Clasificarea ramelor de ochelari: Ce modele îți poți alege?

Când îți cumperi ochelari de vedere probabil te întrebi ce rame de ochelari sunt cele mai bune?

Îți recomandăm să nu faci alegerea lor doar pe considerente de cum arată, ci și în funcție de calitate. Iată cum recunoști o pereche de rame durabilă, care “te va ține”.

Există ma multe modele de rame, în funcție de cadru, material și stil. Ramele cu cadru complet susțin orice tip de lentilă, pe când cele pe jumătate de cadru au o greutate mai mică, iar ramele fără cadru diminuează efectul de barieră vizuală. Cele din plastic sunt mai ușoare, în timp ce ramele din metal sunt foarte rezistente.

Descoperă toate avantajele și dezavantajele fiecărui tip de rame pentru a alege cea mai bună variantă potrivită nevoilor și preferințelor tale.

Modele de rame de ochelari cu cadru

1.Ramă întreagă cu cadru complet

rama ochelari intreaga

Fie că este fabricată din plastic sau metal, acest tip de ramă este cea mai rezistentă variantă pentru perechea ta de ochelari. În cazul unui șoc sau a unei tensionări, lentilele ochelarilor sunt protejate complet de rama ochelarilor.

Avantajele ramei întregi:

  • poate susține orice tip de lentilă, indiferent de material
  • poate susține orice tip de lentilă, indiferent de dioptrie sau de gradul de subțiere (întărire)
  • este rezistentă

Dezavantaje ramă întreagă:

  • are o greutate mai mare
  • cadrul complet poate reprezenta o barieră vizuală

2. Ramă cu jumătate de cadru (prindere pe fir)

rama ochelari cu jumatate de cadru

Rama cu prindere pe fir este o variantă discretă pentru persoanele cu dioptriile mai mari, unde lentila devine mai groasă. Combinația dintre cadru în partea de sus și prinderea discretă în partea de jos a ramei este perfectă pentru o pereche de ochelari la modă.

Avantajele ramei cu jumătate de cadru:

  • are o greutate mai mică față de rama întreagă
  • este mai subțire și asigură un aspect mai sofisticat
  • lipsa ramei în partea inferioară nu limitează câmpul vizual când privești în jos
  • oferă posibilitatea de modificare a dimensiunii lentilei în partea de jos
  • lentilele cu dioptrii mai mari (mai groase) nu mai ies atât de tare în evidență

Dezavantaje ramă cu jumătate de cadru:

  • rama de ochelari este mai fragilă în partea inferioară, iar la un impact mic se pot sparge sau zgâria
  • există riscul mișcării lentilelor sau chiar a desprinderii acestora

Ochelarii fără Ramă (fără cadru, cu lentile prinse pe capse sau șuruburi)

ochelari fara rama

Ramele fără cadru sunt o variantă discretă și confortabilă pentru purtătorii de ochelari. Acest tip de ramă este recomandat persoanelor care sunt nevoite să poarte ochelarii tot timpul și care să nu influențeze ținuta zilnică.

Avantajele ramei fără cadru:

  • este confortabilă, fiind mult mai ușoară față de celelalte tipuri de rame
  • au un design minimalist în partea frontală, astfel chipul purtătorului poate fi pus în evidență
  • efectul de barieră vizuală este diminuat de lipsa cadrului în partea din față

Dezavantaje ramă fără cadru:

  • fiind fragilă, se poate îndoi mai repede față de restul ramelor
  • lentila se poate sparge destul de ușor, puntea nazală și brațele fiind prinse direct pe lentile
  • există riscul să devină instabilă în timp, în cazul atașării lentilelor cu șuruburi, pentru că ele se pot slăbi
  • costurile sunt mai ridicate, deoarece procesul de realizare este mai dificil față de restul ramelor

Rame de ochelari în funcție de material

Dacă oftalmologul recomandă să purtăm ochelarii permanent, trebuie luat în considerare faptul că un model mare va deveni inconfortabil după câteva ore de folosire. Putem alege între rame din metal (rezistente dar robuste), rame din plastic (uşoare, dar sensibile) sau titan (uşoare şi flexibile) sau Ultem (flexibile şi rezistente).

Rame din plastic

rame ochelari plastic

Un mare avantaj al ramelor din plastic este că sunt ușoare și le găsești sub diferite forme și culori.

Dezavantajul este că ramele din materiale plastice sunt mai fragile pe lângă cele din metal, iar unele se dilată și se contractă în funcție de schimbările temperaturii. Astfel, ele trebuie ajustate mai des față de cele din metal sau alte materiale.

