Ghidul Ochelarilor de soare polarizați: Cum îi recunoști și cum alegi cele mai bune lentile polarizate


Probabil că și tu ai auzit multe despre ochelarii polarizați și cum oferă ochilor un grad de protecție mai ridicat decât ochelarii de soare clasici. Dar ce înseamnă cu adevărat ochelarii de soare polarizați și de ce îți protejează ei ochii mai bine decât ochelarii cu alt tip de lentile?

Lentilele polarizate sunt necesare pentru persoanele care practică activități în aer liber, precum pescuitul, ciclismul sau canotajul, însă ele devin tot mai populare și în rândul purtătorilor de ochelari de soare care sunt preocupați de sănătatea ochilor lor.

Medicul oftalmolog Videt îți spune tot ce vrei să știi despre lentilele polarizate și ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi un model de ochelari de vedere polarizați.

Ce sunt ochelarii de soare polarizați?

Anumite activități cotidiene desfășurate în aer liber, precum condusul, îți expun ochii la strălucirea orbitoare a luminii. Ca să îți protejezi ochii în astfel de situații, medicul oftalmolog recomandă să porți ochelari de soare polarizați .

Multe persoane știu că ochelarii de soare polarizați oferă un grad de protecție mai ridicat decât ochelarii de soare obișnuiți, însă nu știu și cum funcționează lentilele polarizate.

Ochelarii de soare polarizați funcționează pe baza unui proces despre care mulți dintre noi am învățat la orele de fizică - polarizarea luminii.

Dar ce înseamnă polarizarea la ochelari?

Lumina naturală sau provenită din diverse surse precum becurile este nepolarizată, adică este răspândită în toate direcțiile. De aceea, atunci când atinge o suprafață tip oglindă, ea se reflectă către ochiul uman la o intensitate mai mare, cu o strălucire orbitoare.

Lentilele polarizate au în compoziție un filtru laminat, care absoarbe lumina orizontală și permite doar luminii verticale să treacă prin lentilă. Astfel ele reduc strălucirea cauzată de reflectarea luminii pe diverse suprafețe, cum ar fi apa, zăpada, gheața sau asfaltul.

Expunerea prelungită la strălucirea orbitoare a luminii poate cauza în timp afecțiuni oculare precum cataracta. Ca să eviți astfel de complicații, poartă ochelari de soare polarizați, mai ales atunci când desfășori activități în aer liber care îți solicită ochii.

Ce este efectul de polarizare?

Undele de lumină nepolarizată sunt emise atât pe planuri orizontale, cât și pe planuri verticale. Polarizarea luminii este fenomenul prin care undele de lumină sunt reduse la un singur plan, astfel ele devin mai puțin deranjante pentru ochiul uman.

Care este diferența între ochelarii de soare polarizați și cei nepolarizați?

Ochelarii de soare pot avea unul din următoarele trei tipuri de lentile:

  • Lentile aeriene colorate sunt lentilele ochelarilor de soare clasici. Ele pot fi realizate dintr-o mulțime de materiale, de la sticlă și policarbonat, până la materiale mai neobișnuite precum trivex.
  • Lentile heliomate (fotocromatice) sunt lentilele care își schimbă culoarea în funcție de intensitatea radiațiilor UV. Cu când acestea sunt mai puternice, cu atât lentilele heliomate devin mai închise la culoare.
  • Lentile polarizate nu doar că protejează ochii împotriva razelor ultraviolete, dar reduc și strălucirea orbitoare cauzată de sursele de lumină naturală sau artificială.

Orice oftalmolog te poate asigura de un lucru: ochelarii de soare cu lentile polarizate sunt mai buni decât ochelarii de soare normali, pentru că protejează ochii din două puncte de vedere.

Ochelarii de soare nepolarizați au doar filtru de protecție împotriva razelor UV, în timp ce ochelarii de soare polarizați au filtru de polarizare și pot avea și filtru UV.

Mai mult decât atât, lentiele ochelarilor de soare nepolarizați doar reduc cantitatea de lumină care ajunge la ochi, în timp ce lentilele polarizate absorb lumina, nu doar o filtrează.

Cum alegi o pereche de ochelari de soare polarizați?

Dacă vrei să achiziționezi o pereche de ochelari de soare polarizați, există mai mulți factori de care ar trebui să ții cont. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi un model de ochelari de soare cu lentile polarizate:

  • Caracteristici funcționale

Cel mai important atribut al ochelarilor polarizați este filtrul de polarizare care elimină strălucirea orbitoare și protejează ochii. Dacă perechea de ochelari este prezentată ca fiind polarizată, atunci această caracteristică ar trebui să fie obligatorie.

