Consultul oftalmologic pentru lentilele de contact


Consult oftalmologic lentile de contact

Medicii oftalmologi recomandă să efectuăm un consult oftalmologic înainte de a purta pentru prima oară lentile de contact. Acesta este necesar pentru ca medicul oftalmolog să evalueze starea de sănătate a ochilor noștri și pentru a măsura parametrii necesari pentru lentilele de contact.

Ce este consultul oftalmologic?

Consultul oftalmologic este o examinare completă a ochiului și a anexelor sale, în vederea depistării oricărui tip de probleme. El este realizat numai de către un medic oftalmolog sau de către un optometrist și include câțiva pași.

Este consultul pentru ochelari de vedere valabil și pentru lentile de contact?

Prescripția pentru ochelari diferă față de o prescripție pentru lentile de contact în proporție de 90%. Singurul lucru pe care cele două controale le au în comun sunt dioptriile, și asta doar pentru valorile cuprinse între –3.00 și +3.00.

Care sunt etapele unei consultații oftalmologice?

1. Anamneza (interviul cu pacientul)

Anamneza lentile de contact

Anamneza are rolul de a oferi medicului informații personale care pot clarifica diversele cauze care au dus la afecțiuni ale ochiului. Vârsta, sexul, profesia, condițiile de viață și muncă, motivul prezentării la medic, istoricul afecțiunii (dacă există), medicamentele pe care le iei, starea generală de sănătate – sunt întrebări pe care le vei primi în timpul controlului, pentru a orienta medicul în stabilirea investigațiilor necesare și pentru a stabili ce tip de lentile se potrivesc mai bine stilului tău de viață.

2. Examinarea locală a ochiului

Examinarea locala pentru lentile de contact

Această etapă constă în examinarea anexelor globului ocular: zona sprâncenelor, a pleoapelor și a aparatului lacrimal. Medicul oftalmolog va realiza o serie de teste preliminare pentru a determina cum răspund pupilele la lumină, dacă există probleme cu vederea periferică și mușchii oculari și, în general, teste de mobilitate oculară.

3. Examinarea microscopică a ochiului

Examinarea microscopica pentru lentile de contact

Examinarea microscopică investighează structuri precum conjunctiva, sclerul, corneea, irisul, pupila, cristalinul, corpul vitros și fundul de ochi. În această etapă, medicul oftamolog poate folosi picături de ochi cu rolul de a dilata pupila. Dilatarea pupilei este necesară pentru o investigare mai bună a structurilor interne ale ochilor. Dilatarea pupilelor se va reduce după o oră sau două de la consult.

Înainte de a merge la o consultație pentru lentile de contact, verifică dacă afară este soare. Ia cu tine o pereche de ochelari de soare pentru protecție, în cazul în care medicul va avea nevoie să îți dilateze pupilele pentru investigații.

Medicul va testa dacă ai ochi uscați prin măsurarea cantității de lacrimi pe care o produce ochiul. Dacă ochiul nu produce destule lacrimi, lentilele de contact s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. În unele cazuri, persoanele cu ochii uscați pot folosi lentile din hidrogel. Dacă porți deja lentile de contact, medicul oftalmolog va verifica suprafața corneei pentru a observa dacă lentilele au cauzat abraziuni. Keratometria este un test care va măsura curbura corneei, etapă esențială dacă pacientul vrea să poarte lentile de contact.

4. Măsurarea tensiunii oculare

Tensiune oculara lentile de contact

Acest pas determină presiunea interioară a globului ocular. Tensiunea este exprimată în milimetri coloană de mercur și este cuprinsă între 10 și 20 pentru un ochi sănătos. O tensiune oculară ridicată poate semnala un risc crescut pentru glaucom.

5. Măsurarea viciilor de refracție

Vicii de refractie lentile de contact

Măsurarea viciilor de refracție se realizează cu ajutorul aparatelor computerizate, care stabilesc dioptria globului ocular.

