Cât timp se poartă lentilele de contact

Există o lipsă de informare pentru cei care poartă lentile de contact , iar consecințele care pot apărea sunt nemulțumirea pentru calitatea lentilelor sau, un caz mai nefericit, problemele oculare.

Timpul de purtare al lentilelor de contact

  • Lentilele de unică folosință sunt lentile care se aplică pe ochi la începutul zilei și se scot seara, apoi se aruncă. Cu aceste lentile NU trebuie să dormiți.
  • Lentilele cu purtare zilnică sunt lentile ce se aplică pe ochi, se poartă 10-12 ore/zi, apoi trebuie scoase și depozitate în lenscase pentru curățare și dezinfectare. Cu aceste lentile NU trebuie să dormiți.
  • Lentilele cu purtare extinsă sunt lentile zilnice cu un nivel de transmisibilitate al oxigenului mai mare (Dk/t), și care pot fi folosite și în mod continuu până la 5 nopți consecutive. Atenție, a nu se confunda cu lentilele cu mod de purtare continuu! Funcția de purtare extinsă trebuie folosită doar în caz de nevoie, și nu trebuie abuzată de aceasta!
  • Lentilele cu purtare continuă sunt lentile care au un nivel al transmisibilității oxigenului (Dk/t) foarte mare, și permite ca lentilele să fie purtate ziua și noaptea timp de 30 de zile, fără a fi scoase de pe ochi. Chiar și așa, specialiștii recomandă ca acestea să fie scoase cel puțin o dată la 5 zile pentru curățare și dezinfectare. În cazul în care utilizați lentile de contact lunare cu purtare continuă, dar le folosiți doar ziua, nu înseamnă că puteți să prelungiți perioada de înlocuire a lentilelor.

Perioada de înlocuire a lentilelor de contact

  • Lentilele de unică folosință sunt lentile care se aplică pe ochi la începutul zilei și se scot seara, apoi se aruncă.
  • Lentilele săptămânale pot fi pentru 2 săptămâni, cu purtare zilnică, sau pentru 1 săptămână, cu purtare continuă.
  • Lentilele lunare se utilizează o lună de la desigilarea blisterului, indiferent că au fost purtate în fiecare zi sau doar ocazional. Acestea pot purtate doar ziua (10-12 ore) sau cu purtare continuă (zi și noapte), în funcție de lentilele pe care le alegeți.
  • Lentilele anuale sunt lentile fabricate din hidrogel, dar un material mai rigid, ce pot fi purtate până la 10-12 ore pe zi, timp de un an.

Când expiră lentilele de contact

Pe fiecare cutie de lentile este înscrisă următoarea sintagmă: mm/yyyy (ex. 11/2016), care reprezintă valabilitatea lentilelor de contact. Asta înseamnă că ele pot fi utilizate cel târziu până la sfârșitul lunii a 11-a, respectiv noiembrie 2016.

Purtarea peste limită a lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt fabricate dintr-un polymer, material care, odată intrat în contact direct cu aerul, începe să se degradeze. După depășirea termenului de valabilitate, recomandat de producător, proprietățile de transmitere a oxigenului către ochi scad sub limita impusă de autorități, și folosirea acesteia în continuare poate dăuna sănătății ochilor.

Ce se întâmplă dacă folosești lentilele de contact mai mult decât este indicat?

Dacă se întâmplă să ațipiți cu lentilele zilnice pe ochi, chiar și pentru câteva minute, cel mai probabil vă veți trezi cu ochii iritați. Majoritatea lentilelor zilnice sunt fabricate din Hidrogel, material care se usucă destul de repede dacă țineți mai mult timp pleoapa închisă.

în ciuda faptului că este posibil să nu observați niciun fel de simptom, niciun defect al lentilelor, efectele purtării lentilelor de contact pe o perioadă mai lungă decât cea specificată sunt periculoase pentru ochi, atât pe termen scurt, cât și lung. Succint, purtarea lentilelor de contact compromite cantitatea de oxigen transmisă către ochi!

Ce se întâmplă cu ochii atunci când nu mai primesc suficient oxigen

Corneea nu este irigată prin vase de sânge, așa că este nevoită să folosească oxigenul din atmosferă pentru a fi alimentată cu nutrienții necesari.

Lentilele de contact tradiționale sunt produse din polimeri de hidrogel (un plastic fin, care conține apă). Plasticul în sine nu este permeabil, de aceea sarcina de a transporta oxigenul către cornee revine apei. însă apa poate transporta doar o anumită cantitate de oxigen, iar cu cât mai multă apă conținută, cu atât ea se va deshidrata mai repede după perioade lungi de purtare. Așadar, ochiul nu va mai primi îndeajuns oxigen.

Siliconul este permeabil pentru oxigen, în acest fel, noile lentile de contact folosesc ambele componente pentru a transmite oxigenul către cornee. Pentru că au mai puțină apă, noile lentile se deshidrateaza mai greu, motiv pentru care unele modele pot fi purtate pana la 30 de zile fără îndepărtarea de la ochi.