Filtrul de polarizare este diferit de filtrul UV, care te protejează împotriva razelor ultraviolete. Nu toți ochelarii polarizați au filtru UV încorporat, așa că dacă vrei să fii sigur că alegi o pereche de ochelari de soare polarizați care te va și proteja de razele ultraviolete, verifică ambalajul după inscripția de protecție UV.

Unde electromagnetice raze ultraviolete



Sursă foto: researchgate.net

Protecția UV poate fi reprezentată pe ambalaj în procente (100%), nanometri (400nm) sau cu simbolul ultravioletelor (UV400).

în funcție de gradul de protecție UV, există cinci tipuri de lentile de ochelari de soare:

  • Categoria 0 : Ochelari de soare fashion cu protecție UV între 0% și 20% . Nu pot fi numiți ochelari de soare în adevăratul sens al cuvântului pentru că gradul de protecție pe care îl oferă este extrem de scăzut. îi poți purta în zilele înnorate, fără soare.
  • Categoria 1 : Ochelari de soare fashion cu protecție UV între 20% și 57% . Oferă o protecție foarte slabă. Sunt potriviți pentru vreme cu nori și puțin soare.
  • Categoria 2 : Ochelari de soare cu protecție UV între 57% și 82% . Oferă un nivel mediu de protecție împotriva razelor UV. Oftalmologul recomandă purtarea lor doar în zilele cu soare moderat.
  • Categoria 3 : Ochelari de soare cu protecție UV între 82% și 92% . Poartă-i în zile cu soare puternic și medii cu suprafețe ce pot reflecta lumina.
  • Categoria 4 : Ochelari de soare cu protecție UV între 92% și 97% . Au lentilele cu cel mai mare grad de protecție UV. Pot fi purtați în condiții extreme de vreme, cu soare puternic, în medii cu lumină reflectată, însă nu sunt potriviți pentru condus.

Alege forma ramei în raport cu forma feței

Dacă ești o persoană care pune accent pe stil, poți alege ochelarii de soare polarizați în funcție de forma feței tale. Există multe ghiduri care te pot ajuta să îți alegi modelul de ochelari de soare care ți se potrivește cel mai bine.

  • Culoarea lentilei

în funcție de culoare, lentilele pot avea proprietăți care le fac să fie mai potrivite pentru anumite activități în aer liber. Dacă achiziționezi ochelari polarizați cu acest scop, asigură-te că ții cont de culoarea lentilelor.

Ochelari de soare cu lentile polarizate gri

Ochelari de soare polarizati cu lentile gri Crulle a18022 c4

Ochelari de soare polarizați Crulle A18022 C4

Ochelarii de soare cu lentile polarizate de culoare gri sunt cei mai populari și se pretează la o mulțime de activități în aer liber. Ei redau o imagine clară, chiar și în cele mai vitrege condiții de luminozitate - în medii puternic luminate, cu cer însorit și multă apă.

De aceea lentilele gri sunt ideale pentru ochelarii de soare polarizați pentru pescuit. Ele nu alterează culorile și contribuie la reducerea oboselii oculare.

Ochelari de soare cu lentile polarizate maro

Ochelari de soare polarizati cu lentile maro

Ochelari de soare polarizați Crulle M6002 C1

Lentilele maro îmbunătățesc contrastul și percepția în adâncime, de aceea sunt perfecte pentru condus. Ochelarii de soare polarizați pentru condus sunt o necesitate pentru șoferi, pentru că reduc lumina care se reflectă din asflat și atenuează strălucirea orbitoare a semafoarelor si a farurilor.

Ochelari de soare cu lentile polarizate roșii

Ochelari de soare polarizati cu lentile rosii

Ochelari de soare polarizați Crulle P6059 C2

Lentilele polarizate roșii sunt recomandate pentru sportivii care se antrenează în locuri cu mult soare, dar și pentru persoanele care petrec foarte mult timp în fața calculatorului.

Ele reduc disconfortul ocular, calmează ochii și sunt confortabile pentru purtări îndelungate.

Ochelari de soare cu lentile polarizate portocalii

Ochelari de soare polarizați Crulle M6004 C4

Lentilele de culoare portocalie filtrează lumina albastră și cresc sensibilitatea la contrast. Ele sunt folosite cel mai adesea de cei care practică tirul sportiv, pentru că îi ajută să vadă mai bine ținta.

