Îngrijirea lentilelor de contact

Ingrijire lentile de contact

Curățarea și întreținerea lentilelor de contact este necesară pentru îndepărtarea secrețiilor, a mucusului și a depozitelor ce se prind de lentilă pe toată durata putării. Dezinfectarea se face cu scopul de a înlătura germenii dăunători.

Există un proces special pentru întreținerea lentilelor de contact care trebuie respectat pas cu pas. Nerespectarea tuturor regulilor de îngrijire poate duce la dezvoltarea unor infecții oculare grave.

Când trebuie curățate lentilele de contact

Solutie intretinere lentile de contact

Momentul ideal pentru curățarea lentilelor de contact este imediat după ce le-ai purtat. Pe durata purtării, lentilele de contact captează o serie de factori din atmosferă precum praf, polen și alți alergeni. Aceștia au un efect dur asupra ochilor și provoacă iritații puternice.

Ochiul are proprietăți naturale de curățare, ce se găsesc în lacrimi. Lentilele de contact, în schimb, funcționează ca un fel de barieră care atrage impuritățile ce în mod normal s-ar depune pe ochi și ar fi curățate în mod natural, cu excepția că acestea rămân acolo și necesită o curățare specială.

Cât de des trebuie curățate lentilele de contact

Lentilele de contact trebuie curățate zilnic, imediat după purtare.

Excepție fac:

  • lentilele de contact de unică folosință - acestea sunt aruncate imediat după prima utilizare și nu mai necesită curățare

  • lentilele de contact cu purtare îndelungată - acestea pot fi lăsate în ochi mai multe zile și trebuie curățate periodic după recomandările medicului

Produse necesare pentru curățarea lentilelor de contact

  • lenscase pentru depozitarea și curățarea lentilelor de contact

  • soluție multifuncțională pentru curățare și dezinfectare

  • soluție pe bază de Peroxid, pentru îndepărtare a proteinei (după caz)

Cum alegi soluția pentru curățarea lentilelor de contact și a ustensilelor

Există două tipuri de sisteme de îngrijire a lentilelor de contact: soluții multifuncționale sau cele pe bază de Peroxid.

Soluțiile Multifuncționale

Soluțiile multifuncționale, cum ar fi Gelone, au o dublă utilitate: curăță și dezinfectează lentilele de contact. Acestea sunt concepute pentru a acționa printr-o simplă clătire, eliminând necesitatea de a freca mecanic lentilele.

Cu toate acestea, cercetările recente sugerează faptul că frecarea lentilelor după umezirea lor cu soluție multifuncțională oferă eficiență mai mare. Din acest motiv, mulți specialiști în îngrijirea ochilor recomandă să adăugați o perioadă scurtă de frecare mecanică a lentilelor de contact de 10 secunde, ca parte a regimului de curățare cu soluții multifuncționale.

Pentru persoanele cu ochii uscați, au apărut și soluțiile multifuncționale ce conțin și lacrimi artificiale, pentru o mai bună lubrifiere a lentilelor.

Soluții pe bază de Peroxid

Soluțiile pe bază de Peroxid oferă o dezinfectare eficientă și completă a lentilelor de contact. Aceste soluții nu conțin conservanți și sunt adesea recomandate purtătorilor de lentile de contact sensibili la conservanți.

Folosirea acestui tip de soluție presupune lăsarea lentilei într-un lenscase special, timp de minimum 8 ore, perioadă în care lentilele nu pot fi folosite. După această perioadă, lentila trebuie clătită cu o soluție multifuncțională, apoi aplicată pe ochi.

Alegerea celei mai bune soluții de întreținere nu este o decizie pe care trebuie să iei singur/ă. Adresează-te medicului tău oftalmolog pentru a-ți recomanda soluția care se potrivește lentilor pe care le porți.

Care sunt pașii de urmat în curățarea lentilelor de contact

Solutie lentile de contact

Spală-te foarte bine pe mâini și îndepărtează prima lentilă de pe ochi.

Folosește aceleași indicații prezentate mai sus la Manevrarea lentilelor de contact – Aplicarea lentilelor și Scoaterea lentilelor de pe ochi.

Ține lentila în palmă, toarnă 2-3 picături de soluție pe fiecare parte, apoi masează ușor cu buricul degetului pentru o mai bună curățare a lentilei.

Clătește lentila din nou și depoziteaz-o în lenscase cu soluție proaspătă.

Ai grijă să respecți marcajul lenscase-ului. Lentila de la ochiul drept trebuie să fie depozitată în spațiul marcat cu R sau D, iar cea de la ochiul stâng în spațiul marcat cu L sau S. Dacă lenscase-ul are un singur marcaj pe unul dintre căpăcele, acesta este pentru ochiul drept.

Repetă aceste proceduri și pentru celălalt ochi.

Lentilele trebuie lăsate cel puțin 6-8 ore în lenscase pentru curățare, dezinfectare și lubrifiere.

Atenție! Dacă se folosește soluție cu Peroxid, lentilele trebuie clătite cu soluție multifuncțională înainte de a fi aplicate pe ochi, altfel poate provoca arsuri puternice.

Sfaturi pentru întreținerea lentilelor de contact

  • Nu împrumuta niciodată lentilele de contact. Evită răspândirea de micro-organisme ce pot afecta sănătatea ochilor!

  • Asigură-te că ochiul arată și se simte normal după aplicare lentilelor. Dacă apare senzația de arsură sau de corp străin în ochi și roșeață, este posibil ca ochiul să se fi iritat de la soluție, caz în care trebuie să scoți imediat lentilele și să mergi la medic.

  • Nu introduce niciodată lentilele în lenscase dacă acesta nu a fost curățat. Există riscul ca pe pereții acestuia să fie prinse bacterii rămase de la ultima curățare și să se depună din nou pe lentilă.

  • Nu folosi apă de la robinet pentru curățare sau clătire. Apa conține bacterii care dacă ajung pe lentilă, pot cauza infecții serioase.

  • Nu cumpăra soluțiile de curățare și dezinfectare fără să te consulți cu un specialist.

Sfaturi pentru curățarea lenscase-ului

Lenscase-ul poate fi un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea trebuie curățat și el de fiecare dată când îl folosești.

După ce scoți lentilele și le aplici pe ochi

  • aruncă soluția de întreținere din lenscase

  • lasă lenscase-ul la uscat pe un șervețel, cu gura în jos

Când vrei să scoți lentilele de pe ochi și să le depozitezi în lenscase

  • ia lenscase-ul de pe șervețelul pe care a rămas a uscat și asigură-te că nu are nici o urmă de mizerie în el

  • clătește fiecare recipient al lenscase-ului cu soluție de întreținere

  • umple fiecare recipient cu soluție proaspătă

  • depozitează lentilele în lenscase și închide capacele cu atenție

Pentru o mai bună igienă, e recomandat să înlocuiești lenscase-ul la fiecare pereche nouă de lentile pe care o folosești.

Atenție! Nu trebuie să clătești niciodată lenscase-ul cu apă!

Riscurile purtării lentilelor de contact

Utilizarea lentilelor de contact

Cuprins și informații generale