6. Determinarea acuității vizuale

Acuitate vizuala lentile de contact

Acesta este un test popular care analizează cât de eficientă este vederea. Testul constă în citirea unui optotip Snellen pentru fiecare ochi în parte, prin plasarea pacientului la o distanță de 5 m față de scală. Valoarea acuității vizuale corespunde ultimului rând de caractere pe care pacientul le distinge corect.

7. Examinările de laborator ale ochiului

Examinari de laborator pentru lentile de contact

Aceste examinări presupun realizarea de investigații complexe, cu aparate specifice, pentru măsurarea grosimii corneei și a dimensiunilor ochiului, topografia și aberometria corneeană, ecografie oculară, perimetrie computerizată, OCT (tomografie în coerența optică), măsurarea unghiului strabic și altele.

Ele sunt efectuate numai în urma recomandărilor medicului oftalmolog, în urma suspiciunilor acestuia despre existența unor afecțiuni oculare ce trebuie diagnosticate amănunțit.

Consultul oftalmologic inițial nu durează mai mult de 45 de minute și nu există etape dureroase sau disconforturi mari. De obicei, pentru a începe să porți orice tip de lentile de contact este nevoie de una sau două vizite la cabinet. La sfârșitul consultului, medicul oftalmolog va pune un diagnostic și va realiza un plan cu opțiuni de îngrijire, tratament sau o rețetă pentru lentile de contact sau ochelari de vedere.

Cum să înțelegi rețeta oftalmologică pentru lentile de contact

După efectuarea unui consult pentru lentile de contact, trebuie să cunoaștem următorii parametri ai ochilor care sunt înscriși în rețeta oftalmologică:

  • Dioptria (PWR, SF, SPH) – reprezintă puterea dioptrică a lentilelor. Cuprinde valori între –35.00 și +35.00.

  • Raza de curbură (RC, BC, Rază) – indică gradul de curbură a ochiului, și se măsoară în milimetri. Cuprinde valori între 6.50 și 10.50. Cea mai comună rază de curbură este 8.60.

  • Diametrul (DIA, Diam) – reprezintă diametrul lentilelor de contact, măsurat în milimetri. Cuprinde valori între 12 și 17 mm.

  • Cilindrul (CYL) – reprezintă gradul măsurabil al astigmatismului. Cuprinde valori între –2.25 și –0.75, cu valori din 0.50 în 0.50.

  • Axul (AX) – indică orientarea dioptriei cilindrice în lentilă, pentru a compensa astigmatismul. Cuprinde valori între 10 și 180 grade, cu valori din 10 în 10 grade.

Având în vedere că lentilele de contact sunt dispozitive medicale, care se aplică direct pe ochi, pentru pacienți contează foarte mult și materialul din care sunt fabricate pentru a obține mai mult confort la purtare.

Ce se întâmplă după efectuarea unui consult oftalmologic?

Recomandat este ca după efectuarea unui consult oftalmologic, medicul să ofere pacientului și lentile de test, din diverse materiale, pentru a vedea cu care se acomodează mai bine. Lentilele de contact moi sunt fabricate din două materiale, hidrogel sau silicon-hidrogel. Aceste lentile diferă de la producător la producător, în funcție de cantitatea de apă pe care o conțin și de materialul folosit. Există riscul ca unii pacienți să nu se acomodeze cu anumite tipuri de materiale, iar probarea lentilelor este singura metodă de verificare.

Cât de des trebuie efectuat un control oftalmologic?

Chiar dacă nu avem probleme cu vederea, medicii oftalmologi ne recomandă să efectuăm un control oftalmologic periodic, o dată la 2 ani. Totuși, pentru cei care au probleme cu vederea, acest control trebuie să fie efectuat o dată pe an, deoarece aceasta este perioada de timp în care dioptriile se pot modifica. Purtătorii de lentile au un factor de risc mai mare pentru probleme de vedere, de aceea examenul oftalmologic ar trebui să facă parte din rutina fiecăruia.

