Ghidul complet pentru ochelari de vedere

Ochelarii de vedere sunt indispensabili atunci când suferi de o afecțiune a vederii. Dar care sunt ramele potrivite și lentilele perfecte? Dacă îți cauți ochelari de vedere, dar nu știi cum să-i alegi, descoperă mai departe tot ce ai nevoie să știi!

Ți-am pregătit un ghid la A la Z, în care afli când ai nevoie de ochelari de vedere, cum și unde îi cumperi și care sunt cei mai potriviți atât nevoilor, preferințelor cât și fizionomiei feței tale. Fie că vei purta ochelari de vedere pentru prima oară sau îi ai de când te știi, ai parte de sfaturi utile, care te vor ajuta să alegi cei mai buni ochelari de vedere pentru tine!

Ce sunt ochelarii de vedere?

Chiar dacă suntem atât de obișnuiți cu ei, și îi folosim chiar și pe post de accesoriu, ochelarii de vedere sunt dispozitive medicale folosite pentrucorecția acuității vizuale. Ochelarii cu rol optic sunt folosiți de către persoane care au dificultăți în a vedea la distanță și/sau la apropiere sau de către cei care văd neclar - cum este probabil și cazul tău sau al unei persoane apropiate.

Rama ochelarilor de vedere este cea care sprijină lentilele și are în componență cadrul, brațele și puntea nazală sau pernițele. Tot acest ansamblu ajută la fixarea eficientă a lentilelor și stabilizarea ochelarilor de vedere pe fața purtătorului.

Lentilele de ochelari sunt piesele optice care corectează viciile de refracție,adică problemele pe care le întâmpină ochiul atunci când focalizează lumina și îmbunătățesc abilitatea de a distinge obiecte.

Viciile de refracție pe care ochelarii le pot corecta sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia.

Ochelarii pot fi formați din două lentile aeriene care corectează vederea, și o ramă care le susține. Chiar dacă în ultima perioadă lentilele de contact au devenit populare în rândul persoanelor cu vicii de refracție, ochelarii rămân în continuare principalul mijloc de corecție a vederii.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere!

Puțină istorie: De când au apărut ochelarii de vedere?

Afecțiunile de vedere au existat dintotdeauna, iar ameliorarea lor s-a încercat de-a lungul timpului cu globul de sticlă cu apă, smaraldul șlefuit și mai târziu, direct cu lentilele pe care le știm astăzi.

Istoria aproximează că primii ochelari de vedere au fost creați în anul 1285, și aveau două lupe mici cu cadre din os, piele sau metal, care se sprijineau doar pe nas. Erau desigur greu de purtat, așa că ochelarii au evoluat prin adăugarea de rame, cadre mai solide și lentile mai dezvoltate. Lentile care azi ne ajută la corecția unor probleme oculare foarte complexe.

De ce purtăm ochelari?

Ochelarii pot fi folosiți pentru două scopuri: protecție sau pentru corectarea defectelor de vedere.

Ochelarii pentru protecție pot fi de mai multe feluri:

 • ochelarii cu protecție împotriva luminii albastre (protecție PC)
 • ochelari pentru protecție UV
 • ochelari pentru condus pe timp de zi sau pe timp de noapte

Acest tip de ochelari arată ca o pereche normală, însă lentilele lor nu au dioptrii pentru corecția vederii.

Ochelarii de vedere cu dioptrii pot să conțină sau nu diverse tratamente de protecție, însă scopul principal al lentilelor acestora este să corecteze vederea.

Cum și când îți dai seama că ai nevoie să porți ochelari?

De unde știu că trebuie să port ochelari? O întrebare pe care mulți dintre noi ne-o punem.

Afecțiunile oculare nu sunt însă asimptomatice - întotdeauna vor exista semne că nu vezi bine. Așadar vei ști cu ușurință care îți este starea vederii pentru a determina dacă este cazul să porți ochelari sau nu.

Test: ai sau nu nevoie de ochelari?

Dacă avem impresia că trebuie să purtăm ochelari de vedere, însă nu ne facem timp să ajungem la un consult oftalmologic, mai avem o opțiune.

Din fericire, internetul ne dă o mână de ajutor și vine cu teste online de verificare a acuității vizuale. Desigur, aceste teste ne indică doar dacă e posibil să avem sau nu nevoie de ochelari de vedere, următorul pas fiind, obligatoriu, un consult oftalmologic.

Aici găsești 7 teste de acuitate vizuală rapide care te ajută să-ți dai seama dacă ai sau nu o problemă de vedere. Sunt ușor de parcurs și îți testează atât sensibilitatea la lumină și modul în care percepi culorile, cât și dacă vezi bine de aproape, vezi în ceață sau suferi de astigmatism.

Atenție! Testele online NU înlocuiesc consultul oftalmologic

Ele NU îți indică un diagnostic pentru boli, tratament și nici pentru atenuarea sau prevenirea unor îmbolnăviri. Doar îți dau o idee generală despre acuitatea ta vizuală.

