Controlul oftalmologic pentru ochelari

control oftalmologic

Cât durează un control pentru ochelari?

Un control oftalmologic complet are o durată medie de 15-30 de minute, dar poate dura mai mult dacă ai nevoie de teste suplimentare. Medicul va verifica starea generală de sănătate a ochilor tăi și va determina dacă ai afecțiuni oculare sau vicii de refracție.

Un control oftalmologic se desfășoară în mai multe etape, fiecare având un rol bine stabilit.

Primul pas, Anamneza

Primul pas constă într-o discuție dintre doctor și pacient, cunoscută și sub numele de anamneză. Înainte de a derula orice test, doctorul te va întreba care este motivul pentru care ai ales să te prezinți la control: control de rutină sau un consult datorat unor probleme.

Dacă ai observat că ai probleme oculare, medicul te va întreba care sunt simptomele, de cât timp ai observat problema și dacă aceasta s-a manifestat lent, pe parcursul timpului sau brusc, în câteva zile sau săptămâni. Alte informații necesare sunt referitoare la antecedentele tale medicale și istoricul familiei.

După discuția inițială, medicul îți va examina ochii atât pe exterior (evaluarea aspectului exterior al ochilor și pleoapelor), cât și pe interior.

Etapele controlului pentru determinarea de dioptrii:

  • verificarea acuității vizuale a pacientului cu corecție și fără (cu ochelari și fără)
  • refractometrie la Dioptron
  • examinarea polului anterior la Biomicroscop
  • verificarea la Optotip și găsirea celei mai bune corecții optice, în funcție de rezultatele de la Autorefractometrie
  • eliberarea prescripției pentru ochelari
  • Fă-ți acum o programare online pentru un consult oftalmologic la noi!

    Care sunt dioptriile normale și de la ce dioptrii trebuie să porți ochelari?

    Dioptriile normale pentru un om cu o vedere sănătoasă sunt reprezentate de oftalmolog sub forma fracției de 20/20, considerată valoarea de referință.

    Acestă fracție semnifică faptul că poți vedea clar de la 6 metri (20 feet), ceea ce ochiul normal poate să distingă la o asemenea distanță. Dacă, spre exemplu, acuitatea ta vizuală este de 20/100, înseamnă că oamenii cu vederea normală pot distinge un subiect aflat la o distanță de 30 de metri (100 feet), pe când tu poți distinge acel obiect doar de la o distanță de 6 metri.

    Convertirea dioptriilor la vederea 20/20

    Pe când vedere 20/20 îți arată cât de bine poți vedea în comparație cu o vedere sănătoasă, dioptriile măsoară nivelul de focus al lentilelor ochelarilor de vedere.

    Între cele două există o relație, afișată în tabelul de mai jos:

    Valoarea dioptriilor

    Vederea 20/20

    -1.00

    20/40

    -2.00

    20/80*

    -3.00

    20/150*

    -4.00

    20/300*

    -5.00

    20/400*

    -6.00

    20/500*

    *Aceste calcule sunt doar o referință pentru relația dioptrii-vederea 20/20 și ele pot diferi de la persoană la persoană

    Așadar, când acuitatea ta vizuală nu se încadrează în fracția standard de 20/20, iar dioptriile tale sunt mai mici sau egale cu -1, vei avea nevoie să începi să porți ochelari.

    Rețeta pentru ochelarii de vedere este diferită de rețeta pentru lentilele de contact

    reteta ochelari vs reteta lentile

    Prescripția pentru ochelari diferă față de cea pentru lentile de contact în proporție de 90%. Singurul lucru pe care cele două controale le au în comun sunt dioptriile, și asta doar pentru valorile cuprinse între –3.00 și +3.00.

    Parametrii necesari pentru ochelarii de vedere nu sunt aceiași cu cei pentru lentilele de contact, așadar nu încerca să îți cumperi lentile de contact folosind rețeta pentru ochelari sau invers!

    Dacă vrei să afli mai multe informații despre rețeta necesară pentru lentilele de contact, citește mai multe informații în ghidul Consultul oftalmologic pentru lentilele de contact.

    exemplu reteta ochelari

    Rețeta oftalmologică pentru ochelarii de vedere

    Totul începe cu stabilirea corectă dioptriilor. Fie că îți faci ochelari pentru prima dată, sau că e timpul să vezi cum s-au schimbat în timp, acest pas este cel mai important.

    Rețeta oftalmologică este indispensabilă, indiferent dacă ai nevoie de o pereche nouă de ochelari sau trebuie doar să schimbi lentilele ochelarilor pe care îi folosești deja.

    Pentru ca o rețetă să fie valabilă, ea trebuie eliberată de către un medic oftalmolog (specialist sau rezident) sau de către un optometrist (specialist care îți poate măsura dioptriile).

    De unde poți obține o rețetă pentru ochelari

    Poți obține rețeta pentru ochelarii de vedere de la o optică medicală sau de la un cabinet oftalmologic. Prescripția poate fi eliberată atât de către un medic oftalmolog, cât și de un optometrist.

