Lentilele de contact și sporturile de iarnă

Articol scris de: Dr. Cristina Ciuca

ski lentile de contact

Sporturile de iarnă sau cele practicate la înălțime sunt ceva mai speciale din punct de vedere al îngrijirii vederii – expunerea la razele UV, uscăciunea aerului și presiunea atmosferică sunt factori de care trebuie să ținem cont. Iată de ce:

  • Zăpada reflectă 80 până la 90% din razele UV ale soarelui, slăbind semnificativ puterea de a vedea
  • Expunerea la raze UV crește cu aproximativ 4% pentru fiecare 300m în plus altitudine.
  • Viteza pe care o ating sportivii când practică sporturi de iarnă - aprox 80 de metri/h în cazul schiorilor care coboară pe pârtii - devine periculoasă pentru ochi dacă nu există protecție optimă.
  • Multe din accidentele de schi se întâmpă din cauza problemelor de vedere (printre care și spasmele oculare sau lăcrimarea excesivă din cauza luminii).

În orice tip de sport este necesară o acuitate vizuală bună pentru a evita accidentările, însă în cazul sporturilor de iarnă se iau măsuri speciale de precauție , mai ales de către persoanele care au nevoie de lentile de contact sau ochelari pentru a vedea.

Acest scurt ghid explică de ce și cum putem întreține lentilele de contact și ochelarii în aceste condiții pentru a avea grijă de propria vedere și pentru a evita orice accident.

Avantajele lentilelor de contact pe pârtie

Dacă ești o persoană activă, probabil abia aștepți să faci snowboarding, schi, să patinezi sau să te dai cu sania. Este recomandat să practicăm aceste sporturi doar cu o protecție adecvată împotriva pietrelor, a zăpezii, gheții și a soarelui. Ce conține un kit complet de iarnă? Lentile de contact cu protecție UV sau ochelari de vedere, ochelari de soare cu protecție UV, protecție solară și o cască de protecție (opțional).

Printre principalele avantaje ale lentilelor de contact pentru sportivi se numără:

  • vederea periferică perfectă
  • imaginea nedistorsionată de lentila ochelarilor
  • acuitate vizuală stabilă
  • lipsa reflexiilor solare care pot distrage atenția
lentile de contact

Chiar dacă există lentile de contact cu protecție UV, ele nu sunt suficiente pe pârtie, deși sunt utile. Acestea nu pot proteja pleoapele (un loc expus la cancer de piele) sau conjunctiva ochiului de radiațiile dăunătoare. Din această cauză, dacă purtăm lentile de contact pe pârtie, trebuie să adaugăm și ochelari de protecție UV peste.

Dacă nu ești purtător de lentile de contact, poți întreba medicul oftalmolog despre lentilele recomandate pentru sportivi. Lentilele de contact te pot scapă de grijile ochelarilor, cum sunt pierderea (sau spargerea) lor în zăpadă, aburirea lentilelor la intrarea într-o încăpere călduroasă, sau disconfortul creat de ochelarii de protecție așezați peste cei normali.

Cât de importantă este protecția împotriva radiațiilor UV?

Intensitatea radiațiilor UV crește o dată cu altitudinea. Experții au arătat că radiațiile pot răni ochii și pot fi un factor care duce la cataractă. Din această cauză, oricine, indiferent dacă are sau nu probleme cu vederea, ar trebui să poarte ochelari speciali de protecție (ochelari de schi) sau măcar ochelari de soare cu protecție UV.

Pentru cei care au probleme cu vederea, este recomandat să poarte și lentile de contact cu filtru UV, pentru o protecție sporită.

Ochelarii și lentilele de contact pot fi un risc pe pârtie?

În cazul lentilelor de contact, nu. Ele sunt foarte ușor de purtat împreună cu ochelarii de schi, și nici nu reprezintă un risc de rănire, cum se poate întâmpla cu ochelarii de vedere.

Recomandarea specialiștilor este purtarea lentilelor de contact moi , deoarece acestea se așează foarte confortabil pe ochi.

Pentru cei care au neapărat nevoie de ochelari de vedere, trebuie să fim foarte atenți la modelele de ochelari “fără ramă”, deoarece aceștia sunt fragili și se pot rupe mai ușor. Și lentilele ochelarilor sunt importante. Acestea trebuie să fie fabricate dintr-un material sintetic, pentru a reduce riscul de rănire în cazul ruperii sau spargerii.

Cum protejăm lentilele de contact de frig și de îngheț?

Lentilele de contact, soluția de întreținere și lacrimile artificiale trebuie să fie ferite de frig pe cât de mult posibil, deoarece acestea pot îngheța . În cazul în care ne petrecem vacanța undeva la munte, produsele recomandate pe care să le avem cu noi sunt lentilele de contact de unică folosință, deoarece acestea nu necesită îngrijire.

Umiditatea relativă în timpul iernii tinde să fie mai mică decât în timpul lunilor de vară. Umiditatea scade și din cauza folosirii sistemelor de încălzire în mașini și clădiri, de aceea este important să ne lubrifiem ochii ori de câte ori este nevoie, cu ajutorul picăturilor oftalmice.

Cum protejăm lentilele în afara pârtiei de schi?

Dacă vrei să porți lentilele în continuare după o zi de stat pe pârtie, trebuie să folosești lentile de contact cu purtare extinsă (se pot purta până la 14 ore). Lentilele de contact zilnice nu trebuie purtate pe o perioadă mai lungă, deoarece asta poate cauza probleme grave ochilor (citește acest ghid despre purtarea corectă a lentilelor de contact ).

La ce trebuie să avem grijă dacă ne petrecem timpul la saună sau în jacuzzi?

Ochelarii de vedere nu sunt cei mai practici în saună: se aburesc imediat, iar lentilele se murdăresc cu picături de apă. Dacă puteți rezista fără ei, lăsați-i la intrare. Dacă avem totuși nevoie de un ajutor pentru a vedea mai bine, lentilele sunt sigure de folosit în saună. Trebuie să avem grijă să clipim mult mai des, și să folosim lacrimi artificiale înainte și după saună pentru a le lubrifia.

Țineți cont că apa din bazinul, piscina sau jacuzzi-ul folosit poate conține germeni, care ajung la ochi prin intermediul vaporilor. Produsele indicate în acest caz sunt lentilele de contact de unica folosinta , deoarece după aceste activități pot fi aruncate.


În încheiere, nu mai rămâne decât să vă urăm Sărbători Fericite, La mulți ani, Distracție
plăcută, și să aveți mare grijă de propria vedere!

Echipa Videt

Comentarii

Aveți întrebări?