune lentilele pe ochi. Nu subția sprâncenele foarte mult, deoarece acestea au rolul de a proteja ochii de transpirație și umezeală, implicit protejând și lentilele de contact.

Dacă îți vopsești sprâncenele folosește numai produse naturale, testate, din magazine specialiste sau farmacii, și încearcă să nu porți lentilele înainte de a începe procesul. Dacă trebuie să le porți, ține ochii închiși cât mai mult posibil în timpul vopsirii.

Pentru a contura sprâncenele prin machiaj evită fardurile și îndreaptă-te către variantele gel, ceară, cremoase, sau creion contur bine ascuțit. Nu apăsa creionul foarte tare pe spranceană pentru a nu cauza sfărmârea vârfului și contaminarea lentilei cu particule de creion.

Primer de ochi

Înainte de a începe machiajul ochilor aplică un primer pentru a fixa orice tip de fard și pentru a evita scurgerea sau deplasarea lui către ochi. Un primer va acționa la fel ca o bază de machiaj.

Fardul

Machiază-te cu ochii inchiși cât mai mult timp posibil.

Folosește farduri pudră cremoase, de calitate, și evită-le pe cele care se sfărâmă prea ușor la atingere, sau cad de pe pleoapă la aplicare (cu textură ca de cretă). Evită pe cât se poate și fardurile cu particule de glitter.

Testează toate fardurile pe care le ai, fără lentilele de contact puse pe ochi, pentru a observa care din ele cad de pe pleoapa cel mai ușor.

Când particule de fard cad pe lentilă, acestea formeaza un film care împiedică vederea clară și usucă foarte mult ochiul pe parcursul zilei.

Fardurile pudră mai pot fi aplicate umed, cu ajutorul unei pensule stropite cu apă termală, sau cu o soluție specială. Nu folosi niciodată saliva pe post de agent de umezire.

După aplicarea unui fard pudră încearcă să tamponezi pleoapa pentru a prinde orice exces de produs. Pe timp de vară evită însă fardurile cremă, deoarece se pot transfera mult mai usor și pot curge.

Creionul de ochi

Cosmetic pencil.

Nu aplica eyeliner (cremos, gel, creion dermatograf sau tuș lichid) în interiorul pleoapelor, deoarece va ajunge pe lentila de contact.

Dacă folosești creioane dermatograf pastrează-le ascuțite, pentru a nu zgâria pielea cu învelișul din lemn.

Creioanele kohl cu textură cremoasă și consistență moale sunt foarte ușor de folosit, însă trebuie fixate pentru a nu se deplasa către gene sau ochi. Interiorul pleoapei este în contact direct cu ochiul, și orice produs aplicat acolo va ajunge sub lentilă.

eyeliner gel

În cazul machiajului retro sau al machiajului oriental, pe baza de eyeliner gel sau lichid, ai grijă ca produsul să nu fie aplicat foarte aproape de canalul lacrimal. Pe parcursul zilei, tușul poate înfunda acest canal, și poate facilita pătrunderea machiajului sub lentilă.

Mascara

Medicii oftalmologi recomandă doar folosirea unui mascara (rimel) hipoalergenic, testat oftalmologic, pe care să-l înlocuiesti la cel puțin trei luni. Clinique este unul dintre brandurile care s-au specializat în formule delicate, non iritante.

mascara

Regula de bază în privința rimelului este să nu folosești un rimel cu fibre pentru alungirea și îngroșarea genelor, pentru ca aceste fibre pot intra în ochi unde produc iritații foarte ușor.

Aplicarea rimelului se face pornind de la mijlocul genelor către extremități, pentru a nu atinge corneea.

Nu folosi un pieptene metalic pentru gene (sau alte metode improvizate, cum ar fi o agrafă sau un ac de siguranță) pentru a despărți genele rimelate. Pentru a nu încărca genele, aplică un strat de rimel și lasă-l să se usuce, după care vino cu un al doilea strat. Îndepărtează excesul de rimel de pe periuță înainte să te rimelezi.

Folosește cleștele pentru întors gene mereu înainte de a introduce lentilele de contact.