După perioada de purtare recomandată, în urma testelor efectuate de companiile producătoare, dar și de FDA (Food and Drug Administration, SUA), materialul lentilei se degradează, transmisibilitatea oxigenului scade și, în plus, corneea poate fi zgâriată!

Odată ce ochiul nu mai primește destul oxigen din atmosferă, este nevoit să-l obțină în alte moduri cum ar fi apariția unor vase de sânge pe cornee. Corneea se umflă și se infectează. Când acesta nu mai respiră, în foarte multe cazuri apare și roșeață la ochi.

Efectele suprautilizării lentilelor de contact

Tocmai pentru că în țările dezvoltate majoritatea utilizatorilor de lentile respectă condițiile de igienă și de purtare al lentilelor, problemele grave, cum ar fi infecțiile corneei (partea transparentă a ochiului) din cauza purtării lentilelor de contact sunt foarte rare, afectând doar 4 din 10.000 de purtători în fiecare an.

Pierderea vederii din cauza unei infecții a corneei asociată cu purtarea lentilelor de contact este și mai rară, și apar doar 6 cazuri la 100.000 de purtători anual.

Cele mai bune prevenții sunt buna igienă și purtarea lentilelor doar atât cât este recomandat. Slaba igienă sau purtarea lentilelor mai mult decât este recomandat cresc riscul de infecții considerabil. Nu uita, dacă respecți termenul de purtare și condițiile de igienă, riscul de infecție este aproape zero!

Infecțiile cauzate de suprautilizarea lentilelor de contact

Cheratita

Implică inflamația corneei și provoacă congestionarea sau lacrimarea ochilor care sunt sensibili la lumină. Acesta este adesea durerosă și provoacă vedere neclară.

De multe ori, cheratita se vindecă fară a provoca daune pe termen lung, deși, dacă este lăsată netratată, poate provoca cicatrici permanente, orbire parțială sau vedere încețoșată.

Lentilele de contact ar trebui să fie scoase în timp ce ochii tăi sunt în proces de vindecare. Lentilele, soluțiile și recipienții de păstrare folosite în timpul primelor semne ale cheratitei trebuie aruncate!

Edem cornean

Purtarea peste termenul recomandat al lentilelor de contact poate conduce la apariția edemului cornean, ce presupune umflarea corneei. Apariția edemului cornean are ca principală cauză acumularea de lichid în interiorul corneei.

Una dintre cauzele principale ale acestei acumulări este lipsa de oxigen a ochiului. Dacă lentilele sunt purtate mai mult decât se recomandă, materialul lentilei se degradează, iar transmisibilitatea oxigenului prin lentilă scade. Astfel se poate ajunge la edem cornean.

Acesta se retrage singur dacă se renunță la purtarea lentilelor de contact, altfel se pot crea vase de sânge ceea ce conduce la complicații.

Conjunctivita

Cei care folosesc lentile de contact prezintă un risc mai mare de a face conjunctivită, din cauza manipulării greșite a lentilelor sau a unei igiene precare. La aceste persoane există și un risc mai mare de complicații cu keratite. Dacă apar simptomele de conjunctivită, lentilele trebuie scoase imediat și aruncate împreună cu soluția de păstrare și recipientul special.

Conjunctivita apare și din cauza depunerilor de proteine de pe suprafața lentilei. Cu cât lentilele sunt purtate mai mult, cu atât depunerile sunt mai mari și, implicit, există un risc crescut de complicații.

Chiar dacă lentilele sunt dezinfectate cu soluție specială, nu înseamnă că toate depunerile sunt îndepărtate. După depășirea termenului de purtare recomandat, materialul lentilei se degradează, iar depunerile proteice devin mai consistente și riscul de complicații mult mai mare.

înainte de a fi scoase pe piață lentilele sunt testate și astfel se ajunge la perioada recomandată de purtare. în timpul acelei perioade, depunerile proteice sunt scăzute, iar riscul de infecție este unul foarte mic. De aceea trebuie avută atenție în ceea ce privește perioada de purtare.

Simptome: vedere încețoșată, efect de halou sau curcubeu în jurul luminilor.

Abraziuni corneene

Pot rezulta din purtarea peste termen a lentilelor de contact și presupune zgârierea corneei. Materialul din care se fabrică lentilele de contact este neted la început, dar apoi se degradează și, astfel, pot apărea abraziuni ale corneei.

Simptomele pot include: sensibilitate la lumină, lăcrimări excesive sau senzația că ceva este blocat pe ochi. Unele abraziuni nu necesită tratament, însă alte da. Vizitați medicul oftalmolog în cazul în care prezentați aceste simptome.

Ulcer cornean

Apare din cauza depășirii termenului de purtare, curățarea ineficientă a lentilelor sau lentilelor prea strâmte pe cornee.

Simptome: ochi roșii și durere

Atenție! în cazul în care considerați că suferiți de o infecție oculară, consultați de îndată medicul!