Totul despre lentilele de contact colorate: Ghidul tău de purtare

Cu toții ne-am dorit cel puțin o dată să avem o altă culoare a ochilor decât cea naturală și am încercat să ne imaginăm cu ochii albaștrii, verzi sau căprui. Indiferent care este culoarea ochilor pe care ți-o dorești în secret, lentilele de contact colorate sunt soluția la care poți apela pentru o schimbare instantă. Este aproape imposibil să nu găsești o culoare pe placul tău, efortul fiind minim, iar efectul pe măsură!

Pentru a te bucura pe deplin de efectul lentilelor sunt câteva informații pe care trebuie să le cunoști înainte de a te decide dacă acestea sunt potrivite pentru tine. Indiferent dacă ai mai purtat sau nu lentile colorate în trecut, ți-am pregătit ghid complet, plin de informații și recomandări care te vor ajuta să te bucuri din plin de noua culoare a ochilor tăi, indiferent de preferințele tale.

Află care sunt cele mai bune lentile colorate, cum să le alegi în funcție de rezultatul dorit și cum să le porți în siguranță!

Ce trebuie să știi despre lentilele de contact colorate

Lentilele de contact colorate sunt folosite pentru schimbarea culorii naturale a irisului. Efectul lor este unul imediat, așadar vei sesiza diferența de culoare imediat după aplicare dacă alegi lentilele potrivite.

Există factori multipli pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când te decizi să porți lentile de contact colorate. Culoarea naturală a ochiului și nuanțele irisului, dar și lumina din mediul extern sau vestimentația ta pot influența rezultatul final.

Acest tip de lentile utilizează o vopsea specială care, în funcție de intensitate, te poate ajuta să obții un efect de nuanțare sau de schimbare completă a culorii irisului. Ele pot avea dioptrii sau nu, așadar pot fi purtate atât de persoanele cu defecte de vedere, cât și de cele cu o vedere perfectă.

Tipuri de lentile de contact colorate

Lentilele de contact colorate pot fi clasificate în funcție de 3 criterii:

 • Cu sau fara dioptrii: există lentile colorate cu dioptrii și fără dioptrii
 • Efectul asupra culorii irisului: există lentile opace și lentile care doar îți nuanțează culoarea naturală pentru mai multă profunzime
 • Durata de purtare: poți alege între lentile de unică folosință sau lentile cu port zilnic, care se dezinfectează după fiecare purtare și se înlocuiesc lunar

Clasificarea lentilelor colorate în funcție de dioptrie

Lentilele colorate pot avea sau nu dioptrii, în funcție de nevoile purtătorului. Așadar, chiar dacă ai un defect de vedere pe care trebuie să îl corectezi, nu te îngrijora! Poți purta lentile colorate fără nicio problemă.

Lentile de contact colorate cu dioptrii

Aceste lentile cu dioptrii sunt încadrate în categoria dispozitivelor medicale din clasa IIB, ce prezintă un risc mediu spre mare. Pe lângă schimbarea culorii irisului, lentilele cu dioptrii corectează defectele de vedere ale purtătorului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie).

Înainte de achiziționarea unei perechi de lentile colorate cu dioptrii, trebuie să te consulți cu medicul oftalmolog. Acesta îți va recomanda cele mai bune lentile, în funcție de istoricul tău medical și rețeta pentru lentile pe care o ai deja.

Lentile de contact colorate fara dioptrii

Aceste lentile sunt considerate accesorii cosmetice și au un scop pur estetic. Lentilele fără dioptrii nu corectează niciun defect de vedere, ci doar schimbă culoarea irisului.

Chiar dacă aceste lentile nu sunt considerate dispozitive medicale, vei avea nevoie de acordul unui medic oftalmolog înainte să îți achiziționezi prima pereche. Este necesară și o rețetă pentru lentile, cu parametrii specifici precum raza de curbură sau diametrul globului ocular.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum decurge un consult oftalmologic, precum și informații despre cum se citește rețeta pentru lentile primită de la medic, îți recomandăm acest ghid despre Consultul oftalmologic pentru lentilele de contact.

