Cum să îți cumperi ochelari online cu succes

Cumpărarea ochelarilor online poate fi o soluție mai economă și mai rapidă, mai ales dacă prescripția ta medicală nu este complicată. Trebuie doar să faci un research amănunțit înainte.

Prescripția medicală

În primă fază, pentru a comanda ochelari online, asigură-te că ai o rețetă oftalmologică validă. Excepție fac prescripțiile care sunt valabile pentru un an sau doi.

Dacă rețeta ta oftalmologică a expirat și vrei să-ți comanzi ochelari online, e cazul să-ți programezi un control medical mai întâi.

Măsurătorile ochelarilor

Un avantaj mare când îți cumperi ochelari de la un magazin sau clinică, este că poți să-i probezi ca să vezi dacă ți se potrivesc. Din fericire, există și magazine online care îți trimit rame de probă ca să le încerci acasă, exact cum ai face într-un magazin normal.

În cazul în care găsești ramele perfecte, însă magazinul online nu are serviciul de probare de rame, există o soluție ca să îți dai seama dacă ramele sunt potrivite: vezi care e mărimea ochelarilor de vedere actuali și caută rame de aceeași mărime.

masuratori ochelari de vedere
masuratori ochelari de vedere

Iată 3 măsurători folosite pentru măsurarea corectă a ramelor ochelarilor:

  1. Grosimea ramei - aceasta este de obicei, cel mai important factor în alegerea unor ochelari care ți se potrivesc. Ca o regulă generală, cu o ramă potrivită, ochii tăi ar trebui să fie aproape perfect centrați în lățimea lentilelor. O ramă care este prea lată îți va face ochii să pară apropiați, iar o ramă care e prea îngustă îți va exagera grosimea feței.

Vezi ce grosime de ramă ți se potrivește în funcție de lățimea feței:

  • față îngustă: rame între 42-50 mm
  • față medie: rame între 58-53 mm
  • față lată: rame > 52 mm
  1. Dimensiunea lentilei - este dată atât de lățimea, cât și de înălțimea lentilei. Lățimea lentilei este, așa cum se subînțelege, diametrul orizontal al lentilei, iar înălțimea se referă la dimensiunea verticală. De regulă, pentru lentilele bifocale sau lentilele progresive, înălțimea lentilei ar trebui să fie de cel puțin 30 mm.
  1. Puntea nazală - este partea din ochelari care îți vine așezată pe nas, iar dimensiunea ei e dată de distanța dintre lentile. Dacă ai o punte nazală îngustă sau ochii mai apropiați, ai nevoie de o dimensiune mai mică a punții (15-18 mm), iar dacă ai o punte a nasului mai lată, dimensiunea punții trebuie să fie mai mare (18-22 mm).

Poziția punții nazale

Pe lângă dimensiunea punții nazale, poziția sa este la fel de importantă. Ai grijă la poziționarea punții nazale în relație cu linia sprâncenelor. Ramele cu punți care sunt la același nivel cu linia sprâncenelor sunt ideale dacă puntea nasului tău este mai înaltă (mai sus față de nivelul pupilelor). Ramele cu punți mai joase sunt potrivite dacă ai puntea nasului mai joasă (aproximativ la nivelul pupilelor).

  1. Lungimea brațelor ochelarilor - măsurarea acestora se face de la diblu (bucată din brațe care vine prinsă pe rama ochelarilor) până la partea care vine după ureche, unde acestea se finalizează. Cele mai comune dimensiuni ale brațelor sunt 135mm, 140mm, 145mm și 150mm. Brațele din acetate de celuloză pot fi ajustate pentru a obține cea mai potrivită mărime pentru tine, ca ramele să nu te strângă, dar nici să-ți alunece de pe urechi.

Dacă ai o pereche de ochelari potriviți, uită-te după lățimea lentilei, dimensiunea punții nazale și a brațelor, în interiorul ramei, de la stânga la dreapta. De obicei, le vei găsi pe interiorul brațelor, dar mai pot fi plasate și pe spatele punții nazale.

Ce mărime port la ochelari?

