Cum poți purta lentilele de contact la mare și în apa de la piscină

Dacă ești unul din sutele de mii de români care poartă lentile de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi în piscină sau în mare, trebuie să te gândești de două ori atunci când te pregătești să sari în apă.

Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță.

Din păcate, regulile elementare de siguranță nu se cunosc foarte bine și pot să apară diverse probleme din cauza purtării lor în momente nepotrivite, cum ar fi la piscină sau în mare.

Pot să înot cu lentile de contact?

Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care purtătorii de lentile o adresează medicului oftalmolog.

Răspunsul scurt ar fi: doar cu ochelari de înot de tip "goggles".

Lentilele de contact sunt poroase și, din această cauză, ele pot absorbi bacterii și chimicale ce se regăsesc în orice sursă de apă, nu doar în cea de piscină sau mare. Apar astfel infecții, iritații si alte potențiale probleme medicale. Chiar daca piscinele sunt întreținute corect și nu “adăpostesc” la fel de multe micro-organisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuși riscuri de infecție.

5 Sfaturi pentru purtarea lentilelor de contact în apă

Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog la optica Videt împărtășește cele cinci sfaturi esențiale purtării lentilelor de contact la piscină sau la mare:

1. Evită să înoți cu lentilele de contact pe ochi

„Dacă vă îndreptați către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsați-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveți și ochelari de protecție pentru înot de tip "goggles". Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave (ulcer corneal, care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susține doamna doctor.

Dacă observați simptome precum: roșeața ochilor, iritații, durere sau sensibilitate la lumină imediat după ce ați purtat lentile de contact în apă, mergeți la un consult de specialitate.

2. Evită contactul lentilelor cu orice fel de sursă de apă (robinet, cadă, duș, piscină, jacuzzi, apa mării sau lacuri)

„Indiferent că vorbim de apă proaspătă sau de o piscină cu apă clorurată, apa conține microorganisme și agenți patogeni pe care clorul nu le elimină, și care pot cauza deteriorarea corneei, infecții sau ulcer”.

Nu contează dacă este apă proaspătă, de izvor, sau apă din piscină, care conține clor. Apa conține tot felul de microbi și viruși care se pot atașa de lentilă. Aceștia pot infecta și inflama corneea, lucru ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la nevoia de transplant de cornee.

3. Protejează-te de Acanthamoeba și alte bacterii

Prin purtarea ochelariilor speciali de înot poți evita bacterii perioculoase precum Acanthamoeba. Ochelarii vor împiedica apa să intre în ochi și să ia contact cu lentila.

„Aproape toate lentilele de contact folosite astăzi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase și permit atât substanțelor chimice, cât și bacteriilor să se depună pe interiorul lentilei și să preseze pe suprafața ochiului, cauzând infecții și iritații puternice”.

Acanthamoeba este bacteria cea mai periculoasa. Această amoebă microscopică trăiește în mediul înconjurător, atât pe sol și în praf, aparatele de aer condițional și umidificatoare, cât și în sursele de apă proaspătă, lacuri, mlaștini, izvoare fierbinți, băi fierbinți și în bazine de înot.

„Atât apa din piscină, cât și apa proaspătă pot face ca lentila să se contracte pe ochi și să producă iritații puternice”, avertizează doamna doctor.

4. Scoate lentilele imediat după ce ai înotat și dezinfectează-le în soluția specială timp de 24 de ore

Dacă hotărăști să-ți asumi riscul de a înota cu lentilele pe ochi, lentilele de contact de unică folosință, zilnice te pot salva - ele sunt create pentru a fi purtate câteva ore și aruncate imediat ce nu mai este nevoie de ele, după sesiunea de înot.

Citește mai multe informații despre avantajele lentilelor de unică folosință în vacanță!

Dacă porți lentile de contact lunare , imediat după ce ai ieșit din apă treci la dezinfectarea lentilei în soluția specială de curățare. Aceasta trebuie lăsată la curățat suficient timp cât soluția să acționeze și să o curețe de toate impuritățile cu care ar fi putut lua contact pe durata înotului.

„Curățarea completă a lentilei în soluție specială ar elimina complet riscul ca aceasta să absoarbă bacterii și să infecteze ochiul”, susține doamna doctor.

lentile-de-contact-si-accessorii-small.png

5. Alternează cu o a doua pereche de lentile de contact, sau cu ochelari de vedere

Pentru a evita disconfortul și a te bucura în voie de timpul petrecut la piscină, poți folosi o a doua pereche sau chiar ochelarii de vedere pe durata curățării lentilelor.

Celelalte două opțiuni sigure pentru cei cu probleme de vedere care se îndreaptă spre piscină sau mare, dar fără planuri de înot, sunt ochelari de soare de tip clip on și ochelarii de soare cu dioptrii.

Ochelari de soare clip on se transformă într-un singur pas din ochelarii normali în ochelari de soare care te protejează de razele UV, reflectate intens la nivelul apei.

Iar dacă ai probleme de vedere si vrei să porți ochelari de soare fashion va trebui să optezi pentru o pereche de ochelari de soare cu dioptrii.

Comentarii