Clasificarea lentilelor colorate în funcție de intensitatea culorii

În funcție de efectul pe care ți-l dorești, lentilele colorate îți pot schimba complet culoarea irisului sau pot doar să îl nuanțeze. Intensitatea culorii finale variază în funcție de opacitatea lentilei și culoarea ta naturală, rezultatul fiind diferit de la persoană la persoană.

Lentile care scot în evidență culoarea naturală a irisului

Aceste lentile, cunoscute drept color enhancement contact lenses, sunt create special pentru a scoate în evidență ochii deschiși la culoare (albaștrii sau verzi).

Dacă îți dorești să ai o privire mai pătrunzătoare, acest tip de lentile este perfect pentru tine. Lentilele permit luminii exterioare să treacă prin porțiunea colorată, iar dacă ai ochii deschiși în mod natural (albaștrii sau verzii deschis și chiar gri), acestea ți se vor potrivi de minune.

Dacă ai ochii închiși la culoare, nu vei reuși să le deschizi nuanța prin folosirea acestor lentile. De exemplu, dacă ai ochii căprui, aceste lentile nu îți vor modifica culoarea irisului în albastru-deschis sau verde, iar în majoritatea cazurilor schimbarea nu este vizibilă deloc.

Dacă ai ochii închiși la culoare, poți încerca lentilele de iluminare special create pentru persoanele cu ochii căprui sau negri.

Lentile de contact colorate opace

Lentilele de contact opace schimbă complet culoarea naturală a irisului. Acest tip de lentile îți permite să îți modifici complet culoarea ochilor, de la albastru la căprui, la verde sau chiar gri.

Chiar dacă lentilele sunt opace, rezultatul final poate varia în funcție de omogenitatea culorii tale naturale și a nuanțelor prezente în iris, precum și de lumina exterioară.

Lentile cu efect de teatru

Aceste lentile sunt cunoscute ca theatrical contact lenses datorită efectului dramatic creat. Le poți purta în spectacole de teatru, pentru a completa un outfit scary de Halloween sau pur și simplu, pentru a experimenta un altfel de look.

Aceste lentile pot avea diverse modele sau culori atipice (roșu, galben, violet, negru sau chiar alb), fiind perfect pentru persoanele indrăznețe.

Știai că?

Până și lentilele de contact medicale sunt colorate subtil, pentru a le face mai vizibile și ușor de aplicat. Această colorare a lentilelor nu are niciun efect asupra culorii naturale a irisului.

Clasificarea lentilelor colorate în funcție de perioada de utilizare

Pe lângă obținerea efectului dorit, în alegerea lentilelor colorate trebuie să iei în considerare și perioada de utilizare. Astfel, vei putea găsi lentile contact colorate de unică folosință și lunare (care pot fi purtate zilnic, însă trebuie dezinfectate după fiecare purtare).

Lentile de contact colorate de unică folosință

Lentilele de unica folosinta se folosesc o singură dată (1 zi), până la 12–24 de ore. După ce le-ai purtat o singură dată, aruncă-le și folosește o altă pereche data viitoare.

Dacă nu ai mai purtat niciodată lentile de contact, încearcă prima dată o pereche de unică folosință. Va dura câteva zile până te obișnuiești cu modul de utilizare, iar dacă le strici, pierderea financiară nu va fi foarte mare. De asemenea, acest tip de lentile este cel mai ușor de folosit deoarece nu necesită îngrijire ulterioară (dezinfectare, curățare etc).

Lentile de contact colorate lunare

Aceste lentile de contact lunare se pot purta în fiecare zi timp de maxim 12 ore, pe o perioadă de 30 de zile (o lună).

