Ghidul complet pentru lentile de contact
Te-ai hotărât să renunți la grija ochelarilor de vedere și vrei să încerci lentilele de contact? Atunci trebuie să știi că lentilele sunt simplu de folosit și o alternativă perfectă pentru ochelari. Dacă încă nu știi cum să le alegi și să le folosești, citește mai departe și vei învăța tot ce trebuie să știi!!
Ți-am pregătit absolut totul, de la cum să alegi cele mai bune lentile de contact pentru tine, până la cum le folosești și le întreții, și o mulțime de sfaturi pe care orice începător, dar și purtător cu vechime, ar trebui să le cunoască pentru o experiență cât mai plăcută și de durată cu lentilele de contact!
Ce sunt lentilele de contact
Accesorii cosmetice sau dispozitive medicale?
În Uniunea Europeană, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB, ce prezintă un risc mediu spre mare. Acestea sunt utilizate pentru corecția vederii (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie sau combinații ale acestora), cu scop terapeutic (folosite pentru protejarea irisului în urma unor intervenții chirurgicale) sau doar cu scop estetic , pentru schimbarea culorii irisului.
Avantaje
Oferă un câmp vizual complet.
Spre deosebire de ochelarii de vedere, care impun o barieră fizică, lentilele de contact oferă un câmp vizual complet. Purtătorul vede din nou normal, ca și cum nu ar avea nici o afecțiune a vederii.
Câmpul vizual complet oferă și un plus de siguranță, deoarece purtătorul poate vedea acum în orice unghi. Acesta nu mai este nevoit să întoarcă gâtul de fiecare dată, lucru important pentru conducătorii auto sau cei care operează mașinării industriale.
Permit purtarea ochelarilor de soare sau a celor de protecție.
În cazul persoanelor care vor să poarte ochelari de soare vara, dar care au nevoie și de dioptrii, lentilele de contact sunt soluția ideală. Deoarece lentilele sunt aplicate direct pe ochi, purtătorul își poate pune orice pereche de ochelari de soare sau ochelari de protecție.
Alternativa este reprezentată de ochelarii de soare cu dioptrii, care însă implică costuri suplimentare și care îl condiționează pe purtător la o singură pereche tot sezonul.
Oferă confort estetic.
Lentilele de contact nu modifică fizionomia feței și nici nu creează o stare de disconfort prin purtarea acestora.
Dacă purtătorul are dioptrii mari, atunci ochelarii vor avea lentile groase, iar ochelarii vor fi grei. În acest caz, aspectul fizic poate avea de suferit. Lentilele de contact sunt singura soluție estetică deoarece sunt discrete și ușor de purtat.
Machiaj vizibil, mai ușor de aplicat și purtat.
În cazul persoanelor care folosesc machiaj zi de zi, lentilele de contact sunt soluția optimă. Machiajul va fi mai ușor de aplicat și va ieși mult mai bine în evidență. Vei avea posibilitatea să realizezi un machiaj corect, cu linii drepte, combinând armonios culorile.
Din acest motiv, multe persoane aleg să poarte lentile de contact la diverse ocazii speciale. În plus, poți opta pentru lentile de contact colorate cu dioptrii, ce oferă aceeași claritate vizuala ca lentilele medicale obișnuite.
Oferă o libertate mai mare cu ceea ce porți.
Ochelarii trebuie să se potrivească mereu outfit-ului, iar pentru asta ar trebui să ai o colecție de cel puțin trei perechi de ochelari care să se asorteze mai multor tipuri de ținute, lucru care poate deveni costisitor. Lentilele îți vor oferi libertatea să fii oricât de creativ dorești cu ținutele tale, fără să fie nevoie de investiții suplimentare.
Nu se aburesc și nu iți limitează câmpul vizual, chiar dacă afară plouă sau ninge.