Dacă nu ai experiență în folosirea cleșelui, poți renunța la folosirea lui, este la fel de periculos și pentru nepurtătoarele de lentile. Există o altă metodă mai ușoară și mai puțin riscantă: după aplicarea rimelului se ține ochiul închis și se împinge geana în sus cu ajutorul degetului.

Genele false

Genele false nu sunt recomandate purtătorilor de lentile de contact, deoarece adezivul lor poate ajunge pe lentilă, sau poate îngreuna pleoapa, dacă sunt aplicate neprofesionist.

gene false
În cazul evenimentelor importante la care ai vrea să porți gene false, apelează la un make-up artist experimentat în a lucra și cu persoane care poartă lentile de contact.

Salonul de beauty

 

Lentilele de contact nu sunt cea mai bună idee când mergi la salonul de înfrumusețare.

Foehnul și aerul foarte cald usucă lentilele de contact, ceea ce provoacă disconfort. Produsele de îngrijire pentru păr, cum sunt vopseaua sau fixativul, conțin substanțe chimice (de exemplu, amoniac), care pot fi absorbite de lentile, și pot iritata destul de grav ochii.

uscator de par

Uscatorul de par la putere mare (mai ales dacă este aplicat ca și cască) poate duce la iritații, senzație de ochi uscați și chiar la deteriorarea materialului din care sunt fabricate lentilele.

Lentilele de contact moi sunt construite din materiale foarte absorbante, și pot absorbi particule eliminate de aerosoli precum fixativul sau spray-ul de fixare al machiajului.

Fie că ești la salon sau aplici singură astfel de produse, ține ochii închisi la aplicare și la câteva minute după.

Machiajul de Halloween

Dacă de Halloween te gândești la un machiaj special cu lentile de contact decorative sau colorate, cumpără produse cosmetice numai din magazine specializate în machiaj teatral (nu produsele care apar numai de Halloween și apoi dispar) și evită produsele care conțin glitter, sau care trebuie lipite pe pleoape.

Aplică aceeși regulă și pentru lentilele cosmetice – cumpără doar din magazine specializate în lentile de contact, și niciodată din magazine de frumusețe sau tarabe.

Citește și articolul pe care l-am realizat împreună cu Ziarul Adevărul, în care prezentăm care sunt pericolele purtării lentilelor decorative fără prescripție.

Sfaturi pentru demachiere

 

Apucă-te de demachiere numai după ce ai scos lentilele de contact, deoarece majoritatea loțiunilor demachiante sunt pe bază de ulei (ulei de argan, ulei de migdale, ulei de cocos) și pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele.

De asemenea, îți recomandăm să folosești doar discuri demachiante, pentru că servețelele normale pierd foarte ușor fibre, care pot rămâne în ochi.

Șterge fardurile "trăgând" discul demachiant dinspre interiorul ochiului spre exterior și nu de sus în jos, mai ales dacă ai folosit fard cu particule de glitter.

demachiere
Așa cum nici machiajul nu trebuie purtat mai mult de 24 de ore, nu purta lentilele de contact mai mult timp decât trebuie. Citește acest ghid pentru a învăța care este timpul corect de purtare.

Unde pastram lentilele de contact?

Nu depozita suportul pentru lentile (lens case) lângă sticluțele cu ojă, acetonă, vopsea de păr sau alte produse puternic parfumate! Substanțele din compoziția lor pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele de contact.

 

La final v-am pregătit un video cu câteva sfaturi din partea unui make-up artist.

Cuvântul de ordine este "delicat"!

http://www.youtube.com/watch?…

Dacă ai mai multe întrebări despre machiaj atunci când porți lentile de contact, poți suna la numerele de telefon 0733348395 sau 0742502248, unde un specialist Videt te va sfătui cum să procedezi în cazul tău.

Dacă ți-au fost de ajutor aceste sfaturi, dă-le mai departe prietenilor!

Tu ce machiaj preferat ai și cum preferi să-l aplici când porți lentile de contact?

Echipa Videt

Comentarii