Lentilele de contact la mare sau la piscină

inot cu lentile de contact

Purtarea lentilelor de contact în mare sau la piscină vine cu riscuri de sănătate pentru ochi. O simplă bălăceală se poată lăsa cu multe probleme!

Dacă ești unul din sutele de mii de români care poartă lentilele de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi rece în piscină sau în mare, trebuie să te gândești de două ori atunci când te pregătești să sari în apă.

Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță.

Din păcate, regulile elementare de siguranță nu se cunosc foarte bine și apar diverse probleme din cauza purtării lor în momente nepotrivite, cum este la piscină sau în mare.

Pot înota cu lentile de contact?

Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care cei care poartă lentile de contact o adresează medicului oftalmolog.

Răspunsul pe scurt este: doar cu ochelari de protecție de înot de tip „goggles“.

Lentilele de contact sunt poroase, și din această cauză ele pot absorbi bacterii și chimicale care se gasesc în orice sursă de apă, nu doar în cea de piscină sau mare. Apar astfel infecții, iritații si alte potențiale probleme medicale.

Chiar daca piscinele sunt întreținute corect și nu “adăpostesc” la fel de multe micro-organisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuși riscuri mari de infecție.

5 Sfaturi pentru purtarea lentilelor de contact în apă

Dr. Beatrice Voiculescu, Dr. specialist oftalmolog la optica Videt împărtășește cele cinci sfaturi esențiale purtării lentilelor de contact la piscină sau la mare:
  1. Evită să înoți cu lentilele de contact pe ochi
„Dacă vă îndreptați către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsați-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveți și ochelari de protecție pentru înot de tip goggles. Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave, (cancer corneal) care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susține doamna doctor.
  1. Evită contactul lentilelor cu orice fel de sursă de apă (robinet, cadă, duș, piscină, jacuzzi, apa mării sau lacuri)
„Indiferent că vorbim de apă proaspătă sau de o piscină cu apă clorurată, apa conține microorganisme și agenți patogeni pe care clorul nu le elimină, și care pot cauza deteriorarea corneei, infecții sau ulcer”.Nu contează dacă este apă proaspătă, de izvor, sau apă din piscină, care conține clor. Apa conține tot felul de microbi și viruși care se pot atașa de lentilă. Aceștia pot infecta și inflama corneea, lucru ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la nevoia de transplant de cornee.
  1. Protejează-te de Acanthamoeba și alte bacterii
Ochelarii vor împiedica apa să intre în ochi și să ia contact cu lentila.

„Aproape toate lentilele de contact folosite astăzi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase și permit atât substanțelor chimice, cât și bacteriilor să se depună pe interiorul lentilei și să preseze pe suprafața ochiului, cauzând infecții și iritații puternice”.

Acanthamoeba este bacteria cea mai periculoasa. Această amoebă microscopică trăiește în mediul înconjurător, atât pe sol și în praf, aparatele de aer condițional și umidificatoare, cât și în sursele de apă proaspătă, lacuri, mlaștini, izvoare fierbinți, băi fierbinți și în bazine de înot.

„Atât apa din piscină, cât și apa proaspătă pot face ca lentila să se contracte pe ochi și să producă iritații puternice”, avertizează doamna doctor.
  1. Scoate lentilele imediat după ce ai înotat și dezinfectează-le în soluția specială timp de 24 de ore
Dacă hotărăști să-ți asumi riscul de a înota cu lentilele de contact pe ochi, lentilele de contact zilnice te pot salva – ele sunt create pentru a fi purtate câteva ore și aruncate imediat ce nu mai este nevoie de ele, după sesiunea de înot.

Dacă porți lentile de contact lunare, imediat după ce ai ieșit din apă treci la dezinfectarea lentilei în soluția specială de curățare. Aceasta trebuie lăsată la curățat suficient timp cât soluția să acționeze și să o curețe de toate impuritățile cu care ar fi putut lua contact pe durata înotului.

„Curățarea completă a lentilei în soluție specială ar elimina complet riscul ca aceasta să absoarbă bacterii și să infecteze ochiul”, susține doamna doctor.
  1. Alternează cu o a doua pereche de lentile de contact, sau cu ochelari de vedere 
Pentru a evita disconfortul și a te bucura în voie de timpul petrecut la piscină, poți folosi o a doua pereche sau chiar ochelarii de vedere pe durata curățării lentilelor.

Dacă observați simptome precum: roșeața ochilor, iritații, durere sau sensibilitate la lumină imediat după ce ați purtat lentile de contact în apă, mergeți la un consult de specialitate.

 Celelalte două opțiuni sigure pentru cei cu probleme de vedere care se îndreaptă spre piscină sau mare, dar fără planuri de înot, sunt:
  1. Ochelari de soare Clip on
Dilema verii pentru cei cu probleme de vedere este:

port ochelari de soare, dar nu văd nimic?

SAU

port ochelari de vedere, dar nu văd nimic din cauza soarelui? 

A apărut totuși o soluție simplă: ochelarii de soare clip on.

Dragoș Palade, Specialist la Optica Videt, detaliază: pentru a încuraja purtarea ochelarilor de soare, am adus în cadrul opticii opțiunea de ochelari de soare clip on care se aplică direct pe lentila de ochelari de vedere. Într-un singur pas ochelarii normali se transformă în ochelari de soare care te protejează de razele UV, reflectate intens la nivelul apei.

ochelari de soare clip on ochelari de vedere
  1. Ochelarii de soare cu dioptrii
Dacă ai probleme de vedere si vrei să porți ochelari de soare fashion va trebui să optezi pentru cei cu dioptrii.

Dacă vreți să aflați mai multe despre purtarea corectă a lentilelor de contact în vacanță, citește mai departe acest ghid.

 

Comentarii

Postează comentariu