După aceste teste, cel mai indicat e să mergi la un consult de specialitate. Oftalmologul este singurul avizat să-ți ofere o analiză completă a vederii și să-ți prescrie cea mai bună soluție pentru problema ta oculară.

Test acuitate vizuala

Semne și simptome că ai probleme cu vederea

Acestea sunt printre cele mai comune probleme cu care se confruntă persoanele care au nevoie de ochelari pentru a corecta viciile de refacție:

 • Ai vederea neclară sau încețoșată
 • Ai amețeli, obosești
 • Ai dureri de cap, stări de confuzie
 • Îți simți ochii obosiți și ai nevoie de a face eforturi pentru a focaliza obiecte
 • Ai dificultăți în a distinge obiectele aflate la distanță
 • Simți nevoia de a sta foarte aproape de ecrane (smartphone, tabletă, laptop etc) pentru a distinge text sau imagini
 • Când citești simți nevoia să apropii ziarul sau cartea
 • Ai dureri de cap frecvente
 • Vedere slabă la apropiere;
 • Vedere slabă în lumină redusă;
 • Ai o senzație de mâncărime a ochilor

Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este DA, atunci este recomandat să te programezi un consult oftalmologic de specialitate, pentru a afla de ce afecțiune oculară suferi și cum poți să o corectezi.

În ceea ce îi privește pe copii, este posibil ca aceștia să nu își dea seama că nu mai văd bine, așadar este de datoria adulților să observe modificările în comportament.

De exemplu, copiii care nu văd bine obișnuiesc să își ia notițe puține la școală pentru că nu văd la tablă. Este posibil ca aceștia să nu spună că au dificultăți la școală, așadar este necesar ca profesorii să își urmărească cu atenție elevii.

Ochelari de vedere sau lentile de contact?

Ochelari sau lentile

Imediat după ce ți-ai dat seama că ai nevoie de ajutor la capitolul vedere, următoarea întrebare este spre ce soluție să te orientezi: ochelari de vedere sau lentile de contact?

Ambele variante sunt la fel de eficiente și potrivite în tratamentul corecției - și de ce nu, poți să folosești atât lentile cât și ochelari, în funcție de situație. Citește în continuare pentru a afla avantajele și dezavantajele ochelarilor de vedere.

În primul rând, alegerea între cele două (ochelari sau lentile) nu se face în funcţie de mărimea dioptriilor, pentru că atât lentilele cât și ochelarii sunt disponibili la fiecare tip de dioptrie.

De cele mai multe ori, dacă dioptriile nu sunt mari, multe persoane iau în calcul lentilele de contact, sau ochelarii de citit, pentru o vedere bună cât şi un aspect estetic cât mai puţin influențat de rame.

Este o decizie pe care o vei lua în funcție de stilul tău de viață, nivelul de confort, buget, cât timp poți dedica îngrijirii lor, și nu în ultimul rând, de estetică.

Iată care sunt avantajele și dezavantajele ochelarilor de vedere:

Avantaje ochelari de vedere

 • Nu au nevoie de o îngrijire la fel de specială ca a lentilelor de contact - o simplă spălare cu apă și detergent de vase, atunci când simți că s-au murdărit, e destul ca să-i ții într-o stare bună
 • Dacă îți alegi rame la modă, sau rame care îți avantajează forma feței, poți avea un accesoriu care te flatează și îți completează look-ul
 • Poți opta pentru tipuri de tratamente ale lentilei de ochelari, printre cele mai populare fiind protecția PC și UV (raze de soare)
 • Reduc gestul de a te freca la ochi și de a-ți irita ochii
 • Dacă ai ochii sensibili sau uscați, ochelarii de vedere nu îți vor da bătăi de cap cum poate exista riscul până te acomodezi cu lentilele de contact
 • La un calcul pe termen lung, sunt mai ieftini decât lentilele de contact, mai ales dacă nu îi spargi sau nu ți se schimbă prescripția

Dezavantaje ochelari de vedere

 • Pentru că stau la aproape 12mm de ochi, vederea periferică poate fi afectată - câmpul vizual nu este complet
 • Dacă nu îți găsești perechea perfectă, există riscul să nu îți placă
 • Dacă porți machiaj, pernuțele de ochelari îți pot lăsa urme inestetice
Poți purta lentile de contact atunci când ai un eveniment special, la un film 3D, sau când mergi la sală, și ochelari în viața de zi cu zi, atunci când mergi la birou, sau când ai ochii iritați și vrei să le dai o pauză de la purtarea lentilelor de contact.

În final, este o decizie personală.

Poți afla din ghidul nostru despre lentile mai multe despre avantajele și dezavantajele lentilelor de contact.

Pentru ce probleme de vedere ai nevoie de ochelari?