Este important să nu depășești numărul de ore recomandate pentru purtarea zilnică pentru a evita iritarea ochilor. În cazul în care depășești cele 12 de ore, ochii tăi nu vor mai primi destul oxigen. De asemenea, evită să adormi cu lentiele pe ochi pentru a nu te trezi cu ochii roșii.

Un alt aspect pe care trebuie să îl consideri dacă alegi lentile lunare este respectarea strictă a ritualului de îngrijire înainte și după utilizare. La fel ca și lentilele de contact obișnuite, și cele colorate se curăță după fiecare purtare și se păstrează în soluția pentru lentile, într-un recipient special – lenscase, până la următoarea purtare.

Îți recomandăm ca, întotdeauna, înainte de a intra în contact cu lentilele e nevoie să îți speli mâinile cu apă și săpun. Dacă, după aplicare, apare senzația de „ochi roșii“, „nisip în ochi“ sau iritații, îndepărtează imediat lentilele de pe ochi și clătește-le cu soluție din abundență.

Mai multe despre îngrijirea lentilelor poți afla din Ghidul complet pentru lentile de contact.

Poți găsi și lentile de contact colorate anuale, care se poartă în fiecare zi și se înlocuiesc după 365 de purtări.

Nu se recomandă purtarea lentilelor de contact peste termenul lor recomandat. Dacă uiți să îți schimbi lentilele riști atât o infecție a globului ocular, cât și o diminuare a culorii lentilei datorită decolorării.

Avantajele si dezavantajele lentilelor colorate

Multe persoane care își doresc să încerce lentilele de contact colorate, se întreabă dacă acestea dăunează sănătății oculare. Află de mai jos care sunt avantajele și dezavantajele lentilelor de contact colorate pentru o purtare sănătoasă:

Avantajele lentilelor de contact colorate

Dacă te decizi să le dai o șansă lentilelor de contact colorate, iată câteva beneficii ale purtării lor:

 • Îți oferă posibilitatea de a-ți schimba look-ul constant
 • Versatilitatea lor este crescută deoarece poți schimba lentilele des pentru a se potrivi cu orice outfit sau ocazie

Dezavantajele lentilelor de contact colorate

Lentilele colorate au și dezavantaje deoarece există câteva riscuri ale purtării lor. Aceste riscuri pot fi evitate dacă respecți sfaturile medicului oftalmolog și nu depășești perioada de purtare recomandată.

 • Aspect artificial dacă culoarea lentilelor este prea puternică, mai ales în cazul lentilelor cu efect de teatru
 • Risc de infecții în cazul în care le porți prea mult și uiți să le dezinfectezi după fiecare purtare (în cazul lentilelor anuale sau lunare)
 • Simptomele ochiului uscat
 • Poți vedea în ceață dacă lentila se deplasează din centrul ochiului: vei privi prin culoarea ei, ci nu prin orificiu special

Cine poate purta lentile colorate

Lentilele colorate pot fi purtate de femei și bărbați, dar și de către copiii cu vârsta peste 8 ani. Persoanele însărcinate pot purta lentile de contact colorate cu dioptrii sau fără deoarece nu afectează sarcina.

Nu este recomandat să porți lentile de contact dacă lucrezi într-un mediu cu substanțe toxice sau mult praf, iar dacă știi că ești alergic la substanțe dezinfectante, alege să porți lentile de unică folosință.

Dacă ai nevoie de lentile de contact colorate cu dioptrii, atunci trebuie să nu suferi de conjunctivită sau sindromul ochiului uscat. Valorile dioptriilor tale nu trebuie să depășească intervalul –35 sau +35, deoarece nu există lentile care pot corecta afecțiuni însoțite de aceste valori.

Află mai multe informații despre restricțiile lentilelor de contact din Ghidul complet pentru lentile de contact

Cum să îți alegi lentilele de contact colorate

Dacă te-ai decis să încerci lentile de contact colorate, atunci probabil te întrebi cum ar trebui să îți alegi culoarea pentru un rezultat pe placul tău. Rezultatele variază de la persoană la persoană, așadar nu există reguli general valabile pentru toată lumea. Totuși, poți urma câteva principii generale pentru a te ghida în procesul de achiziție. Ține cont că lentilele colorate nu vor arăta la fel atunci când sunt aplicate pe 2 ochi diferiți!

