Achiziționarea lentilelor de contact

Achizitionare lentile de contact

Este recomandat să achiziționezi lentilele de contact și produsele de întreținere doar din magazinele de specialitate, optici medicale, cabinete oftalmologice sau magazine online de specialitate, care au primit avizul Ministerului Sănătății.

De asemenea, dacă nu ești sigur/ă că ai selectat produsul corect solicită ajutorul personalului din unitatea respectivă pentru a determina care este produsul pe care l-ai utilizat anterior sau de care ai nevoie. Gama de lentile de contact nu este foarte mare, însă pot apărea confuzii mai ales în cazul purtătorilor noi de lentile.

Ce trebuie să verifici atunci când cumperi lentilele de contact

Data de expirare

Se mai poate întâmpla să primești lentile de contact ce se apropie de data de expirare. În cazul în care se întâmplă asta, tot ce trebuie să faci este să ceri înlocuirea cutiei cu una cu un termen de valabilitate mai mare. Trebuie să te asiguri că produsul nu expiră pe durata de purtare (3-6 luni).

Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog în echipa Videt, descrie problemele ce apar in urma utilizarii lentilelor de contact nepotrivite:

“Din cauza alegerii greșite a lentilelor poate apărea disconfortul, durerea și chiar ulcerațiile corneene. Acest lucru se întâmplă în cazul în care lentilele de contact au fost cumpărate „după ureche”, fără prescripție sau un consult în prealabil. În aproape 100% din cazuri raza de curbură sau diametrul lentilelor nu se vor potrivi cu ochii persoanei. Probleme mari de sănătate ale ochilor mai apar și din cauza nerespectării regimului de întreținere și timpilor de purtare, din cauza cărora pot apărea inflamații corneene, iritații sau conjuctivite. Chiar și purtarea lentilelor nepotrivite pentru scurt timp poate cauza astfel de probleme.”

Parametrii inscripționați pe cutia produsului

Lentilele de contact nu sunt produse universale, ci sunt fabricate după mai mulți parametri. Utilizarea unor lentile cu parametri diferiți poate cauza de la o ușoară senzație de disconfort, la pierderea lentilei (aceasta se poate desprinde de pe ochi dacă are un diametru mai mare), până la zgârierea corneei și apariția unor infecții pe termen lung.

Dacă am raza de curbură 8.4, pot să iau lentile cu 8.6?

La diferențe atât de mici, nu ar fi probleme în cazul lentilele din Silicon-Hidrogel. Acestea sunt foarte moi și se mulează pe ochiul purtătorului. Poți să recurgi la această metodă doar dacă altă soluție nu există, și pe o perioadă scurtă de timp. Recomandarea specialiștilor este să folosești doar lentile cu parametrii de pe rețetă ta.

Garanția produsului

Există cazuri în care lentilele de contact au defecte de fabricație, și care trebuie să fie schimbate în mod gratuit de către producător. Verifică certificatul de garanție și condițiile de returnare atunci când achiziționezi aceste produse.

Transmisibilitatea oxigenului (Dk/t)

Cu cât este mai mare, cu atât este mai bine pentru ochi. Lentilele cu un nivel mai mare sunt cele fabricate din Silicon-Hidrogel.

Produsele pe care trebuie să le cumperi

Lentile de contact si accesorii

Produsul principal – Lentilele de contact

cutie-lentile-de-contact-small.png

Acestea sunt ambalate în cutii de câte 2, 4, 6, 10, 30 sau 90 de lentile/cutie, iar fiecare cutie conține o singură dioptrie. Majoritatea persoanelor au dioptrii diferite la ochi, iar în acest caz va fi necesar să achiziționezi 2 cutii cu lentile, câte una pentru fiecare ochi. Costul se dublează, însă și perioada de purtare a lentilelor.

Asigură-te că atunci când achiziționezi o nouă cutie cu lentile, aceasta corespunde cu rețeta și recomandarea medicului. Trebuie să fii atent ca produsul să respecte parametrii din rețetă.

Produse complementare

Dacă vrei să porți lentile de contact, trebuie să știi că acest lucru poate necesita achiziționarea unor produse de întreținere și a unor accesorii.

Excepție o fac lentilele de unică folosință, însă chiar și în cazul acestora poate fi nevoie de lacrimi artificiale pentru persoanele cu ochii uscați.

lenscase-lentile-de-contact-small.png

Lenscase-ul

Recipientul de depozitare în care trebuie să păstrezi lentilele de contact. Este fabricat din plastic dur și poate fi de 2 tipuri: clasic și rotativ (pentru soluțiile cu peroxid).

În ambele cazuri, se recomandă să schimbați lenscase-ul la fiecare pereche nouă de lentile pe care o folosiți.

solutie-intretinere-lentile-de-contact-small.png

Soluția de întreținere

Este un produs absolut necesar lentilelor de contact cu perioada de purtare mai mare de 1 zi. Are rolul de a curăța și dezinfecta lentilele de contact, dar și de a le menține nivelul de lubrifiere pentru un confort sporit.

Soluțiile vin ambalate în recipiente din plastic cu dop, și au un conținut între 50 și 400ml. În plus, fiecare recipient de soluție trebuie să vină însoțit de un lenscase.