Dacă ai deja o pereche de ochelari care îți vin bine, compară măsurătorile sale cu cele ale perechii noi pe care o dorești.

marime ochelari de vedere

Dacă nu ai mai avut ochelari pană acum, urmează acest proces:

  • Mergi în fața unei oglinzi și ia cu tine o riglă. Ai grijă ca rigla să fie în mm, aceasta fiind măsura folosită la dimensionarea ochelarilor
  • Așează-ți rigla deasupra feței între tâmple, rigla ajungând astfel peste ochi.
  • Măsoară distanța de la tâmpla dreaptă la cea stângă și vei obține astfel lățimea feței tale, precum și lățimea ramelor potrivite.

Deoarece majoritatea ramelor pentru ochelari nu menționează lățimea sa, e indicat să-ți mai măsori printr-o altă metodă dimensiunea lățimii feței, ca să te asiguri că îți alegi ramele corecte. Dacă ai găsit o ramă care îți place, multiplică lățimea lentilei ochelarilor cu 2, apoi adăugă la numărul obținut dimensiunea punții nazale și obții lățimea totală a feței.

Atunci când îți alegi ramele, ele pot fi cu aproximativ 3 mm mai mici sau mai mari în lățime față de lățimea obținută în urma oricăreia dintre cele două metode.

Distanța pupilară

Distanța pupilară se referă la distanța, în milimetri, dintre centrele pupilelor ochilor tăi. Măsurarea acestei distanțe este foarte importantă deoarece lentilele tale trebuie să fie centrate pe pupile. Dacă nu sunt, există șanse mari ca ochelarii să-ți cauzeze forțarea ochiului și să-ți îngreuneze focalizarea.

Poți găsi distanța pupilară în rețeta oftalmologică. Dacă nu, poți întreba specialistul care ți-a prescris rețeta sau mergi direct la opitician pentru a-ți face din nou măsurătorile. Există și tutoriale online care îți arată cum poți să-ți măsori distanța pupilară singur sau magazinul online ales poate să-ți ofere propriile metode pentru asta.

Oglinda Virtuală “Try on”: Probează ochelarii online

Pe lângă pozele de produs de calitate, un factor important în a-ți alege ochelari online care să-ți vină bine, este să alegi un site care oferă opțiunea de „Try On” virtual.

Try on-ul virtual înseamnă ca vei putea sa îți urci propria poză sau să folosești o poză făcută cu webcamul, din față, care odată urcată în program, îți va simula cum arată ochelarii pe fața ta.

simulator virtual try-on ochelari

Magazin specializat sau Optică medicală

Când îți alegi ochelarii online, chiar dacă știi exact ceea ce ai nevoie, e mai indicat să ceri ajutorul unui optician. El este specialistul pregătit să ajute pacienții să-și aleagă ramele și lentilele ideale pentru optimizarea vederii, ținând cont de confort și estetică.

Așadar, opticianul te poate ajuta să-ți alegi ochelarii corespunzători prescripției tale medicale, modului tău de viață, dar și formei și culorii feței.

Mărci de ochelari de încredere

Cea mai bună marcă de lentile ochelari nu există - totul depinde de preferințele tale personale.

În Romania, una dintre cele mai populare mărci este Ray Ban. Apăruți în Italia în 1937, ochelarii Ray Ban au fost preluați de piața americană și de atunci se află printre cele mai apreciate branduri internaționale. Ray Ban dezvoltă ochelari pentru toate categoriile de vârstă, cele mai purtate modele fiind ochelarii Aviatori și Wayfarer.

Descoperă selecția noastră de ochelari Ray-Ban!

Cu achiziția oricărei perechi de ochelari de brand trebuie să primești un certificat care să ateste originalitatea lor. Fii atent la acest aspect, deoarece cu siguranță nu vrei să consumi o sumă mare de bani pentru o pereche de ochelari falsificați.

Care este diferența dintre ramele ieftine și ramele de brand?