La folosirea ramelor din plastic, există și posibilitatea unor alergii, dar doar în cazul ramelor slab calitative, care au mai suferit tratamente protectoare suplimentare împotriva decolorării.

Principalele elemente ale ramelor din materiale plastice:

  • cadru
  • braț
  • balamale (șarniere)
  • punte sau șa nazală
  • nituri și aplicații metalice

Rame din metal

rame ochelari din metal

Ramele de ochelari din materiale metalice sunt mai rezistente ca cele din plastic, însă sunt mai grele și necesită o atentă întreținere. Nu sunt potrivite persoanelor cu dioptrii foarte mari deoarece nu maschează grosimea lentilelor. Cele mai folosite rame din metal sunt cele din titan, deoarece au o calitate superioară, sunt ușoare, flexibile și durabile, având un grad scăzut de degradare.

E indicat ca persoanele cu o piele sensibilă să folosească rame din materiale hipoalergice sau cu inserție de plastic pe brațe.

Principalele elemente ale ramelor din materialele metalice:

  • anou (cadrul ramei)
  • brațe
  • bară de legătură
  • suport nazal
  • pernițe (plachete)
  • balamale
  • bride
  • șuruburi
  • diverse aplicații, ornamente

Rame din silicon

Ramele din silicon sunt recomandate în general copiilor, fiind ușoare, flexibile și hipoalergice. Siliconul este și un material rezistent, astfel, ramele din silicon devin ideale pentru locul de joacă. De asemenea, pernițele din silicon se pot regla ușor de un oftalmolog, pentru a fi potrivite și confortabile purtătorului.

Rame din alte materiale

Pe lângă plastic și metal, ramele ochelarilor mai pot fi confecționate și din alte materiale, ceva mai neconvenționale:

Lemn - lucrate în general manual, ramele din lemn, sunt confecționate din lame fine, lipite între ele cu fibre încrucișate. Ramele din lemn sunt puțin mai rigide ca restul ramelor, însă cu un design deosebit, având astfel și prețuri mai mari.

Materiale fashion: Pentru rame de ochelari mai deosebite, care țin mai mult de aspect, sunt folosite accentele din catifea, piele, pietre semi-prețioase sau ștrasuri. Acestea se aplică pe materialul ramelor de ochelari și de obicei sunt destul de costisitoare, dar potrivite pentru evenimente speciale.

Rame de ochelari în funcție de formă și stil

Pe lângă rolul de corecție și protecție, ochelarii de vedere sunt și un important accesoriu. Când îi alegi, ține cont de stilul și personalitatea ta, precum și de faptul că există ochelari cu rame pentru bărbați, cu rame speciale pentru femei, cât și ochelari cu rame unisex.

Ochelari de vedere rotunzi

ochelari vedere rotunzi

Ochelarii de vedere rotunzi sunt singurii care se găseau la începutul secolului 20. John Lennon este probabil artistul cel mai recunoscut ca purtător al acestor ochelari rotunzi retro.

Simpli, dar versatili, acești ochelari îți dau un look natural și smart. Sunt unisex și potriviți atât pentru purtatul de zi cu zi, cât și pentru ocazii speciale.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere rotunzi.

Ochelari de vedere Wayfarer

ochelari vedere wayfarer

Creați în anii ‘60, ochelarii Wayfarer au devenit foarte populari în jurul anilor ‘80 datorită vedetelor de la Hollywood. Sunt caracterizați de rama în formă de trapez și de brațele ochelarilor ceva mai groase față de restul ramei. Ochelarii Wayfarer se potrivesc caracterelor rebele și independente.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere tip Wayfarer.

Ochelari de vedere tip Aviator

ochelari de vedere aviator

Clasici și eleganți, ochelarii Aviator sunt mereu o alegere bună. Concepuți în anii ‘30 pentru piloți, ei au rămas un accesoriu cheie pentru bărbații eleganți, în principal, dar există și modele pentru femei. Indiferent de purtător, ochelarii tip Aviator sunt plini de personalitate și adaugă o notă distinctivă ținutei tale.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere tip Aviator.

Ochelari de vedere Cat eye (ochi de pisică)

ochelari cat eye

Extrem de feminini, ochelarii „cat eye” sunt imediat recunoscuți datorită formei ramei total diferite față de orice alt tip de ochelari. Au apărut încă din 1950 și sunt și azi printre preferații multor actrițe și femei celebre. Acești ochelari reprezintă un accesoriu deosebit care conferă un aer vintage oricărei ținute.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere stil cat eye.