Ochelari cu lentile polarizate verzi

Ochelari de soare cu lentile polarizate verzi

Ochelari de soare polarizați Crullé P6052 C2

Lentilele polarizate verzi filtrează o parte din lumina albastră și estompează strălucirea orbitoare a luminii reflectate. De asemenea, conferă un contrast puternic imaginiilor și sporesc acuitatea vizuala.

Tonurile de verde calmează disconfortul ocular cauzat de lumina puternică. Sunt ideale pentru persoanele care practică sporturi precum golf sau tenis.

Ochelari cu lentile polarizate albastre

Ochelari de soare polarizați Crullé P6063 C1

Lentilele polarizate de culoare albastră permit trecerea unei cantități foarte mari de lumină albastră, așa că sunt perfecte pentru vremea înnorată.

Dacă practici tenis sau golf, atunci poți alege o pereche de ochelari polarizați cu lentile albastre.

Care sunt cei mai buni ochelari de soare polarizați?

Cele mai recomandate modele de ochelari de soare polarizați sunt cele oversized sau “wrap-around”.

Ochelarii oversized îți protejează mai bine ochii pentru că au o dimensiune mai mare, așa că nu permit luminii să pătrundă prin lateralele ramei.

Ochelari de soare polarizati pentru femei

Ochelari de soare polarizați de damă, Crullé A18008 C1

Poți găsi o mulțime de modele de ochelari de soare oversized, cu filtru de polarizare și filtru UV400, care sunt și foarte stylish. Ochelari de soare polarizati stylish

Ochelari de soare polarizați Crullé P6022 C3

Ochelari de soare polarizati negri

Ochelari de soare polarizați Crullé P6048 C2



Fie că vrei ochelari de soare polarizați de damă, ochelari de soare polarizați pentru bărbați sau unisex, optează pentru un model supradimensionat și vei avea parte de o protecție optimă.

Ochelari de soare polarizati unisex

Ochelari de soare polarizați Crullé P6067 C2

Pe lângă modelele oversized, oftalmologul recomandă și ochelarii de soare polarizați “wrap-around”. Aceștia au o formă aerodinamică, care nu doar că îți va oferi un plus de confort, dar te va și proteja mult mai bine decât o pereche de ochelari cu formă obișnuită.

Ochelari de soare polarizati wrap-around

Ochelari de soare polarizați Crullé P6059 C1

Deși nu sunt întotdeauna cea mai “fashionable” alegere, anul acesta ochelarii de soare “wrap-around” au revenit în trend, fiind unul dintre cele mai căutate modele.

Cum supui la test ochelarii de soare polarizați?

Chiar dacă faci alegerea potrivită și cumperi ochelari cu lentile polarizate de la un distribuitor autorizat, cel mai bine ar fi să testezi ochelarii înainte să îi achiziționezi.

Cum faci un test de polarizare a ochelarilor? Există mai multe metode prin care poți verifica dacă ochelarii de soare sunt polarizați sau nu. Iată care sunt acestea:

  1. Folosește două perechi de ochelari identice. Cea mai simplă metodă de testare a autenticității ochelarilor polarizați este să te uiți prin două perechi identice de ochelari polarizați.
  2. întoarce una dintre perechi la un unghi de 90 de grade. în timp ce faci această mișcare, imaginea pe care o vezi prin ochelari ar trebui să se întunece treptat. Dacă ochelarii nu sunt polarizați, nu vei observa nicio schimbare.

  3. Folosește un ecran LCD. Poți verifica dacă ochelarii de soare sunt polarizați și cu ajutorul unui ecran LCD, cum ar fi cel al telefonului mobil. Ține-l vertical și privește-l prin ochelarii polarizați, după care întoarce-l încet pe orizontală. Dacă imaginea devine distorsionată, înseamnă că lentilele sunt polarizate.
  4. Metoda va funcționa doar dacă ecranul telefonului mobil are filtru de polarizare. Acest test nu este la fel de sigur precum cel cu două perechi de ochelari de soare, pentru că nu toate ecranele telefoanelor mobile au filtre de polarizare.

  5. Folosește eticheta sau abțibildul din dotare. Anumite perechi de ochelari vin cu o etichetă specială, sau un sticker creat să te ajute să testezi polarizarea lentilelor. Privește sticker-ul prin ochelari, după care rotește ochelarii la un unghi de 60 de grade. Dacă imaginea se întunecă, atunci lentilele sunt polarizate.
  6. Folosește o oglindă. Testează ochelarii cu ajutorul unei oglinzi sau a unei suprafețe tip oglindă, cum ar fi o masă din sticlă în care se reflectă o sursă puternică de lumină.