În condiții de vreme ploioasă, ninsoare sau ceață, precipitațiile se adună pe suprafața lentilelor de ochelari și le face să se aburească sau să se păteze imediat. Lentilele de contact nu îți vor încețoșa privirea în aceste condiții meteo nefavorabile deoarece precipitațiile nu se pot depune pe suprafața lor.
Îți permit să practici diverse activități atunci când ieși în oraș.
Atunci când ieși în oraș la un film 3D, îl vei putea urmări cu ajutorul ochelarilor speciali fără probleme. Există și ochelari speciali pentru purtătorii de ochelari de vedere, însă nu toate cinematografele sunt echipate cu astfel de dispozitive.
De asemenea, poți practica orice fel de sport, indiferent de dificultatea acestuia: ski, patinaj artistic, dans modern, scrimă, karate, atletism, balet, gimnastică, fotbal, baschet etc.
Dezvantaje
-
Aplicarea lentilelor de contact poate crea probleme la început.
Aplicarea lentilelor nu este un proces foarte complicat, însă la început există riscul să strici câteva perechi de lentile, până te acomodezi cu manevrarea acestora.
Opticienii recomandă purtătorilor noi de lentile să înceapă cu lentile de unică folosință, unde au disponibile un număr mai mare de perechi de lentile. Lentilele de unică folosință sunt mai scumpe decât lentilele lunare, însă acest lucru trebuie efectuat doar în prima lună.
-
Nu toate tipurile de lentile de contact protejează ochii împotriva luminii albastre.
Dacă lucrezi mult la PC sau petreci mult timp în fața televizorului și a dispozitivelor mobile, purtând lentile de contact fără filtru pentru lumina albastră, riști ca mai târziu să suferi de sindromul oboselii ochilor. În acest caz, poți alege să porți o pereche de ochelari de protecție împotriva luminii albastre sau o pereche de lentile cu un astfel de filtru, cum sunt lentilele Blue Blocker de la TopVue.
-
Lentilele de contact săptămânale, lentilele lunare, trimestriale și anuale necesită o atenție sporită și o igienă corespunzătoare, deoarece trebuie curățate periodic cu ajutorul unor soluții de întreținere.
Lentilele sunt dispozitive care se aplică direct pe ochi, așadar manevrarea acestora trebuie făcută cu atenție și într-un mediu curat. Trebuie să poți să te speli pe mâini foarte bine și să te usuci cu atenție înainte de a aplica sau de a scoate lentilele, lucru care nu este posibil mereu.
-
Nu oricine poate purta lentile de contact.
Motivele pot fi unele medicale sau depind de mediul în care purtătorul își desfășoară activitatea. Înainte de a folosi lentilele de contact este nevoie, pe lângă controlul oftalmologic, de recomandarea medicului pentru a purta lentile de contact.
Altă problemă o reprezintă mediul în care lucrezi. Persoanele care petrec mult timp într-un mediu cu praf sau substanțe chimice nu trebuie să poarte lentile de contact, chiar dacă poartă în mod obligatoriu ochelari de protecție.
-
Purtate necorespunzător, pot provoaca roșeață, iritații și senzație de uscăciune.
Dacă adormi din greșeală cu lentilele de contact cu port zilnic, le porți mai mult decât este termenul lor de valabilitate sau nu le îngrijești corespunzător, riști să suferi iritații sau infecții ale ochilor. Pe termen lung, aceste lucruri pot provoca probleme destul de grave ale ochilor.
-
Sunt mai costisitoare decât ochelarii.
Cu toate că lentilele de contact presupun o investiție constantă, aceasta este mai mică pe termen scurt, dar mai mare pe termen lung. În plus, pe lângă costul lentilelor, este necesar să achiziționezi și produse complementare (soluție de întreținere, lacrimi artificale, recipiente de depozitare a lentilelor etc.).
Excepția o reprezintă persoanele care poartă ochelari cu dioptrii mari. Acestea trebuie să plătească o sumă ridicată pentru ochelari, diferența de cost în comparație cu lentilele fiind mică pe termen lung.