Există o diferență majoră de calitate între diferite tipuri de materiale ale ochelarilor de vedere, precum și manufactura lor. Încearcă să eviți ramele obținute prin plastic injectat, pentru că sunt fragile. Ramele turnate în straturi de acetat sunt mai rezistente, arată mai bine și sunt mai confortabile.

Sunt foarte bune și ramele din aliajele de metale cu greutate redusă, care pot fi hipoalergice și foarte flexibile.

În general, ramele cu un cost scăzut sunt mai predispuse la o degradare mai rapidă și necesită o ajustare mai frecventă pentru a rămâne confortabile.

Poti cumpăra ochelari de vedere gata făcuți?

Singurii ochelari de vedere gata făcuți pe care poți sa ii cumperi sunt cei pentru citit. Ii găsești în general în farmacii, cât și în optici medicale.

Unde și cum îți faci ochelari de vedere

Dacă ți-ai dat seama că ai o problemă de vedere și crezi că este cazul să îți faci ochelari, atunci vei avea nevoie să știi câteva informații esențiale.

Checklist ca să-ți faci ochelari:

✓ Care este afecțiunea de care suferi?

✓ Care este rețeta ta oftalmologică?

✓ Ce fel de ramă de ochelari ți se potrivește?

✓ Ce fel de lentile de ochelari îți sunt necesare?

De unde îți cumperi ochelari

Pentru a afla care este afecțiunea de care suferi și care este rețeta ta oftalmologică, va trebui să mergi la un consult de specialitate, într-o optică medicală.

Ulterior, în funcție de recomandările medicului, o sa fie nevoie să-ți achiziționezi ochelarii de vedere. Iar acest pas nu este o misiune ușoară. Vrei să găsești magazinul perfect, în cel mai scurt timp, să ai parte de un preț accesibil, și, cel mai important, ochelarii aleși să-ți rezolve cel mai bine problemele de vedere.

Poate ești tentat să mergi rapid la magazinul cel mai apropiat unde ai văzut ochelari, pentru că par de calitate și au un preț bun. Chiar dacă ți se întâmplă să ai noroc uneori și să găsești ochelari de citit destul de buni pentru tine, acesta nu e deloc locul potrivit de achiziționare a ochelarilor.

În primul rând, pentru că ochelarii de la magazinele generale au modele și mărimi universale de ochelari, care îți pot afecta foarte rău vederea. În plus, calitatea lor este net inferioară ochelarilor din magazinele specializate.

Cel mai bun loc de unde îți poți cumpăra ochelari de vedere este o optică medicală sau un magazin specializat. Nu uita să iei cu tine rețeta oftalmologică, pe baza căreia îți vor fi sugerate lentilele și ramele pentru ochelari.

Descoperă întreaga noastră colecție de ochelari de vedere!

Prețuri: Cât poate costa o pereche nouă de ochelari?

Atunci când crezi că ai nevoie o pereche de ochelari de vedere, cu siguranță te gândești și la prețurile pe care le implică.

Află care sunt costurile aproximative ale consultației, ramelor, cât și ale lentilelor de ochelari:

Primul pas pentru a afla dacă ai probleme de vedere, este o consultație oftalmologică de specialitate. În funcție de tipul și durata consultației, aceasta te poate costa între 50 și 70 Ron.

După ce ai stabilit ce afecțiune de vedere ai și ce tip de ochelari îți este potrivit, urmează achiziționarea lentilelor și a ramelor de ochelari.

Prețul lentilelor de ochelari diferă destul de mult în funcție de tipul de lentile potrivit dioptriilor tale, materialul din care e confecționată lentila și tratamentul care i-a fost aplicat. Cele mai ieftine lentile sunt cele monofocale și bifocale pe care le găsești în jurul prețului de 250 lei, dar care pot ajunge și la 1600 lei. Lentilele progresive fiind mai performante, sunt ceva mai scumpe, cu prețuri între 1200 și 2600 lei.


În ceea ce privește prețul ramelor de ochelari de vedere, sumele încep de la 300 de lei pentru un design de ramă mai simplu, iar pe cele mai sofisticate le poți găsi în jurul sumei de 600 lei.

Acomodarea cu ochelarii de vedere

Ghid ochelari de vedere