Nuanța finală este influențată atât de gradul de opacitate al lentilei, cât și de pigmentarea naturală a ochilor, iar rezultatul variază de la persoană la persoană. Lumina naturală și momentul zilei, precum și vestimentația ta îți pot influența percepția și gradul de mulțumire.

Lentilele colorate se văd cel mai bine pe ochii închiși la culoare, căprui sau negri.

Cum își dai seama dacă lentilele colorate se vor vedea

Pentru a-ți da seama dacă lentilele de contact colorate se vor vedea pe culoarea naturală a ochilor tăi, poți să faci următorul test: analizează-ți irisul într-o oglindă, în lumina naturală. Dacă obsevi o singură nuanță în irisul tău, atunci este posibil ca lentilele să se vadă, iar rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor tale.

Dacă observi mai multe nuanțe sau varietate cromatică, atunci gradul de opacitate a lentilei trebuie să fie unul mare; în caz contrar, este posibil ca nuanța lentilei să se amestece cu nuanța irisului natural, iar rezultatul nu va fi unul de efect.

Principii generale pentru alegerea culorii

În funcție de obiectivul tău – modificarea completă a culorii sau doar nuanțarea culorii naturale a irisului – poți alege o culoare total opusă (de exemplu, trecerea de la albastru la căprui) sau o nuanță cu câteva tonuri mai închisă sau mai deschisă (de exemplu, trecerea de la verde deschis la verde închis).

Pentru o culoare care să se potrivească natural cu look-ul tău, alege o culoare complementară cu nuanța ochilor, a tenului și a părului. Dacă te interesează o schimbare radicală, atunci poți opta pentru o pereche de lentile diametral opusă cu nuanța ta naturală.

Cum alegi lentilele colorate pentru un rezultat natural

Schimbarea radicală a culorii ochilor depinde, în mare măsură, de culoarea naturală a irisului ochilor. Deci, nu există nici o garanție că rezultatul va fi extrem de sesizabil. Efectul rezultat prin purtarea lentilele colorate este, de asemenea, afectat de condițiile de iluminare și de alegerea opțiunilor corecte de culoare.

 • Enhancer – lentile nuanțatoare, accentuează culoarea naturală a ochilor.
 • Opaque – lentile opace, acoperă și schimbă culoarea naturală a ochilor.
 • GLOW Crazy – lentile fluorescente la lumină UV
 • Crazy – lentile colorate cu diverse modele, pe care le poți găsi în varianta fără dioptrii , dar și în varianta cu dioptrii .

Principii generale pentru un look natural

 • Persoanelor cu ochii deschiși care își doresc un look natural le sunt recomandate nuanțele deschise, care nu modifică complet culoarea ochilor.
 • Dacă ochii tăi sunt închiși la culoare și îți dorești să îți deschizi nuanța irisului, lentilele opace sunt cea mai bună soluție deoarece blochează într-o proporție destul de mare nuanța naturală a irisului.
 • Nu sunt recomandate schimbările dramatice dacă dorești un look natural – de exemplu, trecerea de la albastru deschis la căprui sau de la verde la albastru intens.
 • Alege nuanțe din același spectru de culori pentru un rezultat natural. De exemplu, dacă ai ochii verde deschis, poți încerca o pereche de lentile verde închis spre căprui.

 

Lentile de contact colorate pentru ochi căprui

Dacă ai ochii căprui, atunci poți alege dintr-o varietate foarte mare de lentile maro, în funcție de cât de închiși sau deschiși sunt ochii tăi în mod natural.

