Cum pui stop ochilor obosiți de ecranePetreci peste 11 ore pe zi în fața ecranului. Cum îți protejezi vederea?

Dr. Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog Videt, ne învăță în continuare cum să ne protejăm vederea de efectele privitului în monitor și de lumina albastră, specifică ecranelor. Află cum poți rezolva problema ochilor obosiți la serviciu urmând câteva sfaturi simple!

Ce este lumina albastră și cum îți protejezi vederea de pericolul ei?

Lumina joaca un rol foarte important în sănătatea noastră. Dar ea poate fi si cauza îmbătrânirii premature a ochilor.

Recent, lumina albastră a fost identificată ca fiind nocivă pentru celulele retinei, deoarece cauzează leziuni oculare pe termen lung, și poate grăbi apariția degenerescentei maculare legate de vârstă (AMD).

Peste 72% dintre adulți nu știu însă care sunt pericolele expunerii la lumina albastră și cum îi poate afecta.

Lumina albastră, specifică ecranelor, are un impact mare asupra vederii și poate cauza nu doar probleme de vedere, ci și tulburări de somn.

Acest tip de lumina emisă de LED-uri și monitoare este chiar mai puternică decât cea ultravioletă, pentru că pătrunde mai adânc în retină.

Ea întrerupe în creier producția de melatonină, un hormon foarte important pentru sănătate în ansamblu: reglarea ciclurilor de somn/veghe, dispoziție și performanțe cognitive.

Expunerea îndelungată la lumină albastră are ca efecte negative:
 • Cristalinul absoarbe lumina albastră (acționează ca scut de protecție a retinei), și duce la formarea cataractei
 • Determină deteriorarea EPR (Epiteliului Pigmentar Retinian), și duce la pierderea protecției naturale a retinei, și la formarea degenerescenței musculare legată de vârstă (DMLV).

Cât timp petrecem în fața monitoarelor?

În medie, ne uităm de 100 de ori pe zi la mobil și petrecem cel puțin trei ore navigând pe Internet doar în interes personal.

Dacă punem la socoteală și orele pe care le petrecem privind ecranele cât suntem la birou, putem spune că aproape toată ziua ochii ne sunt ațintiți în tot felul de dispozitive.

Unul din trei adulți petrece peste 9 ore cu ochii în dispozitivele digitale

Conform unui studiu publicat de The Vision Council, cea mai mare parte a timpului în care ne uităm la un monitor (44%) este petrecută la birou sau în interes de serviciu.

Folosim dispozitivele digitale și pentru:
 • cititul recreațional (43%)
 • în călătorii (32%)
 • ca alarmă (38%)
 • și chiar și pentru a găti, urmărind diverse tutoriale (26%).
Nu e de mirare că ochii ne obosesc mai repede ca oricând.

Ce este Sindromul oboselii ochilor?

Astenopia acomodativă, sau oboseala ochilor, este un disconfort fizic ocular pe care îl resimțim atunci când petrecem mai mult de două ore concentrați în fața unui ecran digital, fie că este vorba de computer, tabletă, smartphone sau televizor.

Acest sindrom nu afectează doar vederea ci și productivitatea unei persoane, crescându-i numărul de erori din timpul executării unei sarcini de până la 3 ori.

Ce cauzează sindromul oboselii ochilor?
 • Textul de pe device-urile digitale
 • Lumina albastră emisă de către ecranele digitale
 • Timpul petrecut în fața unui ecran
 • Poziționarea față de ecran și cadrul de lucru
 • Existența anterioară a problemelor de vedere

Ce simptome are sindromul oboselii oculare?

Când suntem afectați de sindromul oboselii oculare avem adesea probleme în a ne concentra privirea asupra unui punct, sau trebuie să ne apropiem foarte mult de ecran pentru a simți că vedem corect.Simptomele mai includ:
 • Forțarea ochilor (38,8%)
 • Dureri de gât, umeri, spate (32,6%)
 • Dureri de cap (24%)
 • Privire încețoșată (23%)
 • Senzația de ochi uscat (22,8%)

Cine poate fi afectat de sindromul oboselii ochilor?

