Ce sunt lentilele bifocale? Avantaje si dezavantaje

Trecerea timpului își pune amprenta în mod inevitabil asupra vederii. Astfel, odată cu înaintarea în vârstă, problemele de vedere la distanță și la apropiere vor fi mai pronunțate, punând în acest fel piedici în desfășurarea normală a tuturor activităților de zi cu zi. Cu toate acestea, există o soluție care va reda claritatea vederii de odinioară: lentilele bifocale. Descoperiți în acest articol toate informațiile de care aveți nevoie despre lentilele bifocale. Recomandăm să respectați sfaturile medicului specialist și să folosiți doar lentile prescrise în baza unei consultații oftalmologice.

Ce sunt lentilele bifocale?

După cum sugerează și denumirea, lentilele bifocale ies în evidență prin cele două suprafețe distincte, cu două puncte focale diferite. De regulă, lentila este împărțită astfel:

  • Partea inferioară - corectează dioptriile pentru vederea la aproape
  • Partea superioară - corectează dioptriile pentru vederea la distanță

Cu ajutorul acestora se pot corecta două dintre cele mai întâlnite probleme de vedere, folosind o singură pereche de ochelari. Cu o istorie îndelungată în spate, lentilele bifocale au evoluat și au ținut pasul cu tendințele din sfera tehnologiei, fiind acum un produs menit să redea un nivel superior de confort în special persoanelor care suferă de presbiopie.

Care este diferența dintre lentilele bifocale, monofocale și cele progresive?

În primul rând, lentilele monofocale corectează vederea la distanță sau la aproape, în timp ce lentilele bifocale corectează presbiopia. În al doilea rând, lentilele progresive (multifocale) sunt mai moderne decât cele bifocale. Deși corectează în aceeași manieră cele două probleme de vedere, lentilele bifocale au o linie de delimitare între cele două tipuri de zone de pe suprafață mai evidentă. Pentru cele multifocale, trecerea este insesizabilă atât în ceea ce privește aspectul, cât și în ceea ce privește trecerea lină prin dioptriile diferite.

Ce probleme de vedere se corectează cu lentilele bifocale?

Lentilele bifocale sunt prescrise de către medicul oftalmolog în special persoanelor care suferă de presbiopie. Această afecțiune apare cu precădere în rândul persoanelor în vârstă, însă există cazuri și la persoanele tinere. Afecțiunea este determinată de pierderea flexiblității cristalinului și prin urmare focalizarea obiectelor se va face mai greu, indiferent de distanța la care se privește. Necorectată în mod corespunzător, această afecțiune va duce la o degradare și mai puternică a sistemului ocular. În plus, va genera o stare de disconfort accentuată din cauza durerilor de cap frecvente.

Ce tipuri de lentile bifocale există?

  • Flat-top - se evidențiază printr-un segment în zona inferioară a lentilei sub forma literei D.
  • Segment rotund - sunt mai puțin întâlnite astăzi și ies în evidență prin segmentul vederii de aproape mai ușor de parcurs cu privirea.
  • Blended - linia dintre cele două zone a lentilei este mai fină, punând bazele unei treceri mai line la privitul spre distanțe diferite.

Descoperiți mai multe informații și sfaturi de la specialiștii Videt în articolul dedicat de pe site - Lentilele ochelarilor: Cum le alegem?.

Care sunt avantajele si dezavantajele lentilelor bifocale?

Lentilele bifocale vin la pachet cu o serie de avantaje importante, printre care se numără:

  • Nevoia purtării unei singure perechi de ochelari pentru corectarea a două defecte de vedere.
  • Un grad sporit de confort deoarece nu va mai fi necesară interschimbarea a două perechi diferite de ochelari de vedere când se privește la distanțe diferite.
  • Chiar dacă lentilele bifocale pot fi mai scumpe decât lentilele clasice, va fi nevoie de o singură ramă și de doar două lentile, nu de două rame și 4 lentile ca în cazul clasic.
  • Sunt mai ieftine decât lentilele progresive și oferă aceeași calitate și confort.

De cealaltă parte, lentilele bifocale prezintă și o serie de dezavantaje. Principalul dezavantaj este faptul că lentila bifocală nu asigură corectarea vederii în zona intermediară, ci doar pentru distanță și aproape. Astfel, persoanele active care folosesc calculatorul pot resimți acest disconfort. Alte dezavantaje pot fi:

  • Perioadă îndelungată de timp pentru acomodarea cu lentilele. Aceasta variază în funcție de persoană și de stilurile de privi prin lentilă. În timpul acestei perioade pot să apară și dureri de cap și stări de disconfort la nivel ocular. Purtate zilnic, privirea se va obișnui cu noile lentile bifocale.
  • Aspect care iese în evidență prin linia de diferențiere dintre cele două tipuri de zone de pe suprafața lentilei.

Dacă disconfortul persistă, iar starea de sănătate este vizibil alterată, vă recomandăm să vă adresați specialistului pentru un consult amănunțit și pentru un nou set de recomandări și tratamente.

Cu ce tipuri de rame se potrivesc lentilele bifocale?

În funcție de preferințe, puteți să alegeți dintr-o plajă variată de modele de rame ieftine sau premium, în pas cu tendințele, special concepute atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În funcție de preferințe, puteți alege din următoarea selecție de brand-uri premium:

Mai mult, lentilele bifocale pot fi asortate și cu rame în forme diferite, de la cat eye la rame ochelari clip-on care transformă simplu și rapid perechea de ochelari de vedere în ochelari de soare siguri împotriva razelor UV.


Dacă ați primit diagnosticul de presbiopie, lentilele bifocale sunt o opțiune pe care o puteți lua în considerare pentru a corecta vederea. Astfel, pe baza rețetei primite de la medicul specialist, alegeți rama preferată de pe videt.ro și configurați simplu și rapid dioptriile de care aveți nevoie direct pe site.

Comentarii

Aveți întrebări?