Nuanțele precum brun sau chihlimbar sunt o alegere optimă pentru persoanele care au o nuanță medie spre închisă, în timp ce nuanțele de căprui deschis merg perfect cu lentile de culoarea alunei.

Lentile de contact colorate pentru ochi verzi

Dacă ai ochii verzi, atunci ai o mulțime de opțiuni din care poți alege – de la gri, căprui și chiar albastru!

Dacă îți dorești să scoți în evidență nuanța irisului, încearcă mai multe variații de verde, în funcție de intensitatea ta naturală. Pentru un look de zi, încearcă o culoare mai închisă, care îți poate oferi profunzime. Pentru o ocazie specială, verdele aprins îți va scoate din anonimat orice ținută.

Persoanele cu ochi verzi, pot încerca orice nuanță de căprui. Alege o pereche de lentile cu mai puține straturi de culoare, care să îi permită nuanței tale naturale de verde să se amestece cu căpruiul lentilei. Privirea ta va dobândi unicitate și noi grade de intensitate!

Lentile de contact colorate pentru ochi albaștri

Culoarea albastru este una dintre cele mai căutate, așadar te poți considera o persoană norocoasă!

Dacă ai ochii albaștri deschis și îți dorești un look natural, poți încerca o nuanță de verde deschis sau gri. Aceste nuanțe nu modifică complet aspectul, fiind cea mai bună alegere.

Poți experimenta cu diverse nuanțe de gri, în funcție de efectul dorit. Pentru a completa un look casual, de zi, lentilele gri deschis sunt cea mai bună alegere. Pentru o ocazie specială, încearcă lentilele gri închis, pentru un plus de dramatism.

Pentru o nuanță mai profundă a albastrului tău natural, poți încerca o nuanță de albastru mai închisă, care să îți intensifieze privirea. Poți încerca chiar și lentilele violet, dacă îți dorești să experimentezi un look atipic.

Cum alegi lentilele colorate în funcție de culoarea naturală a părului

Culoarea părului este un factor esențial pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când decizi să porți lentile de contact colorate. Dacă nuanța vopselei de păr o alegi în funcție de culoarea ochilor, și culoarea lentilelor de contact poate fi determinată printr-un proces invers.

Află de mai jos care sunt culorile recomandate pentru toate tipurile de păr:

Lentile de contact colorate pentru părul brunet

Persoanele cu părul brunet sau șaten închis, au de regulă ochii căprui sau verzi în mod natural.

Dacă te înscrii în această categorie, trebuie să știi că o trecere la o culoare a irisului albastră va arată artificial, mai ales dacă ai și tenul măsliniu sau mai închis la culoare.

Culoarea sprâncenelor este și ea destul de importantă deoarece se potrivește cu cea a părului. Așadar, dacă nu ai sprâncene deschise la culoare, orientează-te spre lentile de culoarea maro sau verde închis sau mediu pentru cel mai bun rezultat.

Lentile de contact colorate pentru părul șaten

Dacă ai părul șaten, atunci lentilele colorate recomandate sunt cele maro sau verzi. Dacă ai părul șaten închis și ochii închiși la culoare, poți încerca un căprui mediu, pentru noi tonuri.

Pentru părul șaten deschis, evită nuanțele de căprui deschis deoarece vei avea un look fad. Te poți aventura să încerci lentile albastre, însă rezultatul va arata bine în măsura în care și tenul tău este deschis. Lentilele gri sunt o opțiune bună dacă ai părul șaten deschis și ochii verzi.

Lentile de contact colorate pentru părul blond

Cu cât este mai deschisă nuanța de blond a părului tău, cu atât nu poți purta lentile foarte închise la culoare. Poți încerca cu încredere lentile albastre sau verzi, în nuanțe deschise sau medii.

Experimentează cu un albastru intens pentru ocaziile speciale, însă evită verdele închis deoarece este prea aspru în combinație cu părul tău blond. Lentilele gri deschis sunt și ele o alegere bună, dacă îți dorești un look inedit.