Oboseala oculară nu este specifică doar unei anumite categorii de vârstă sau profesionale, ci poate afecta orice persoană expusă prea mult la un ecran digital.Statis­ticile publicate de The Vision Council arată că:
 • 1 din 4 copii petrec mai mult de 3 ore pe zi folosind ecrane digitale.
 • 2 din 5 din tineri născuți între 1981 și 1996 (Millenials) petrec mai mult de 9 ore pe zi în fața unui dispozitiv digital.
 • 1 din 3 adulți ai generației X (1965 - 1980) petrec mai mult de 9 ore, iar 60% dintre ei au deja simptome ale oboselii ochilor
 • 1 din 4 membrii ai generației Boomers (1946 - 1964) petrec cel puțin 9 ore pe zi folosind dispozitive digitale (majoritatea lor urmăresc TV, mai mult decât oricare altă generație)
Putem spune astfel că fiecare din cele patru categorii sunt expuse la lumina albastră în mod zilnic.

De ce apare sindromul oboselii ochilor?

Majoritatea userilor online vizitează în medie 41 de site-uri și 36 de aplicații zilnic.

Acest lucru este extrem de obositor pentru ochi, care trebuie să se adapteze la o multitudine de schimbări de formă, culoare, conținut, totul pe fundalul lumini albastre.

Oboseala ochilor cauzată de monitor este mai pronunțată pentru cei care poartă ochelari de vedere cu lentile bifocale sau progresive, care nu sunt întotdeauna potrivite pentru lucrul la computer.

Lentilele trebuie adaptate sau înlocuite cu lentile antireflex cu filtru PC pe durata lucrului la calculator.

Motivele pentru care ochii depun mai mult efort atunci când citesc de pe un ecran sunt:
 • Rezoluția și contrastul sunt mai mici decât pe o pagină printată
 • Ținem gadgeturile cu 25% mai aproape decât o pagină printată, lucru ce crește efortul de concentrare
 • Multitasking-ul este ceva comun pe dispozitivele electronice, dar acest lucru necesită mai mult efort de reconcentrare, lucru ce afectează mușchii oculari

Cum previi oboseala ochilor cauzată de ecrane?

Medicul oftalmolog recomandă 10 sfaturi pentru a preveni și trata oboseala cauzată de privitul în ecrane:
 1. Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului. Respectă Regula 20-20-20:
  • O dată la 20 de minute mută privirea de la monitor
  • Clipește de 20 de ori pentru a-ți umezi ochii foarte bine
  • Privește timp de 20 de secunde în depărtare la un obiect aflat la o distanță de 6 metri
 2. Ia poziția corectă în fața monitorului: Monitorul ar trebui să fie la o lungime de un braț față de ochi pentru a putea focaliza corect. Ochii trebuie să fie orientați în jos când privesc spre monitor.
 3. Investește într-o pereche de ochelari cu lentile cu protecție PC, recomandate de medicul oftalmolog pentru a proteja ochii de expunerea îndelungată și frecventă la ecranele digitale. Acest tip de ochelari previn îmbătrânirea prematură a ochilor, prin filtrarea selectivă a luminii dăunătoare.
 4. Ajustează corect luminozitatea ecranului. Pentru asta poți face Testul umbrei: pune mâna deasupra ochilor ca și cum ai privi in depărtare pentru a te feri de soare. Dacă simți instantaneu o ușurare când te uiți la monitor, luminozitatea ecranului este mult prea mare. Petru a regla luminozitatea, poți folosi aplicații care fac asta in mod automat,cum este f.lux.
 5. Clipește mult pentru a umezi ochii, cam de două ori mai des decât în mod normal.
 6. Mărește dimensiunea fonturilor atunci când citești ceva de pe monitor.
 7. Aranjează-ți spațiul de lucru în așa fel încât să fie cât mai confortabil, să aibă lumină naturală și să poți sta într-o poziție care să nu-ți afecteze poziția coloanei sau a gâtului.
 8. Evită lumina artificială sau naturală, direct pe monitor. Fii sigur că sursa luminii vine dintr-o parte pentru a reduce reflexia.
 9. Folosește lacrimi artificiale și picături pentru ochi . Acestea sunt picături oftalmice lubrifiante care ajută hidratarea pe parcursul zilei. Îți vor reduce semnificativ senzația de uscăciune și corp străin din ochi, fără să afecteze ochii. Alegerea tipului de lacrimi artificiale se face numai cu recomandarea medicului oftalmolog specialist.
 10. Fă-ți un control de vedere periodic, astfel încât să monitorizezi starea de sănătate a ochiului.

Tu cât timp ai petrecut azi în fața calculatorului? Îți protejezi vederea de lumina albastră?

Comentarii