Cum ai grijă de lentilele de contact iarna: 7 sfaturi esențiale

Iarna poate fi un sezon problematic dacă ești purtător de lentile de contact. Chiar dacă afară avem lapoviță și ninsori, acesta este anotimpul cel mai uscat, iar temperaturile scăzute și razele utraviolete reflectate de zăpadă îți pot cauza probleme neașteptate.

Sensibilitatea oculară, ochii uscați și lăcrimarea din reflex te pot afecta în acest sezon, chiar și dacă nu ai mai avut probleme anterioare cu utilizarea lentilelor.

lentile-de-contact-iarna.jpeg

Află în continuare cum se manifestă aceste afecțiuni, cum le poți preveni și ce schimbări trebuie să faci chiar de astăzi pentru a-ți proteja sănătatea oculară.

Ce se întâmplă cu ochii în sezonul rece?

Sănătatea oculară este importantă indiferent de sezon, însă purtătorii de lentile de contact trebuie să acorde o atenție sporită igienei și modului de utilizare a lentilelor iarna.

ploaie-sau-ninsoare-lentile-de-contact-small.png

Există câțiva factori naturali care îți pot pune în pericol sănătatea oculară:

  • Temperaturile scăzute
  • Vântul puternic și uscat
  • Umiditatea scăzută
  • Intensificarea razelor UV, reflectate de zăpadă

Temperaturile și umiditatea scăzute, în combinație vântul puternic și uscat, sunt un inamic al lubrifierii ochilor. Astfel, poți dezvolta sindromul ochiului uscat, aceasta fiind cea mai comună afecțiune iarna. De asemenea, trebuie să te protejezi împotriva razelor UV reflectate de zăpadă, pentru a evita afecțiuni serioase precum cataracta și degenerescența maculară.

Sindromul ochiului uscat

Cea mai des întâlnită afecțiune pe timpul iernii este sindromul ochiului uscat. Dacă știi deja că suferi de acest sindrom, trebuie să ai mai multă grijă în sezonul rece, deorece purtarea lentilelor se poate dovedi problematică.

La ce simptome trebuie să fii atent:

  • Senzațiile de înțepătură, arsură sau mâncărime la nivelul ochilor
  • Iritația ochilor la vânt puternic
  • Sensibilitate crescută la lumină
  • Senzația de „nisip în ochi“
  • Oboseala ochilor după perioade scurte de lectură
  • Încețoșarea vederii, care se agravează spre finalul zilei sau după focalizarea unui obiect o perioadă îndelungată (după folosirea calculatorului)

Poți ameliora aceste simptome prin utilizarea unor produse de lubrifiere, precum lacrimile artificiale sau soluțiile de întreținere ce conțin și lubrifiant. Aceste produse compensează deficitul de lacrimi al ochilor, însă trebuie folosite doar la nevoie, pentru perioade scurte de timp și numai la recomandarea medicului oftalmolog sau al specialistului.

Expunerea neprotejată la razele UV

Faptul că soarele nu te pot afecta decât în sezonul cald este un mit. Deși ochiul uman nu percepe razele UV, acestea sunt la fel de puternice și în anotimpul răcoros. În plus, nu este obligatoriu să fie soare afară pentru ca aceste radiații să îți afecteze sănătatea oculară.

Prezența razelor UV nu trebuie neglijată deoarece efectul lor este intensificat de prezența zăpezii, care reflectă până la 85% din acestea.

Razele UV pot cauza leziuni oculare severe sau pot duce la apariția unor afecțiuni precum cataracta, degenerescența maculară sau pierderea temporară a vederii.

Purtătorii de lentile de contact se pot proteja prin alegerea și folosirea unei perechi de lentile cu filtru UV încorporat, însă și prin purtarea unei perechi de soare, cu filtru UV400.

Lăcrimarea din reflex

O altă afecțiune comună sezonului rece și purtătorilor de lentile este lăcrimarea involuntară abundentă, cunoscută și sub numele de „lăcrimare din reflex”.

Aceasta este o reacție naturală a organismului la deshidratare, care încearcă să compenseze lipsa de apă. Lacrimile reflex nu fac decât să umezească puțin ochiul, însă fără a-l hidrata, deoarece nu dețin astfel de proprietăți.

ochelari-de-vedere-iarna

Mitul înghețării lentilelor de contact

Mulți purtători de lentile de contact se tem că lentilele de contact vor îngheța și că se pot lipi de ochi. Acest lucru este imposibil, deoarece temperatura corpului uman va menține lentilele de contact la un nivel normal, așadar nu trebuie să te îngrijorezi că vor îngheța.

Cu toate acestea, pot exista situatii în care lentilele să se răcească, dar asta doar în condiții meteorologice extreme.

7 Sfaturi pentru purtarea lentilelor de contact pe timp de iarnă

Toate aceste afecțiuni pot fi ameliorate sau chiar evitate dacă respectăm câteva aspecte atunci când purtăm lentile.

1) Respectă termenul de înlocuire a lentilelor

Pentru o utilizare confortabilă a lentilelor de contact, este obligatoriu să respecți termenul de înlocuire a acestora. Din momentul în care lentilele au fost desigilate și au luat primul contact cu aerul, proprietățile materialului din care sunt fabricate încep să scadă scad.

Odată cu depășirea termenului de utilizare, proprietatea de transmisibilitate a oxigenului ajunge sub limitele impuse, iar lentila nu va mai transmite suficient oxigen către ochi; de asemenea, lentilele se pot usca mai repede, mai ales dacă ții pleoapa închisă.

