Lentilele ochelarilor: Cum le alegem?

Dacă îți cauți ochelari de vedere, probabil ai observat diferențele destul de mari de prețuri de la o lentilă la alta. Deci cum le alegi și cum știi care sunt cele mai bune lentile pentru ochelarii tăi de vedere?

Trebuie să ții cont de materialul și tratamentul aplicat lentilei, precum și de tipul de lentile potrivit dioptriilor tale.

Materialul lentilelor poate să fie plastic, care este ușor și ieftin, dar nu-ți oferă o acuitate vizuală excelentă. Pe de altă parte, lentilele din sticlă, sunt foarte calitative din punct de vedere optic, însă ceva mai groase, iar cele din piolicarbonat sau Trivex sunt durabile, au o rezistență foarte mare și sunt mai subțiate ca restul lentilelor, oferind și o vedere extrem de clară.

În ceea ce privește tipurile, există trei mari categorii de lentile de ochelari: monofocale, bifocale și progresive, în funcție de modalitatea de corectare a defectelor de vedere și de materialul din care sunt confecționate. Toate aceste tipuri de lentile se găsesc în variantă normală, cât și în varianta heliomată.

Cele mai performante lentile sunt cele progresive, pentru că te pot ajuta să vezi la apropiere, depărtare și la distanță intermediară, fiind potrivite pentru orice tip de ramă. Totuși, ochiul se acomodează mai greu la ele. Așa că s-ar putea să ți se potrivească mai bine lentilele monofocale sau bifocale.

În funcție de afecțiunile oculare și de preferințe, descoperă care sunt cele mai bune lentile de ochelari pentru tine.Tipuri de lentile

Ochelarii cu lentile monofocale

lentile monofocale

Lentilele monofocale sunt create pentru persoanele care au nevoie de o singură pereche de ochelari, de distanță sau de apropiere. Aceste lentile pot fi sferice sau cilindrice. Cele sferice sunt potrivite persoanelor care suferă de miopie sau hipermetropie. Lentilele cilindrice sunt prescrise celor care sunt afectați de astigmatism miopic sau hipermetropic.

Lentile monofocale sunt folosite și la ochelarii pentru citit. De obicei, acest fel de ochelari sunt prima pereche de ochelari pentru majoritatea oamenilor. Chiar dacă găsești acești ochelari și în diverse magazine și supermarketuri, e recomandat să ceri sfatul medicului, ca să te asiguri că îți alegi ochelarii cei mai potriviți problemei tale.

Ochelarii cu lentile bifocale

lentile bifocale

Lentilele bifocale sunt destinate corecției de vedere atât la distanță, cât și la apropiere. Acest tip de lentile este indicat persoanelor cu presbiopie, afecțiune care apare în jurul vârstei de 40 de ani. De obicei, aceste persoane au nevoie și de o corectare a miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului.

Acest tip de lentilă vine ca o alternativă pentru a nu mai fi nevoit să ai două perechi de ochelari, una pentru aproape, alta pentru depărtare. Poți purta mereu ochelarii cu lentilă bifocală, aceasta având capacitatea de a adapta înclinația ochiului după necesitate, cu ajutorul celor 2 centre focale pe care le deține.

Ochelarii cu lentile progresive

lentile progresive

Aproape toate parerile avizate din industria oftalmologica indica faptul ca cele mai performante lentile sunt lentilele progresive.

Ele îmbină corectarea vederii la distanță, distanță intermediară și apropiere, tranziția fiind ușoară între cele 3 zone. Evoluția lentilelor progresive a dus și la o îmbunătățire considerabilă a vederii periferice. În plus, sunt potrivite pentru orice tip de ramă. Totodată, grație tehnologiilor de ultimă generație, acum sunt disponibile și perechi de lentile progresive de contact care prezintă aceleași calități cu cele ale lentilelor de ochelari.

Aceste tipuri de lentile sunt recomandate persoanelor care au dificultăți cu focalizarea obiectelor apropiate, ochiul devenind repede foarte obosit. De regulă, sunt prescrise persoanelor care suferă de presbiopie.

Care este cel mai bun material din care sunt făcute lentilele de ochelari?

Pentru ochelarii de vedere, la fel de important ca tipul lentilelor, este și materialul din care sunt confecționate lentilele.

Pe măsură ce tehnologia avansează, avansează și materialele din care sunt realizate lentilele. În trecut, materialul din care erau confecționate lentilele pentru ochelari de vedere era în general sticla - însă aceasta fiind destul de predispusă la spargere, s-au căutat alte alternative mai rezistente.

