Cum să-ți protejezi ochii pentru eclipsa de Soare



UPDATE 19.03.2015
Atenție! Aceasta este ultima zi în care poți să ridici Ochelarii pentru Eclipsa de Soare din sediul nostru! Livrarea în teritoriu nu mai este posibilă, deoarece nu putem garanta că vor ajunge în timp util la dumneavoastră! Vă recomandăm să ne contactați telefonic înainte de a veni să ridicați produsele, pentru a confirma stocul. Optica Medicală Videt
Program de lucru: 10.00 - 19.00 Contact: 0733 34 83 95, 0742 50 22 48 Adresa: Șos. Mihai Bravu, Nr. 12, Sector 2, București Google Maps: https://goo.gl/maps/sv9VQ
Ochelari de protectie pentru eclipsa de soare UPDATE 20.03.2015
Stocul de ochelari de protecție pentru Eclipsa de Soare a fost epuizat.
Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsă totală de soare din 2015 vizibilă parțial și în România! Această eclipsă va fi cea mai mare eclipsă de soare vizibilă în România până în 2022 , și cea mai mare ca intensitate până în 2027, așa că nu o ratați! În București, o putem admira la o intensitate de maximum 53,26% atinsă la ora 11:56.

Oricât de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmărirea lui trebuie făcută cu mare atenție și măsuri de precauție.

Ochelari eclipsa de soare
Curioșii, dar și pasionații de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor să fotografieze eclipsa trebuie să știe că observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave dacă nu își protejează ochii. Află în continuare de ce și cum!

Retinopatia Solară: Pericolul observării eclipsei fără protecție

"Expunerea ochilor fără protecție (sau cu protecție improvizată și nepotrivită) în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei și produce retinopatie solară . Retinopatia solară scade acuitatea vizuală și produce arsuri retiniene.

Arsurile retiniene nu sunt dureroase, deoarece la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, iar simptomele nu apar imediat, ci la câteva ore de la expunere. Afectarea poate fi permanentă și nu are tratament. " spune Dr. Beatrice Voiculescu oftalmolog specialist la optica medicală Videt .

Dintr-un motiv sau altul, există falsa impresie că dacă soarele este mai întunecat în timpul unei eclipse, este mai puțin periculos să îl privim direct. Această falsă impresie aduce cu ea riscul ca retina să ardă permanent.

Chiar și atunci când 99% din suprafața soarelui este acoperită, în timpul fazelor parțiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferică rămasă este intens luminată și nu poate fi vizionată în siguranță fără protecție .

Cum trebuie să urmărim acest eveniment unic?

Există două modalități prin care poți vedea eclipsa: Dacă vrei să te bucuri de eclipsă direct, va trebui să te protejezi dacă nu vrei să te alegi cu pete solare în viziune sau chiar să ajungi la orbire.

Ochelarii de soare normali (chiar și cei polarizați), nu îți vor proteja vederea!

Soarele poate fi privit direct numai cu ajutorul unor filtre speciale, care de obicei conțin un strat subțire de aluminiu, argint sau crom, care au rolul de a atenua efectele ultravioletelor.

„Este absolut interzisă utilizarea altor materiale sau accesorii în afara ochelarilor specializați. Au existat persoane care au folosit ochelari improvizați pentru vizionarea eclipsei solare, iar ulterior acest lucru s-a dovedit a fi foarte nociv pentru ochi cauzând arsuri retiniene și cecitate.” ne avertizează Beatrice Voiculescu , Medic oftalmolog la Videt.

Filtrele improvizate acasă sunt de evitat , întrucât acestea se pot fisura de la supraîncălzire!

NU FOLOSIȚI:

  • Filme color, filme alb-negru care nu sunt argintii
  • Radiografii medicale cu imagini pe ele
  • Sticlă afumată
  • CD-uri sau dischete
  • Filtre fotografice cu densitate neutră și filtre de polarizare
  • Orice alte tipuri de ochelari care nu sunt special concepuți să te protejeze în timpul eclipsei
Filtre nepotrivite pentru eclipsa de soare Pe moment nu se simte niciun disconfort sau durere, pentru că la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, însă ochii sunt afectați!

Atenție pasionaților de fotografii: lentilele și filtrele aparatelor foto nu vă oferă protecție pe timpul eclipsei de soare!

Cei care vor să imortalizeze momentul eclipsei de soare, trebuie să fie conștienți că este mult mai dificil de fotografiat decât în cazul unei eclipse de lună, în special din cauza faptului că trebuie să privim direct în soare.

Eclipsa de soare poate provoca deteriorări atât atât la nivelul ochilor, cât și la nivelul senzorului de imagine al camerei.

Ochii trebuie protejați și pe durata utilizării camerei foto!

Camera foto eclipsa de soare

Vizorul optic al camerei nu oferă protecție împotriva radiațiilor solare, de aceea e indicat să nu se privească direct prin aparat fără a folosi filtre de protecție.

Chiar dacă folosim smartphone-urile sau tabletele pentru a fotografia și privim direct înspre ecran, dispozitivul tot trebuie poziționat în sus, înspre eclipsă, iar acesta nu este suficient încât să blocheze contactul direct dintre ochi și soare.

Indiferent de modul în care decizi să urmărești eclipsa de soare de pe 20 martie, este extrem de important să nu uiți de protejarea ochilor.

Hai să ne bucurăm de eclipsa de soare în siguranță!

Comentarii

Aveți întrebări?