Ochelari de vedere pătrați

ochelari vedere patrati

Acești ochelari seamănă cu stilul ochelarilor Wayfarer, doar că au accente mai retro. Când îi porți, reproduci cu ușurință look-ul anilor ‘50, ‘60 sau ‘70. Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, ochelarii de vedere pătrați se găsesc imprimați cu diferite modele îndrăznețe.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere pătrați.

Ochelari de vedere tip Clubmaster

ochelari vedere clubmaster

Populari în anii ‘50, ochelarii tip Clubmaster mai sunt denumiți și Browline, pentru că au rama mai groasă în zona de sus, care acoperă o mare parte din sprâncene. Acest model de ochelari este unul vintage, dar și clasic în același timp.

Descoperă colecția noastră de ochelari de vedere tip Clubmaster.

Cum să-ți alegi rama de ochelari potrivită

Chiar dacă stilul ochelarilor este important, atunci când îți alegi rama ochelarilor trebuie să te gândești și alte aspecte, precum confortul din timpul purtării și siguranța.

Dacă ochelarii aleși nu sunt potriviți, și nu te simți confortabil atunci când îi porți, șansele să îi porți foarte puțin sau chiar deloc sunt destul de mari. Acest lucru îți poate înrăutăți afecțiunea, precum și disconfortul cauzat de vederea neclară.

Poziţia ramei pe nas

pozitie rama ochelari pe nas

O pereche de ochelari bine aleasă trebuie să ofere un câmp vizual cât mai mare. Asta înseamnă că, după poziționarea ramei, pupilele trebuie să fi cât mai aproape de mijlocul înălțimii lentilei. Acesta este un factor important de care trebuie să ținem cont atunci când ne alegem o ramă nouă de ochelari.

Variantele de rame sunt următoarele: rame de ochelari cu pernițe nazale sau rame cu punte nazală.

  • Ramele cu pernițe nazale sunt cele mai indicate, deoarece aceste pernițe pot fi ajutate pentru o poziționare cât mai bună a ramei pe nas. Dezavantajul acestora este că în timp pot lăsa urme destul de mari sau pot chiar răni la nivelul nasului.
  • Ramele cu punte nazală ni se potrivesc dacă avem pielea sensibilă, însă trebuie să ținem cont că acest tip de ramă nu poate fi ajustat pe nas. Din contră chiar, există riscul ca aceasta să alunece de pe nas când transpirăm, lucru destul de incomod deoarece va trebuie să ridicăm rama destul de frecvent.

Mărimea ramei

Când vorbim despre dimensiunea ramei de ochelari ne putem referi la 2 parametri: dimensiunea lentilei și dimensiunea totală a ramei.

Dimensiunea lentilelor

Mărimea lentilelor trebuie să fie corespunzătoare nevoilor tale.

În general, lentila de ochelari trebuie să fie mare, pentru a oferi un câmp vizual cât mai complet. Acest lucru trebuie luat în considerare împreună cu modul în care se așează rama pe ochi - poziția pupilelor față de mijlocul înălțimii lentilelor.

Respectarea dimensiunii potrivite pentru rama de ochelari este ceva mai complexă, pentru că trebuie să ținem cont de mai multe lucruri:

Lățimea totală a ramei

Atunci când probăm o ramă nouă de ochelari trebuie să fim atenți dacă forma ramei rămâne aceeași după așezarea acesteia pe nas. În cazul în care, după așezarea ramei pe nas, observăm că brațele acesteia sunt mult mai depărtate față de poziția inițială, înseamnă că rama aleasă nu este una potrivită.

Acest lucru ne poate afecta atât pe noi, cât și rama. Dacă lățimea ramei este prea mică și brațele sunt flexate în exterior, acestea ne pot crea de la un mic disconfort până la răni la nivelul tâmplelor sau al urechilor.

Ramele, de asemenea, au de suferit. Balamalele cu flex se pot rupe dacă rămân tensionate prea mult timp. În cazul ramelor de ochelari cu balamale fără flex, folosirea necorespunzătoare pe termen lung poate duce la deformarea ochelarilor.

Dacă ochelarii nu sunt destinaţi cititului, lentila trebuie să fie suficient de lată astfel încât să ofere un câmp vizual cât mai cuprinzător.

Ochelari de vedere în funcție de forma feței

Cu toții ne-am întrebat măcar o dată care sunt ochelarii de vedere care ni se potrivesc în funcție de forma feței. Pentru ca pot fi un accesoriu fashion, care ne completează ținuta și ne dau un look “smart”, o mare parte din care vor să poarte ochelari se orientează către ochelari fără dioptrii.