Asociația de Optometrie din America recomandă vizite la medicul oftalmolog în funcție de vârstă, dar și de riscul de a fi expuși la boli oculare. Orice pacient care are probleme cu sănătatea ce pot afecta și ochii, așa cum sunt diabetul, bolile inflamatorii sau hipertensiunea, trebuie să facă măcar un consult oftalmologic anual. În ceea ce privește copiii, 80% din ceea ce învățăm în primii ani de viață se face prin intermediul ochilor. De aceea, copiii până în doi ani ar trebui să facă un consult oftalmologic o dată la șase luni.

Vârsta pacientului

Frecvența controlului oftalmologic

Nu are simptome

Are simptome

Copii

Până în 2 ani

La 6 luni

Până în 6 luni sau mai des, după recomandarea medicului

între 2 și 5 ani

La 3 ani

La 3 ani sau mai des, după recomandarea medicului

între 6 și 18 ani

înainte de clasa I și o dată la 2 ani

Anual sau mai des, după recomandarea medicului

Adulți

între 18 și 60 ani

O dată la 2 ani

O dată la 1 an sau 2 ani, după recomandarea medicului

Peste 61 de ani

Anual

Anual sau mai des, după recomandarea medicului

Avantajele unui control periodic

Chiar dacă ai deja lentile de contact și vezi fără nicio problemă, este totuși recomandat un control anual pentru a monitoriza orice schimbare la dioptrii. Multe dintre afecțiunile ochilor nu au simptome evidente, iar ca rezultat, mulți pacienți amână consultul oftalmologic pe motiv că vederea lor este normală. Iată câteva dintre bolile cele mai frecvente, care sunt asimptomatice și pot avea repercusiuni grave:

  • Glaucomul – afectează ireversibil vederea, iar netratat poate duce la pierderea totală a văzului;

  • Degenerescența maculară – odată cu înaintarea în vârstă, afectează vederea centrală;

  • Retinopatia diabetică – duce la pierderea vederii;

  • Toate tumorile de retină;

  • Cataracta – cauzează tulburări de vedere.

Ochii noștri depun efort suplimentar și forțează pentru a-și îndeplini rolul, iar din această cauză dioptriile se pot înrăutăți, crescând mai mult și mai repede. Testul pentru acuitate vizuală este gândit să identifice copiii si adulții care nu știu că au probleme de vedere, și să îi trimită mai departe, pentru a fi evaluați de oftalmolog.

De obicei, testul de acuitate vizuală se practică în școli și licee, dar și la examen pentru permis de conducere sau la controale medicale de rutină din cadrul locului de muncă. El este efectuat adesea de un medic generalist sau de către un pediatru, însă în școli poate fi efectuat și de către persoane cu puțină experiență în detectarea problemelor de vedere.

Din nefericire, aceste teste pot crea falsa impresie că acele persoane care au trecut testul nu au nicio problemă de vedere. Acestea nu vor mai fi interesate de alte evaluări oftalmologice și pot rămâne cu probleme nedectate. Testarea este astfel limitată doar la acuitatea vizuală la distanță, care nu indică nimic despre starea generală de sănătate a ochilor. Alți factori precum lumina din camera de testare, distanța folosită la testare între panou și pacient, și îngrijirea echipamentelor folosite, pot distorsiona rezultatele testului.

Consultul oftalmologic pentru copii

Identificarea problemelor de vedere la timp poate conduce către un tratament de corectare a viciilor de refracție, iar în cazul copiilor, rezultatele pot fi mult mai bune, ochii fiind încă în dezvoltare. Copiii care au un risc mai mare de a contracta boli oculare trebuie evaluați anual, sau mai des, după recomandarea medicului. Acești factori de risc sunt: nașterea prematură, greutatea foarte mică la naștere, istoric de boli oculare în familie, cataractă congenitală, boli metabolice sau genetice și infecții în timpul sarcinii (rubeolă, herpes).

Utilizarea lentilelor de contact

Clasificarea lentilelor de contact

Cuprins și informații generale