Cine poate folosi lentile de contact
Aproape oricine care are probleme de vedere poate purta lentile de contact. Cu toate că nu sunt văzute neaparat ca o soluție la îndemâna oricui, lentilele pot corecta multe probleme de vedere și nu sunt neapărat mai costisitoare decât ochelarii.
Poți purta liniștit/ă lentile de contact chiar și dacă:
-
Ai peste 60 de ani - Este doar o preconcepție faptul că persoanele în vârstă nu ar trebui să poate lentile de contact. Atâta timp cât nu există nicio altă piedică de natură fizică, persoanele peste 60 de ani pot purta liniștite lentile de contact.
-
Te machiezi des - Una din reticențele față de lentilele de contact este faptul că nu ar trebui folosite de persoanele care se machiază în mod frecvent. Cu produsele și îndemânarea potrivită, poți să porți lentile chiar dacă te machiezi des.
-
Suferi de prezbiopie sau astigmatism - Există lentile de contact bifocale care corectează prezbiopia și lentile torice care corectează astigmatismul sau combinații ale acestora.
-
Suferi de astigmatism miopic/hipermetropic sau o combinație de afecțiuni - Lentilele de contact multifocale corectează astigmatismul miopic sau hipermetropic și orice alte combinații de afecțiuni oculare.
-
Ești însărcinată - Purtarea lentilelor de contact nu afectează în niciun fel. Pe timpul sarcinii, vederea s-ar putea să fie afectată din cauza eliminărilor de hormoni, de aceea nu este indicată schimbarea dioptriei în această perioadă. De regulă, aceste probleme de vedere sunt temporare și dispar imediat dupa naștere, atunci când organismul începe să se refacă.
Motivele pentru care o persoană nu poate să poarte lentile de contact variază: de la existența unei afecțiuni de sănătate la nivelul ochilor, la deformări sau afecțiuni oftalmologice care nu permit ochiului să suporte lentilele de contact. Mai există și cazul în care tipul afecțiunii este atât de avansat încât nu există lentile de contact care să o corecteze.
Nu poți purta lentile de contact dacă:
-
Suferi de conjunctivită - Conjunctivita este inflamarea membranei transparente care acoperă ochiul și interiorul pleoapei. Aceasta este vindecabilă, iar durata tratamentului diferă în funcție de gravitate. Purtarea lentilelor pe perioada tratamentului este contraindicată. Acestea pot fi purtate din nou după ce conjunctivita este vindecată.
-
Suferi de sindromul ochiului uscat - Sindromul ochiului uscat este o afecțiune care apare ca urmare a lubrifierii insuficiente la nivelul ochilor. Uneori cauza este chiar utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact. Această afecțiune se tratează cu ajutorul lacrimilor artificiale. Pe durata tratamentului, purtarea lentilelor de contact este contraindicată.
-
Dioptriile tale depășesc standardul intervalului de -35 și +35 - Nu există lentile care să corecteze afecțiuni ale vederii cu dioptrii care depășesc intervalul de -35 și +35.
-
Lucrezi în mediu cu praf sau substanțe toxice - Dacă lucrezi într-un mediu cu mult praf sau substanțe toxice și porți lentile de contact, există riscul ca acești iritanți să se depună pe lentilă foarte ușor și să provoace iritații puternice la nivelul ochilor.
-
Ești alergic la substanțe dezinfectante - Lentilele trebuie curățate și dezinfectate în mod constant cu soluții speciale. Persoanele alergice la substanțe dezinfectante vor fi cu siguranță alergice și la aceste soluții. Din această cauză nu le este recomandat să poarte lentile de contact.
-
Copii care au sub 8 ani nu au voie să poarte lentile de contact - Vârsta minimă recomandată de medicii specialiști pentru purtarea lentilelor de contact este de 14 ani, însă vârsta medie la nivel global este de 8 ani. Ceea ce contează ca factor decizional nu este vârsta, ci nivelul de responsabilitate pe care copilul este capabil să și-l asume.