Ochelarii de vedere nepotriviti iti pot accentua o fata prea rotunda, una prea lunga sau un nas mai mare. Așa că este bine să știi ce ți se potrivește în funcție de detaliile propriei fețe.

Regula simplificată când vine vorba de alegerea ochelarilor de vedere în funcţie de forma feţei, este să alegi o formă a lentilei opuse formei feţei. De exemplu, pentru faţa rotundă, ramele pătrate sunt cele mai potrivite, iar pentru faţa pătrată, se potrivesc ramele rotunde. Persoanelor cu faţa ovală li se potriveşte, în principiu, orice tip de ramă.

Descoperă ținând cont de indiciile simple de mai jos.

Ochelari pentru față ovală

ochelari fata ovala

Fața ovală este echilibrată, iar trăsăturile sunt bine definite. Dacă ai o față ovală, atunci lungimea feței tale este de două ori mai mare decât lățimea, iar bărbia îți este puțin mai îngustă decât tâmplele.

Formele de ochelari recomandate pentru fața ovală sunt cele pătrate sau rectangulare. Persoanele cu fața ovală sunt norocoase deoarece pot purta o varietate mare de rame datorită armoniei trăsăturilor. Cu toate acestea, evită ochelari supradimensionați sau foarte rotunzi deoarece vor afecta simetria naturală a feței.

Ochelari pentru fața rotundă

ochelari fata rotunda

Fața rotundă este una dintre cele mai comune forme. Dacă ai fața rotundă, atunci trăsăturile tale sunt rotunjite, liniile sunt delicate și fără unghiuri drepte, iar obrajii tăi sunt rotunzi și plini. Orientează-te către ochelari cu rame bine definite, care pot adăuga noi linii chipului tău.

Formele de ochelari care ți se potrivesc dacă ai fața rotundă sunt cat eye (ochi de pisică), wayferer, ramele pătrate și rectangulare. Aceste rame te vor ajuta să îți conturezi fața și îți vor scoate în evidență pomeții.

Ochelari pentru fața în formă de inimă

ochelari fata in forma de inima

Fața în formă de inimă este cea mai comună și se caracterizează printr-o frunte lată și un maxilar îngust. Forma poate fi comparată cu cea a unei piramide inversate, care se îngustează de la frunte înspre bărbie.

Dacă forma feței tale este tip inimă atunci îți stă bine cu ochelarii cat eye (ochi de pisică) și clubmaster. Alege ochelari rotunjiți în partea de jos pentru a crea un echilibru al chipului. Evită ochelarii cu diverse aplicații pe partea superioară sau pe brațe deoarece atrag atenția asupra frunții tale.

Ochelari pentru fața în formă de diamant

ochelari fata diamant

Persoanele care au fața în formă de diamant sunt caracterizate de o frunte și o bărbie îngustă, pomeții fiind cel mai lat punct al feței. Acest tip de față combină atât liniile rotunde, cât și liniile ascuțite.

Formele de ochelari recomandate pentru fața în formă de diamant sunt cele care pun în evidență o singură trăsătura a feței. Poți alege ochelari lați, care să îți ascundă obrajii lați, rame cu semi-cadru care să contrasteze cu bărbia îngustă sau chiar ochelari tip pisică care să îți evidențieze pomeții. Evită ramele înguste pentru că nu se potrivesc cu obrajii lați, precum și ramele cu semi-cadru prea rotund sau îngust.

Ochelari pentru fața pătrată

ochelari vedere fata patrata

Persoanele cu fața pătrată au trăsături rectangulare cu unghiuri drepte, formele feței fiind bine definite. Obrajii sunt drepți și nu ies în evidență, iar fruntea și bărbia sunt bine conturate. Dacă ai o față pătrată, atunci vei avea nevoie de ochelari care să adauge rotunjime chipului tău.

Alege rame care îți îndulcesc liniile drepte ale feței. Formele rotunde sau ovale, precum și ochelarii cu brațe subțiri te pot ajuta să obții un look echilibrat. Evită ochelari rectangulari și înguști.

Mărimea & greutatea unei rame

Mărimea și greutatea unei rame trebuie sa fie proporționate cu mărimea fetei și trăsăturile acesteia

Dacă ai trăsături fine, și o față mai mică, accentueaz-o cu rame fine, subțiri.

Trăsăturile pronunțate, cum sunt ochii, buzele sau sprâncenele mari sunt balansate cu rame mai mari, îndrăznețe.

