Cum poți purta lentilele de contact la mare și în apa de la piscină
Dacă ești unul din sutele de mii de români care poartă lentile de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi în piscină sau în mare, trebuie să te gândești de două ori atunci când te pregătești să sari în apă. Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari de vedere se îndreaptă către lentilele de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță. Din păcate, regulile elementare de siguranță nu se cunosc foarte bine și pot să apară diverse probleme dacă porți lentile de contact la mare sau la piscină.
Pot să înot cu lentile de contact?
Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care purtătorii de lentile o adresează medicului oftalmolog. Răspunsul scurt ar fi: doar cu ochelari de înot de tip "goggles". Lentilele de contact sunt poroase și, din această cauză, ele pot absorbi bacterii și chimicale ce se regăsesc în orice sursă de apă, nu doar în cea de piscină sau mare. Apar, astfel, infecții, iritații si alte potențiale probleme medicale. Chiar dacă piscinele sunt întreținute corect și nu “adăpostesc” la fel de multe microorganisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuși riscuri de infecție.
5 Sfaturi pentru purtarea lentilelor de contact în apă
Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog la optica Videt, împărtășește cinci sfaturi esențiale atunci când vrei să porți lentile de contact la piscină sau la mare:
1. Evită să înoți cu lentilele de contact pe ochi
„Dacă vă îndreptați către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsați-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveți și ochelari de apă pentru înot de tip "goggles". Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave (ulcer corneal), care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susține doamna doctor. Dacă observați simptome precum: roșeața ochilor, iritații, durere sau sensibilitate la lumină, imediat după ce ați purtat lentile de contact în apă, mergeți la un consult de specialitate.
2. Evită contactul lentilelor cu orice fel de sursă de apă
„Indiferent că vorbim de apă proaspătă sau de o piscină cu apă clorurată, apa conține microorganisme și agenți patogeni pe care clorul nu îi elimină, și care pot cauza deteriorarea corneei, infecții sau ulcer”. Nu contează dacă este apă proaspătă, de izvor, sau apă din piscină, care conține clor. Apa conține tot felul de microbi și viruși care se pot atașa de lentilă. Aceștia pot infecta și inflama corneea, lucru ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la nevoia de transplant de cornee.
3. Protejează-te de Acanthamoeba și alte bacterii
Prin purtarea ochelarilor speciali de înot poți evita bacterii periculoase, precum Acanthamoeba. Ochelarii vor împiedica apa să intre în ochi și să ia contact cu lentila de contact. „Aproape toate lentilele de contact folosite astăzi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase și permit atât substanțelor chimice, cât și bacteriilor, să se depună pe interiorul lentilei și să preseze pe suprafața ochiului, cauzând infecții și iritații puternice”.
Acanthamoeba este bacteria cea mai periculoasă. Această amoebă microscopică trăiește în mediul înconjurător, atât pe sol, cât și în praf, aparate de aer condiționat și umidificatoare, cât și în sursele de apă proaspătă, lacuri, mlaștini, izvoare fierbinți, băi fierbinți și în bazine de înot. „Atât apa din piscină, cât și apa proaspătă, pot face ca lentila de contact să se contracte pe ochi și să producă iritații puternice”, avertizează doamna doctor.
4. Scoate lentilele imediat după înot și dezinfectează-le
Dacă hotărăști să-ți asumi riscul de a înota cu lentile de contact, atunci o pereche de lentile de contact de unică folosință te pot salva. Ele sunt create pentru a fi purtate câteva ore și aruncate imediat ce nu mai este nevoie de ele, după sesiunea de înot. Citește mai multe informații despre avantajele lentilelor de unică folosință în vacanță.
Dacă porți lentile de contact lunare, imediat după ce ai ieșit din apă treci la dezinfectarea lentilelor în soluția specială de curățare. Acestea trebuie lăsate la curățat suficient timp cât soluția să acționeze și să le curețe de toate impuritățile cu care ar fi putut lua contact pe durata înotului. „Curățarea completă a lentilelor de contact în soluție specială ar elimina complet riscul ca aceasta să absoarbă bacterii și să infecteze ochiul”, susține doamna doctor.
5. Alternează două perechi de lentile de contact sau poartă ochelari
Pentru a evita disconfortul și a te bucura în voie de timpul petrecut la piscină, poți folosi o a doua pereche de lentile de contact sau chiar ochelarii de vedere pe durata curățării lentilelor. Celelalte două opțiuni sigure pentru cei cu probleme de vedere care se îndreaptă spre piscină sau mare, dar fără planuri de înot, sunt ochelarii de soare cu rame clip-on și ochelarii de soare cu dioptrii. Ochelarii de soare clip-on se transformă într-un singur pas din ochelari normali în ochelari de soare, care te protejează de razele UV, reflectate intens la nivelul apei.
Comentarii