    Diferența este că medicul va elibera rețeta în urma unui control oftalmologic amănunțit, în timp ce optometristul îți va determina doar dioptriile folosind un aparat numit Autorefractome­tru.

    picaturi atropina

    Pentru majoritatea persoanelor tinere este necesară utilizarea unei substanțe speciale în timpul consultului. Pentru o determinare corectă a valorilor dioptriilor tale se pot utiliza picături de ochi care conțin Atropină, cu scopul de a dilata pupila și de a facilita consultul medical. Acest procedeu poate fi efectuat doar de către un medic specialist sau rezident.

    Ce conține rețeta de ochelari și cum o citim?

    Rețeta pentru ochelari trebuie să conțină câțiva parametri esențiali, pe baza cărora ți se vor recomanda ochelarii de vedere potriviți.

    parametri reteta oftalmologica

    Parametrii pe care trebuie să îi conțină rețeta oftalmologică sunt:

    • Dioptriile sferice și/sau cilindrice pentru distanță și/sau aproape
    • Distanța pupilară
    • Prisma și baza (după caz, pentru persoanele care suferă de strabism)
    • Recomandările medicului
    date reteta oftalmologica

    Datele înscrise pe rețeta oftalmologică sunt:

    • Numele pacientului și vârsta
    • Datele de contact ale opticii, numele medicului și parafa
    • Data la care a fost eliberată rețeta

    Nu folosi o rețetă de ochelari mai veche de 1 an

    reteta ochelari vs reteta lentile

    Rețeta pentru ochelari nu trebuie să fie mai veche de 1 an, pentru că dioptriile se pot modifica, iar tu riști să-ți faci ochelari cu dioptrii necorespunzătoare.

    De asemenea, rețeta trebuie să conțină recomandările medicului specialist privind tratamentele lentilelor și frecvența de purtare a ochelarilor.

    Când este recomandat să îți schimbi ochelarii

    Cel mai în măsură să-ți dea sfaturi despre schimbarea ochelarilor de vedere, este medicul oftalmolog sau optometrist.

    După prima consultație oftalmologică de specialitate, în funcție de dioptriile tale și de recomandările medicului, stabiliți împreună cât de des să revii. De regulă, se recomandă o nouă consultație o dată sau de două ori pe an pentru o posibilă reînnoire de ochelari. E important ca de fiecare dată când revii la cabinet, să-ți aduci vechea pereche de ochelari pentru ca medicul sa o poată inspecta de anumite defecte și durabilitate.

    Pe lângă consultațiile regulate, sunt șanse să fii nevoit să mai revii la oftalmolog ca să-ți schimbi ochelarii, în funcție de anumiți indici.

    Rețeta expirată

    Odată ce rețeta ta pentru ochelari e mai veche de 1 an, înseamnă că nu mai este valabilă. În acest timp, dioptriile tale s-au modificat și este posibil să ai nevoie de alți ochelari. Chiar dacă ți se pare că vezi bine cu ochelarii tăi actuali, s-ar putea să-ți forțezi ochiul inconștient. Cel mai bine e să faci o vizită oftalmologului, ca să te asiguri că totul e în regulă.

    Defecțiuni ale ochelarilor

    Chiar dacă actualii ochelari încă mai sunt potriviți pentru dioptriile tale, e posibil să fie nevoie să-i schimbi din alte cauze. Una din ele constă în defecțiunile care pot apărea de la o purtare îndelungată, de la neglijență sau de la o întreținere necorespunzătoare. Ochelarii tăi pot avea diverse pete, zgârieturi multiple sau rame strâmbe - ele te împiedică să ai o acuitate vizuală normală. În acest caz, cu siguranță medicul îți va recomanda o nouă pereche de ochelari.

    Schimbări de vedere

    Schimbarea ochelarilor de vedere poate fi indicată și o serie de schimbări de vedere, precum: pierderea clarității, vederea dublă, vederea încețoșată sau vizualizarea unor puncte luminoase inexplicabile, pe care e normal să le vezi doar când te uiți la o sursă intensă de lumină. Atunci când experimentezi astfel de stări, mergi la oftalmolog pentru a stabili exact cauzele.

    Alte schimbări neobișnuite

    “Mi-am schimbat ochelarii și amețesc sau am dureri de cap”.

    Pe lângă schimbările de vedere, atunci când ochelarii nu mai sunt cei corespunzători, s-ar putea să ai parte și de alte schimbări.

    Cele mai des întâlnite sunt ochii obosiți, care se simt mai bine fără ochelari, durerile constante de cap și strănuturile repetate când privești la TV sau citești.

    Oftalmologul e cel care te poate ajuta și în aceste situații.

    Noua tehnologie

    O mulțime de schimbări tehnologice se petrec azi și în zona ochelarilor de vedere. Fie se îmbunătățesc materialele lentilelor, fie designul lor sau al ramelor.

    Chiar dacă oftalmologul nu-ți recomandă schimbarea ochelarilor, poate vrei să beneficiezi de noile tehnologii sau pur și simplu, să fii în ton cu tendințele. Optează pentru schimbarea lentilelor, doar a ramelor, sau, de ce nu, a ochelarilor cu totul.

    Clasificarea ramelor de ochelari

    Pentru ce probleme de vedere ai nevoie de ochelari?

    Ghid ochelari de vedere