Ochelari de vedere în funcție de culoare pielii, părului și ochilor

Tonul pielii

Majoritatea persoanelor ne încadrăm în 3 mari categorii de tonuri de piele: rece, cald sau neutru. În funcție de nuanțele pielii noastre, ne alegem culorile hainelor. Cum și ochelarii sunt un accesoriu important din ținută, să vedem cum îi putem asorta corespunzător.

Rece

ochelari pentru ton rece

La tonul pielii rece predomină nuanțele de albastru. E indicat să alegi ochelari în tonuri similare pielii tale, cum ar fi gri, albastru, argintiu sau verde. Chiar dacă preferi culori mai stridente, încearcă să optezi pentru nuanțe mai fade, care să nu iasă prea mult în evidență.

https://www.videt.ro/…-rx5228-5630

Cald

ochelari pentru ton cald

La polul opus față de tonul rece al pielii, stă tonul cald, predominat de nuanțe de galben și auriu. Dacă ai astfel de nuanțe, cele mai potrivite culori pentru ochelarii tăi sunt cei maro, portocalii, aurii sau galbeni. https://www.videt.ro/…-rx5255-5487

Neutru

ochelari pentru ton neutru

Pielea în tonuri neutre este un mix de tonuri reci cu tonuri calde, cu accente de roz și galben. Dacă ai un ton neutru, ești norocos. Poți purta ochelari în orice culori sau diverse combinații, mai stridente sau din contră, mai fade.

Culoarea părului

Dacă acorzi mult timp aranjării părului, ar fi păcat să-i strici imaginea cu o culoare nepotrivită de ochelari de vedere. Vezi care sunt cei mai indicați ochelari în funcție de culoarea părului.

Blond

ochelari par blond

Poți avea părul blond cu tonuri mai reci sau tonuri mai calde. În primul caz, optează pentru ochelari negri, albaștri, verde închis sau roz. Dacă părul tău este un blond mai cald, atunci ochelarii potriviți sunt cei în nuanțe aurii, gri deschis sau orice alte culori luminoase.

Brunet

ochelari par brunet

Dacă ai părul negru, îți stă bine cu ochelari cu rame negre sau alte culori închise. Dar poți opta și pentru nuanțe mai deschise de albastru, maro sau combinații de negru cu diverse nuanțe de gri.

Șaten

ochelari par saten

Dacă părul tău este un șaten mai închis, cu accente roșii sau brunete, atunci ți se potrivesc de minune ochelarii cu rame negre sau cele din carapace de broască țestoasă. Dacă ai o nuanță de șaten mai deschis, care duce spre blond, alege o pereche de ochelari cu rame de un verde sau roșu luminos.

Roșcat

ochelari par roscat

Dacă faci parte din persoanele cu părul roșcat, ochelarii cei mai indicați sunt cei cu rame de culoare neagră, verde sau culori mai neutre. Evită culorile stridente, cum ar fi galbenul sau roșul aprins, pentru că riști să accentuezi prea mult culoarea părului.

Gri

ochelari par gri

Fie că ești la vârsta la care părul capătă culoarea gri sau pur și simplu te-ai decis pentru un look mai nonconformist, în ton cu ultimele tendințe de pe Instafram, ochelarii care ți se potrivesc sunt cei în culori deschise. Și cei în nuanțe de gri pot fi asortați cu succes la culoarea parului. Nu opta pentru galben sau maro, pentru că dau un efect fad feței.

Culoarea ochilor

Nu numai dioptriile, ci și culoarea ochilor e importantă atunci când îți alegi ochelarii de vedere. Verzi, albaștri sau căprui? Află care sunt ochelarii potriviți, în funcție de culoarea ochilor tăi.

Ochi albaștri

ochelari ochi albastri

Pentru ochii albaștri, optează pentru rame de ochelari de culoarea portocaliu sau diverse nuanțe de maro. Orice culoare care îți pune în evidență ochii, adaugă un plus ținutei tale.

Ochi căprui

ochelari ochi caprui

Când ai ochi căprui, alegerea unor culori potrivite pentru ochelari nu ar trebui să fie prea complicată. Aproape toate culorile se asortează ușor cu această culoare de ochi, de la negru până la tonurile de alb. Pentru un contrast mai mare, alege rame de ochelari verde sau albastru deschis.

Ochi verzi

ochelari ochi verzi

Dacă ai ochii verzi, îți stă foarte bine cu nuanțele de maro deschis și auriu. Așa că alege să porți rame de ochelari în culori care îți luminează ochii și chipul.

Lentilele ochelarilor: Cum le alegem?

Controlul oftalmologic pentru ochelari

Ghid ochelari de vedere