Lentile din plastic

Lentilele din plastic sunt rezistente și ușoare. De asemenea, sunt confortabile și pot fi montate pe orice tip de ramă. Minusul acestui tip de lentile e că se zgârie ușor și aspectul lor estetic poate fi rapid modificat.

Lentile din policarbonat

Acest tip de lentile este cel mai rezistent la impact și mai ușor ca lentilele din plastic. Ramele indicate în acest caz sunt cele fără cadru, cu prindere pe capse sau șuruburi, dar nu sunt excluse nici restul tipurilor de rame.

Un mare avantaj este că, de regulă, lentilele din policarbonat sunt prevăzute cu tratament anti UV. Dezavantajul este că policarbonatul afectează percepția culorilor văzute prin lentilă.

Lentile din sticlă

Chiar dacă sunt mai puțin folosite azi, lentilele din sticlă sunt excelente din punct de vedere optic, oferind percepția cea mai clară a imaginilor față de restul materialelor. Sticla beneficiază și de o rezistență mare la zgârieturi și de un preț foarte bun.

Dezavantajul lentilelor din sticlă este că se sparg destul de ușor și sunt grele. Astfel, cele mai potrivite rame sunt cele întregi cu cadru complet.

Ce tip de tratament poți aplica lentilelor de vedere?

tratamente lentile

Lentilele pe care le alegem trebuie să aibă neapărat stratul antireflex şi cel de protecţie UV!

Toate tipurile de lentile au nevoie de îmbunătățirea caracteristicilor și performanțelor pentru a ajuta la o vedere cât mai calitativă. Din acest motiv, se recomandă o serie de tratamente ale lentilelor.

Tratamentul pentru lentile Antireflex

Tratamentul de lentile antireflex are ca scop principal blocarea reflexiilor, și se poate aplica atât pe partea exterioară, cât și pe cea interioară a lentilei. Astfel, se îmbunătățește transmisia luminii prin lentile și este diminuată sau eliminată total strălucirea deranjantă a luminii artificiale, mașinilor, calculatorului sau a luminii stradale.

Prin tratamentul antireflex, lentila capătă o transparență maximă, e mai ușor de curățat, îți diminuează oboseala ochilor și crește calitatea vederii șofatului pe timp de noapte.

Tratamentul de Durificare (anti-zgârieturi)

Chiar dacă este inclus în tratamentul de lentile antireflex, tratamentul de durificare poate fi efectuat și separat pentru o rezistență mai crescută a lentilelor în timp.

Tratamentul este caracterizat de adăugarea unui nou strat protector pe suprafața lentilei, care asigură o mai bună protecție împotriva zgârieturilor și a abraziunilor. Totodată, scade riscul deteriorării lentilelor în urma contactului cu diverse substanțe.

Tratamentul pentru Protecție UV

Expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete îți poate aduce o serie de probleme oculare, cum este cataracta sau deteriorarea retinei. Pentru a fi evitate, aplică lentilelor ochelarilor tăi un tratament de protecție UV. Acest tratament este creat special pentru a împiedica considerabil radiațiile UV să ajungă la ochi.

Tratament de colorare a lentilelor

Un alt tip de tratament benefic lentilelor tale este cel de colorare. Se caracterizează prin colorarea uniformă sau graduală a lentilelor, prin care se diminuează lumina deranjantă naturală sau artificială. În plus, contrastul obiectelor este îmbunătățit și ochii sunt mult mai puțini solicitați la o lumină intensă.

Grosimea lentilei: Cât de subțiri pot fi lentilele de ochelari?

În general, din motive estetice, alegem să schimbăm lentilele ochelarilor cu o variantă mai subțire a lor. Trebuie să știm că grosimea lentilei se află în strânsă legătură cu indicele de refracție al materialului lentilei, astfel, cu cât indicele de refracție este mai mare cu atât mai subțire este lentila.

Avantajele lentilelor cu indice de refracție mare este că se poate monta pe orice ramă, câmpul vizual crește, iar aberațiile de pe marginile lentilei sunt reduse.

Iată ce tipuri de grosimi există, de la cele mai groase, la cele mai subțiri:

Material

Indice de refractie

Subtiere

Dioprii

Plastic

1.5

Standard

Dioptrii intre 0 si +/- 3.5

Plastic

1.6

Primul grad de subtiere

Reduce grosimea cu 25%

Dioptrii

intre +/- 3.5 si +/- 4.75

Plastic

1.67

Al 2-lea grad de subtiere

Reduce grosimea cu 40%

Dioptrii

intre +/- 4.75 si +/- 8

Plastic

1.74

Al 3-lea grad de subtiere

Reduce grosimea cu 55%

Dioptrii de peste +/- 8

Acomodarea cu ochelarii de vedere

Clasificarea ramelor de ochelari

Ghid ochelari de vedere