Cum alegi lentilele colorate în funcție de culoarea naturală a tenului

Pentru a determina culoarea lentilelor de contact, ia în considerare și tonul pielii tale. Poți determina tonul tenului efectuând un test simplu: analizează culoarea venelor de pe antebrat.

 • Dacă venele tale sunt verzui, atunci pielea ta are tonuri calde
 • Dacă venele tale sunt albastre, atunci pielea ta are tonuri reci

După ce ai aflat dacă pielea ta are tonuri reci sau calde, citește mai departe și află ce nuanțe ale lentilelor de contact sunt recomandate pentru fiecare tipologie.

 • Tonuri calde, cu sub-tonuri aurii sau galbene: încearcă lentile de contact maro deschis, alună sau verzi
 • Tonuri reci, cu sub-tonuri albăstrui sau rozalii: încearcă lentile de contact albăstrui, violete sau gri

Cum alegi lentilele în funcție de tipologie

Află care sunt cele mai reușite combinații în funcție de tonul pielii și culoarea părului:

Poți alege lentile albastre dacă:

 • Pielea ta are tonuri reci, iar părul tău este blond platinat, șaten-roșcat, roșu intens sau brunet
 • Pielea ta are tonuri calde, iar părul tău este blond sau șaten cu irizații aurii, șaten alună

Poți alege lentile verzi dacă:

 • Pielea ta are tonuri reci, iar părul tău este blond platinat, roșcat rece, șaten mediu sau închis sau brunet
 • Pielea ta are tonuri calde, iar părul tău este blond cald, șaten-roșcat sau brunet

Poți alege lentile maro deschis dacă:

 • Pielea ta are tonuri reci, iar părul tău este șaten închis sau roșcat, roșu rece
 • Pielea ta are tonuri calde, iar părul tău este șaten auriu, blond cald, roșcat cald

Poți alege lentile maro închis dacă:

 • Pielea ta are tonuri reci, iar părul tău este șaten închis, roșcat intens sau brunet
 • Pielea ta are tonuri calde, iar părul tău este șaten deschis, mediu sau roșcat intens

Dacă te-ai decis să le dai o șansă lentilelor colorate, atunci îți recomandăm să citești și ghidul despre Recomandări de lentile colorate! Vei afla care sunt cele mai cunoscute branduri de lentile colorate, cui se adresează fiecare gamă în parte și ce culori sunt disponibile.

Iar dacă ai nevoie de ajutor în alegerea lentilelor, nu ezita să apelezi la medicul oftalmolog!

Comentarii

Postează comentariu

Ștefan Ioniță

Bună , mă numesc Ștefan Ioniță , cu ceva timp în urmă am suferit un accident și mi-am pierdut vederea la ochiul drept , s-a pierdut culoarea irisului , folosesc o lentilă care acoperă și nu sunt privit ca un diferit , sunt în căutarea acestei lentile cu purtare de un an , mă interesează prețuri , oferte , culoarea ochiului bun este verde cu irizatii căprui

info@videt.ro

Bună Mihaela,

Sunt situații când lentilele de contact colorate nu oferă claritatea vederii perfecte, principalele motive fiind, raza de curbură a lentilelor de contact nu este potrivită pentru tine și atunci lentila nu este foarte stabilă pe ochi și sunt momente în care privești prin culoarea lentilei, lentila se usucă pe ochi și trebuie lubrifiată cu lacrimi artificiale. Ne poți contacta telefonic oricând dorești pentru mai multe informații.

O zi frumoasă!

info@videt.ro

Bună Adina,

Dacă ai nevoie doar de corecție la aproape poți utiliza lentilele de contact multifocale.

O zi plăcută!

Mihaela

Buna, eu am lentile colorate si vad incetosat cu ele? Oare de ce? Au dioptriile 0 , imi doresc sa le port dar nu ma pot obișnui asa cu ele, se poate va rog un sfat sau un raspuns! O zi minunata!