Dacă strălucirea care se reflectă de pe această suprafață nu devine mai slabă atunci când privești prin ochelari, atunci lentilele nu sunt polarizate.

Dezavantaje ale lentilelor polarizate

Deși ochelarii de soare cu lentile polarizate au o mulțime de beneficii, ei au și câteva dezavantaje de care trebuie să ții cont:

Lentilele polarizate sunt benefice pentru ochiul uman, însă nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelarii pe care îi porți zilnic. Din cauza filtrului polarizat, ele pot distorsiona imaginea de pe ecranele LCD, fie ele ecrane de telefon, calculator sau televizor.

Ecranele de tip LCD au un filtru de polarizare încorporat, iar atunci când le privești printr-o pereche de ochelari polarizați adaugi încă un filtru de polarizare în ecuație. Pentru că lentilele ochelarilor polarizați permit doar luminii verticale să treacă, vei putea vedea perfect ecranele LCD atunci când le ții în poziție verticală (modul “portret”).

Doar atunci când întorci ecranul în poziție orizontală (modul “landscape”) vei observa că imaginea devine distorsionată sau dispare cu totul.

Din același motiv, afișajul de pe bordul unor mașini poate fi greu de citit atunci când porți o pereche de ochelari polarizați. Acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care ecranul de navigație al mașinii are filtru de polarizare încorporat.

De asemenea, deși unii oftalmologi recomandă lentilele polarizate pentru schiat, alții sunt de părere că acestea pot îngreuna activitatea schiorilor. Din cauza efectului de polarizare a luminii, porțiunile de gheață de pe pârtie nu mai sunt atât de vizibile, iar schiorii se pot accidenta

La ce prețuri găsești ochelarii de soare polarizați?

Prețul ochelarilor de soare polarizați variază și începe de la câteva zeci de lei, dar poate ajunge la sume de până la 3000 de lei. Dintre brandurile recunoscute, poți achiziționa de pe videt.ro ochelari de soare Fossil , ochelari de soare Burberry , ochelari de soare Tom Ford , ochelari de soare Polaroid , ochelari de soare Maui Jim sau ochelari de soare Under Armour cu lentile polarizate.

Precum în multe alte situații, prețul nu reflectă neapărat calitatea produsului, ci este rezultatul mai multor factori precum notorietatea brandului, reclama sau materialele folosite.

Nu te ghida după preț atunci când decizi să achiziționezi o pereche de ochelari de soare polarizați, ci asigură-te iei în considerare următoarele aspecte:

  • Filtru de polarizare încorporat. Nu merge pe încredere, ci testează ochelarii înainte să îi cumperi. Multe modele vin cu o etichetă de test așa că poți face testul în magazin, fără nicio problemă.
  • Protecție 100% împotriva razelor ultraviolete. Verifică pe etichetă nivelul de protecție. Ochelarii cu cel mai ridicat filtru de protecție împotriva razelor UV vor avea inscripționat procentajul 100% sau simbolul UV400.
  • Lentile care acoperă întreaga suprafață a ochiului. Cu cât lentila acoperă mai bine ochiul, cu atât acesta va fi mai protejat de strălucirea orbitoare a luminii și de razele ultraviolete.
  • Culoarea lentilelor nu influențează gradul de protecție. Mitul care spune că ochelarii cu lentile închise la culoare protejează mai bine ochii este complet nefondat, așa că nu te ghida după culoarea lentilelor atunci când alegi o pereche de ochelari de soare.

Totuși, culoarea lentilelor influențează contrastul, așa că dacă practici un sport precum golful, alege o culoare care crește contrastul imaginii.

De unde este indicat să cumperi ochelari de soare polarizați?

Cumpără ochelari de soare polarizați doar de la magazinele de specialitate. înainte de a porni la cumpătături, alege cu grijă locul de unde vei achiziționa ochelarii.

Fie că vrei să probezi ochelarii într-un showroom, sau preferi o achiziție rapidă dintr-un magazin online, asigură-te că te îndrepți către un distribuitor de specialitate. Vei avea o experiență de cumpărare mai plăcută, pe parcusul căreia vei fi asistat de personal avizat și vei găsi produse cu o calitate ridicată.

Evită să cumperi ochelari de soare din magazine care nu sunt de specialitate, cum ar fi bazarurile, magazinele de beauty sau supermarketurile, unde cel mai probabil se comercializează produse cu o calitate îndoielnică.

Descoperă întreaga noastră colecție de ochelari de soare polarizați de la branduri renumite și protejează-ți ochii împotriva strălucirii orbitoare.