Cum supraviețuim alergiilor oculare de primăvară

75% din simptomele unei alergii de primăvară afectează ochii!

Cunoscută și ca sezonul alergiilor, primăvara este anotimpul cu cel mai mare risc de alergii oculare sezoniere. În studiul publicat de Asociația de Astm și Alergii, 67% dintre oameni s-au plâns că primăvara este cea mai problematică perioadă din an când vine vorba de protecția ochilor.

Senzațiile de arsură, roșeată, lacrimile și mâncărimea nu ne întrerup doar viața personală, ci și pe cea profesională. Absenteismul la locul de muncă și dificultațile în a ne concentra sunt probleme specifice de sezon, iar pentru 50% dintre pacienți apar și dificultăți în a-și menține rutina zilnică de îngrijire, pentru că nu mai pot folosi produse cosmetice.

Alergii Oculare Primavara

Lunile critice pentru alergiile oculare: Aprilie și Mai

Sezonul alergiilor începe mai repede decât ne imaginăm. Polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii Februarie. Chiar dacă afară mai este zăpadă, încălzirea vremii și umezeala favorizează acest lucru.

De la mijlocul lunii Aprilie, toți copacii încep polenizarea într-un mod agresiv. Din această cauză, Aprilie este o lună critică pentru alergiile oculare, care continuă și în luna Mai, perioadă în care polenul ierbii, iritant pentru ochi, se împrăștie în aer într-o cantitate foarte mare. Vântul și ploile specifice acestor luni încurajează și ele alergiile, pentru că pun polenul în mișcare.

Persoanele cu sensibilitate la polen mai au cel puțin o lună de suferit, până la începutul lui Iunie. Vara este o perioadă mai liniștită pentru alergii.

Recunoașteți simptomele la timp

„Alergiile oculare se manifestă clinic ca și conjunctivite alergice ce apar ca răspuns la diferiți factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestări ale alergiilor sunt mâncărimea locală (prurit), senzația de arsură și corp străin în ochi, roșeața ochilor (conjunctiva devine roșie) , lăcrimarea abundentă și edem al pleoapelor (pleoape umflate)” spune Beatrice Voiculescu, medicul nostru oftalmolog la optica medicală.Alte simptomele care mai pot apărea sunt:
 • pleoape pufoase și înroșite la margini
 • vedere încețoșată
 • hipersensibilitate la lumină (fotofobie)
 • mucus care poate provoca lipirea pleoapelor în timpul somnului
 • strănut intens
 • dureri de cap
 • congestia sinusurilor
 • oboseală, iritabilitate și depresie
 • cearcăne proeminente
Cu cât alergiile devin mai serioase, cu atât simptomele devin și mai inconfortabile.

Femeile adulte, cele mai predispuse la alergii

Se pare că mai predispuse la alergii sunt femeile adulte, potrivit alergologului Renata Engler.
Alergii oculare de primavara

Alergiile oculare pot sa apară singure sau însoțite de alergii nazale și eczeme alergice.

Lăsată netratată, o keratoconjuc­tivită poate afecta vederea permanent, cicatrizând corneea.

De ce ni se înroșesc ochii?

„Principalul factor de risc în cazul alergiilor oculare este terenul atopic al pacientului cunoscut cu numeroase episoade de alergie; este de fapt o reacție imună anormală la substanțe străine (alergeni)” explică Beatrice Voiculescu, Medic Oftalmolog la optica Videt.

Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarbă, flori sau copaci, determină mastocitele, celule prezente în număr mare la nivelul ochilor, să elibereze histamină, substanța cu rol imunitar, care dilatează vasele de sânge din ochi și cauzează inflamație.

Rezultatul: ni se înroșesc ochii, apare senzația de mâncărime și lacrimăm intens.

Cum facem diferența între o răceală și o alergie oculară?

Nas înfundat, strănut, ochi roșii – sunt simptome comune răcelilor și alergiilor.

Durata simptomelor este un indicativ bun ca să ne dăm seama dacă e vorba de o alergie sau de o răceală. Simptomele unei raceli durează de obicei până la o săptămână, pe când simptomele unei alergii se pot extinde și la 1–3 luni.

Cu toate că cel mai bun tratament pentru alergiile sezoniere rămâne prevenția, există anumite cazuri în care avem nevoie de opinia unui specialist.

Ca să ne dăm seama dacă suntem predispuși la alergii, trebuie să răspundem la următoarele întrebări:
 1. Există cazuri de alergii în familie? Alergiile se pot moșteni și pot apărea la orice vârstă.
 2. Ai o senzație de mâncărime a ochilor, în special în sezonul de primăvară?
 3. Ai fost vreodată diagnosticat cu conjunctivită?
 4. Ai nevoie deseori de antihistaminice sau decongestionante pentru a menține sub control strănutul, tusea sau nasul înfundat?
Dacă peste 50% din răspunsurile la aceste întrebări sunt DA, atunci este indicat să îți faci o programare la medicul oftalmolog.„În cazul în care simptomele sunt foarte persistente, supărătoare și apare scăderea vederii, pacientul trebuie să se adreseze obligatoriu medicului oftalmolog.” continuă doamna doctor.