Soluțiile de întreținere pot fi de 2 tipuri:

  • Soluție Multifuncțională - cum ar fi Gelone, compatibilă cu toate tipurile de lentile de contact moi, nu necesită îngrijire specială. Trebuie ținut cont de data de expirare și de perioada de valabilitate după desigilare. De obicei, intervalul variază între 30 și 180 de zile.
  • Soluție cu Peroxid - compatibilă cu toate tipurile de lentile de contact moi. Necesită o mai mare atenție atunci când este utilizată: lentilele se depozitează în acestă soluție cel puțin 8 ore, iar apoi se clătesc obligatoriu cu o soluție multifuncțională. NU trebuie să aplicați lentilele pe ochi imediat după ce au fost scoase din soluția cu peroxid, deoarece aceasta poate cauza arsuri grave. Recomandăm ca această soluție să fie folosită o dată pe săptămână pentru că este singura soluție de deproteinizare a lentilei, așadar asigură o igienă mai bună.

Produse suplimentare

lacrimi-artificiale-small.png

Lacrimile artificiale

Necesare persoanelor cu ochii sensibili și uscați. Se recomandă doar după ce purtătorii de lentile de contact au testat și alte soluții de întreținere cu un conținut mai mare de lubrifiant. Utilizarea acestor produse pe termen lung poate cauza dependență.

Lacrimile artificiale pot fi de mai multe feluri:

  • Picături
  • Spray
  • Gel - lacrimile artificiale sub formă de gel NU trebuie să fie aplicate pe lentilă, ci doar pe ochi. Verificați instrucțiunile de utilizare pentru aceste produse.
penseta-lentile-de-contact-small.png

Pensete, aplicatoare sau cleștișori

Accesorii folosite pentru manevrarea lentilelor de contact. Unele persoane nu pot manevra lentilele cu degetele, așa că recurg la instrumente speciale.

Înainte de a atinge lentilele de contact, curățați instrumentul cu soluția multifuncțională, apoi manevrați lentila cu grijă, pentru a nu o rupe.

travelkit-lentile-de-contact-small.png

TravelKit

Trusă destinată purtătorilor de lentile care urmează să călătorească sau care vor să aibe tot timpul la ei trusa cu lentile.

Acest kit poate conține o oglindă, un lenscase, o pensetă sau un aplicator și un recipient mic pentru soluția de întreținere.

talete-deproteinizare-small.png

Tablete de deproteinizare

Produs folosit pe același principiu ca soluția cu Peroxid.

Aceste tablete se pun în lenscase împreună cu o soluție multifuncțională, și se lasă să acționeze cel puțin 4 ore. După acest interval, lentilele trebuie clătite cu soluția multifuncțională, iar ulterior se pot aplica pe ochi.

Cum recunosc lentilele de calitate?

Ambalajul lentilelor de calitate trebuie să conţină marcajul CE (Comunitatea Europeană), urmat de indicativul organismului de certificare care a evaluat conformitatea produsului şi dată de expirare.

Cum recunoști un magazin autorizat

Magazinul de la care cumperi lentilele de contact, fie că are sediu fizic sau unul online, trebuie să fie autorizat de către următoarele două entități:

  1. Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC)
  2. Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM)

Pentru a primi această autorizație, comerciantul trebuie să demonstreze ANMDM că produsele au primit aprobare la nivel european pentru comercializare intracomunitară și utilizare în deplină siguranță. Aceste reguli se aplică atât magazinelor fizice, cât și celor care vând produsele online. Dacă acest aviz de funcționare nu este nicăieri afișat, solicitați personalului numărul și data în care a fost obținut.

5 sfaturi de care să ții cont atunci când îți cumperi lentile de contact

  • Evaluează toate opțiunile pe care care le ai

    Urmărește toate ofertele magazinelor optice, ale comercianților în masă și chiar a opticilor online specializate, și evaluează raportul calitate-preț-cantitate.

  • Nu face presupuneri și nu lua decizii pripite

    Doar pentru că un magazin are un preț mai scăzut pentru un anumit brand de lentile nu înseamnă că are prețuri avantajoase pentru toate. De asemenea, este bine să verificați înainte de preț caracteristicile pe care le au lentilele pentru a vă asigura că le comparați în mod corect.

  • Interesează-te cu privire la reduceri și oferte

    Majoritatea magazinelor au pachete promoționale. De asemenea, dacă faci o comandă ce depășește o anumită sumă, poți să fii scutit/ă de plata transportului.

  • Calculează în mod corect costurile

    Atunci când comanzi online, trebuie să fii atent dacă nu există costuri ascunse. De asemenea, trebuie să iei în considerare și costurile accesoriilor de păstrare și îngrijire a lentilelor. Ține cont de faptul că dacă dioptriile tale diferă de la un ochi la altul, va trebui să cumperi două cutii de lentile, întrucât o cutie conține lentile cu dioptrii egale.

  • Citește cu atenție termenii și condițiile de livrare/returnare

    Există anumite riscuri atunci când cumperi lentile de contact, mai ales din cauză că nu le poți testa pe loc. Dacă le comanzi online, nu vei avea cum să verifici termenul de valabilitate decât la livrare. Așadar, asigură-te că poți returna lentilele oricând, fără să implice costuri din partea ta.

Urmează recomandarea specialistului!

Dacă ești purtător nou de lentile, este foarte important ca la prima achiziție de lentile de contact să respecți recomandarea medicului. Multe persoane au tendința de a trece peste recomandările medicului și aleg alte produse decât cele recomandate. Deobicei, acest lucru se datorează prețului mai redus sau afișării unei mențiuni de cel mai bun produs. În ambele cazuri, riscul să alegi un produs nepotrivit este destul de mare. Acest lucru se aplică atât lentilelor de contact, cât și produselor de întreținere.

În cazul în care vrei să faci trecerea de la un produs la altul “mai bun” sau cu alt mod de purtare, trebuie să ceri ajutorul personalului din magazin. Personalul trebuie să se asigure că noul produs are aceiași parametri cu ai tăi și este fabricat dintr-un material compatibil.

Clasificarea lentilelor de contact

Cuprins și informații generale