Vântul puternic de afară îți poate irita ochii și mai tare, iar umiditatea scăzută va contribui la uscarea rapidă a ochilor. Evită riscurile de a dezvolta infecții sau alte complicații prin înlocuirea lentilelor la timp.

2) Respectă ritualul de îngrijire corectă a lentilelor

Perioada sezonului de iarnă senzibilizează întregul organism, inclusiv ochii. De regulă, imunitatea scade în acest sezon rece, așadar ochii tăi sunt mult mai predispuși unor infecții.

Respectă procesul de ingrijire a lentilelor de contact și asigură-te că le aplici într-un mediu curat și igienic. Trebuie să îți speli foarte bine mâinile înainte de aplicare, iar dezinfectarea lentilelor după fiecare purtare este obligatorie.

Dacă utilizezi o cremă hidratantă pentru piele, aplică mai întâi lentilele de contact, apoi crema. În timpul manevrării, crema poate ajunge pe suprafața lentilei și apoi pe ochi, cauzând iritații.

Pentru indicații pas cu pas despre îngrijirea și aplicarea corectă a lentilelor de contact poți răsfoi acest ghid complet despre îngrijirea lentilelor de contact.

3) Hidratează ochii și organismul

În cazul purtătorilor de lentile de contact, hidratarea este esentială în combaterea disconfortului la nivelul ochilor, care poate să apară în sezonul rece.

Frigul deshidratează întregul organism, inclusiv ochii, iar vântul puternic îți poate cauza sindromul ochiului uscat. De asemenea, este de recomandat să eviți contactul direct cu sursele de caldură, cum ar fi șemineul, grătarul, aragazul sau aparatul de aer condiționat.

Folosește picături pentru ochi (lacrimi artificiale) pentru rehidratarea ochiilor, însă numai la recomandarea medicului sau a specialistului, sau alternează utilizarea lentilelor de contact cu o pereche de ochelari.

Nu uita să consumi multe lichide pentru a menține organismul hidratat în acest sezon. În plus, poți instala un umidificator de aer acasă sau la birou, pentru a combate efectele aerului cald emis de calorifere sau radiatoare.

4) Poartă ochelari de protecție solară

În anotimpul rece, razele UV pot fi reflectate în proporție de 80–85% de zăpadă. Expunerea îndelungată la aceste raze fără o minimă protecție poate duce la apariția cataractei sau ale altor afecțiuni la nivelul ochilor.

Unul dintre marile avantaje ale lentilele de contact este că acestea permit folosirea ochelarilor de protecție solară. Alege o pereche de ochelari de soare cu o formă și o dimensiune potrivită, și cu lentile care să îți ofere protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB – filtrul UV400.

În plus, pentru o protecție solară suplimentară, poți opta pentru o pereche de lentile de contact cu filtru UV încorporat. Atenție, însă, acestea nu vor înlocui niciodată protecția oferită de ochelarii de soare, lentilele acoperind doar o mică parte din suprafața ochilor.

5) Odihnește ochii regulat

Odihna are o contribuție benefică în ameliorarea senzației de uscăciune a ochilor. Dacă lucrezi la calculator cel puțin 8 ore pe zi sau folosești dispozitive digitale la birou, trebuie să îți odihnești ochii regulat. Ia pauze de câteva minute la 2–3 ore de utilizare a calculatorului, pentru a le oferi ochilor timp suficient pentru a se relaxa.

De asemenea, este important să prioritizezi odihna organismului în timpul nopții. Un somn liniștit și regulat te va ajuta să îți odihnești ochii.

6) Nu te abține să clipești mai des

Clipirea este un fenomen fiziologic normal, care ajută la răspândirea secreției lacrimale pe toată suprafața globului ocular. Acestă mișcare este esențială pentru menținerea sănătății ochilor.

machiaj-vizibil-lentile-de-contact-small.png

Rata de clipire normală este de 10–20 de ori pe minut, însă această rată se micșorează de până la 10 ori atunci când lucrezi la calculator. În timpul iernii, acest fenomen este cu atât mai dăunător cu cât ochii tăi au nevoie de hidratare suplimentară.

7) Consumă alimente ce conțin Omega 3

Una din cauzele principale ale sindromului de ochi uscat este lipsa de Omega 3 din organism. Omega 3 este un acid gras esențial, care ajută la buna funcționare a sistemelor cardiovascular, reproducător, imunitar, nervos, dar mai ales pentru dezvoltarea vizuală și buna funcționare a retinei.

Pentru un aport optim de Omega 3, este recomandat să consumi pește gras (somon, ton, macrou), semințe de in, chia, dovleac sau cânepă, nuci sau alge. În cazul în care nu ai posibiliatea să îți schimbi alimentația, poți opta un supliment alimentar, dar asta numai la recomandarea medicului tău.

Temperaturile scăzute din timpul iernii și razele UV reflectate de zăpadă te pot afecta iarna asta dacă porți lentile de contact. Protejează-ți sănătatea oculară în timpul iernii pentru o purtare sănătoasă și comfortabilă a lentilelor și evită problemele neașteptate precum sindromul ochilor uscați sau lăcrimarea din reflex.

Schimbările mici din rutina ta zilnică te pot ajuta să te ferești de aceste afecțiuni, așadar nu uita să te menți hidratat/ă și să eviți sursele uscate de căldură. Nu ezita să apelezi la un specialist oftalmolog dacă simți că ceva nu este în regulă cu lentilele tale!

Call to action text in case your image doesn't load.