Cum tratăm alergiile oculare de sezon?

”Tratamentul nu vindecă alergia în sine, ci doar reduce simptomele bolii. În cazul în care simptomele sunt severe și persistente, poate fi afectată corneea și scade acuitatea vizuală”, menționează dr. Beatrice Voiculescu.

Tratamentele pe bază de picături sau pastile antialergice te pot ajuta în ameliorarea simptomelor în cazul unei crize de alergie.

Există două tipuri de picături pentru tratarea alergiilor oculare:
 1. Cu antihistaminici, eficiente în reducerea efectului de mâncărime
 2. Cu decongestionant, care ajută la tratarea roșeții și a lăcrimării (trebuie folosite frecvent (4–6 ori pe zi), dar nu mai mult de 2–3 zile, deoarece pot intensifica inflamarea și roșeata ochilor).
„Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importantă identificarea și înlăturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu” spune Beatrice Voiculescu. În cazurile ușoare se recomandă antihistaminice, lacrimi artificiale fără conservanți, care diluează alergenul și ameliorează simptomatologia. Iar în cazurile severe se utilizează corticosteroizi topici în cure scurte. 

Stabilizatorii membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instalează după 2 săptămâni de administrare.”

Alergiile de primăvară se mai pot trata și cu pastile antialergice, caz în care simptomele pot fi controlate cu un spray nazal sau un inhalator. Tratamentul antialergic administrat oral este mai puțin eficient în combaterea simptomelor oculare.

„Pacienții trebuie să se prezinte la oftalmolog pentru un diagnostic corect. Autodiagnosticarea și autotratamentul trebuie evitată deoarece pot apărea complicații cauzate de tratament necorespunzător.”

Cum prevenim alergiile de sezon?

Cea mai bună protecție împotriva alergiilor este evitarea alergenilor. Totuși, cum nu ne permitem să stăm în casă tot timpul, există anumite lucruri pe care le putem face pentru a menține controlul.

SFATURI

Pentru a ne proteja de o criză alergică, medicul oftalmolog de serviciu recomandă:
 • Dimineața intre 5 AM si 10 AM cantitatea de polen din aer este ridicată. Nu aerisiți casa și evitați plimbările în parcuri în acest interval orar. Aerisiți încăperile doar seara târziu.
 • Evitați plimbările în aer liber când este vânt, sau imediat după o ploaie.
 • Purtați ochelari de vedere sau de soare când iesiți în aer liber. Purtarea unei pălării cu boruri largi poate oferi un plus de protecție împotriva polenului.
 • Evitați frecarea ochilor în caz de mâncărime; asta nu va face decât să îi irite și mai tare și să înrăutățească simptomele.
 • Conduceți mașina cu geamurile închise. Interesați-vă la producătorul mașinii dacă în sistemul de aerisire/aer condiționat al mașinii există un filtru de polen.
 • Folosiți aerul condiționat cât mai mult, însă asigurați-vă că unitățile sunt curate.
 • Folosiți materiale antialergice pentru învelirea pernelor și spălați frecvent lenjeria de pat la o temperatură de minimum 55°C.
 • Curățați podeaua cu o cârpă umedă sau cu un mop în loc de ștergerea prafului cu o cârpă uscată, sau măturarea acestuia, metode care cresc gradul de răspândire a prafului în aer.
 • Din cauza că polenul aderă la îmbrăcăminte, este recomandat să vă scoateți hainele în afara dormitorului și să depozitați gecile sau trenciurile de primăvară într-un dulap închis, dupa ce le-ați scuturat/aspirat.
 • Nu uscați rufele în exterior. Folosiți metoda “dry cleaning” sau uscați-le într-o încăpere închisă.
 • Animalele de companie care petrec timp și afară pot aduce cu ele polen în casă. Evitați să le lăsati în dormitor.
 • Un simplu duș înainte de culcare ajută la înlaturarea oricărei sursă de polen. Spalați-vă bine părul!
 • Evitați grădinăritul.
 • Încercați o dietă bogată în Omega 3 (cu somon, sardine și nuci) care poate scădea semnificativ simptomele alergiilor de sezon, pentru că reduc inflamația provocată de alergeni.
 • Evitați jogging-ul sau sportul în aer liber sau în parcuri.
 • Purtați o mască de polen dacă simptomele nu se ameliorează.
Pentru purtătorii de lentile de contact, sfatul oftalmologului este să treacă temporar la ochelarii clasici de vedere sau la lentile de contact zilnice, care se aruncă la sfârșitul zilei, și care sunt mai sănătoase și mai confortabile pentru pacienții alergici. Acestea reduc în mod semnificativ intensitatea simptomelor.
Lentile de contact

 

 

Comentarii

Postează comentariu