Cum tratăm alergiile oculare de primăvară: remediile simptomelor

Primăvara, cunoscută și ca sezonul alergiilor, este anotimpul cu cel mai mare risc de disconfort ocular și cel mai problematic atunci când vine vorba de protecția ochilor, mai ales pentru cei care poartă lentile de contact . Apoape 75% dintre simptomele alergiilor de primăvară afectează ochii.

Printre cele mai întâlnite simptome ale alergiilor de sezon sunt senzațiile de arsură, roșeată, lăcrimarea abundentă sau mâncărimea . Toate aceste efecte neplăcute ale alergiilor oculare îți pot întrerupe rutina zilnică. Nu numai că îți pot afecta viața personală, ci și pe cea profesională, fiind una din cele mai comune motive din care lipsim de la birou primăvara, sau nu ne putem concentra când lucrăm.

Chiar dacă alergiile oculare nu pot fi tratate , există totuși câteva măsuri și remedii pe care le poți lua pentru a trece cu bine peste această perioadă a anului. Citește mai departe și află cum să previi simptomele neplăcute si când este momentul să te prezinți la cabinetul medicului oftalmolog!

Ce este alergia oculară?

Alergia oculară se manifestă ca o reacție anormală a organismului, la nivelul ochiului, în contact cu o substanță inofensivă.

„Alergia oculară este o reacție a ochilor ce apare în momentul în care anumite particule, cunoscute sub numele de alergeni, îi irita. Ochii produc o substanță numită histamină pentru a se apăra de acești alergeni. Ca raspuns la această reacție, apare roșeața, lăcrimarea, mâncărimea sau edemul, adică umflarea pleaopelor și a zonei oculare.” spune Dr. Cristina Ciucă, medicul oftalmolog Videt.

Sistemul imunitar reacționează agresiv pentru a combate prezența alergenului, declanșând un număr de mecanisme de apărare. Simptomele apar imediat după contactul cu factorul declanșator.

Alergiile oculare pot fi declanșate de 3 categorii de alergeni:

  • Alergeni din mediul exterior: polen (din iarbă, flori sau copaci);
  • Alergeni din mediul interior: spori de mucegai, puf, praf, fire de păr de la animalul de companie (mai ales păr de pisică) sau acarienii;
  • Iritanți: cosmetice, parfum, fum de țigară, fum de eșapament sau vapori chimici

Alergiile sezoniere sunt declanșate de un alergen din mediul exterior , respectiv de polen. Polenul poate fi întâlnit în natură în flori, copaci sau semințe, mai ales în lunile de primăvară. Așadar, în acest anotimp persoanele sensibile sunt mai predispuse să dezvolte o alergie oculară.

Alergia oculară se manifestă asemănător cu conjunctivita alergică , efectele sale fiind vizibile pe partea albă a ochiului. Aceste alergii nu sunt contagioase și nu se pot transmite unei alte persoane.

Cât durează o alergie oculară de sezon?

Durata unei alergii variază și depinde strict de perioada de contact cu polenul. Alergia oculară nu se vindecă niciodată, așadar poți monitoriza doar durata simptomelor.

Simptomele tale se vor accentua pe măsură ce apar primele semne ale primăverii (înfloresc copacii, crește iarba șamd). și vor dispărea total, sau se pot ameliora parțial odată ce efectuezi tratamentul recomandat de medicul oftalmolog. După dispariția alegenului, simptomele vor dispărea complet.

Cum facem diferența dintre o răceală și o alergie oculară?

Nas înfundat, strănut, ochi roșii – sunt simptome comune răcelilor și alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca să ne dăm seama dacă e vorba de o alergie sau de o răceală. Simptomele unei raceli durează de obicei până la o săptămână, pe când simptomele unei alergii se pot extinde și la 1–3 luni.

Cu toate că cel mai bun tratament pentru alergiile sezoniere rămâne prevenția, există anumite cazuri în care avem nevoie de opinia unui specialist.

Când apar alergiile oculare?

Lunile critice pentru alergiile oculare: Aprilie și Mai

Sezonul alergiilor începe mai repede decât ne imaginăm. Polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii februarie. Chiar dacă afară mai este zăpadă, încălzirea vremii și umezeala favorizează acest lucru.

De la mijlocul lunii aprilie , toți copacii încep polenizarea într-un mod agresiv. Din această cauză, aprilie este o lună critică pentru alergiile oculare, care continuă și în luna mai, perioadă în care polenul ierbii, iritant pentru ochi, se împrăștie în aer într-o cantitate foarte mare. Vântul și ploile specifice acestor luni încurajează și ele alergiile, pentru că pun polenul în mișcare.

Persoanele cu sensibilitate la polen mai au cel puțin o lună de suferit, până la începutul lui iunie. Perioada verii este o mai liniștită în ceea ce privește alergiile oculare.

Cum identifici o alergie oculară de primăvară

„Alergiile oculare se manifestă clinic ca și conjunctivite alergice ce apar ca răspuns la diferiți factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestări ale alergiilor sunt mâncărimea locală (prurit), senzația de arsură și corp străin în ochi, roșeața ochilor (conjunctiva devine roșie), lăcrimarea abundentă și edem al pleoapelor ) ( pleoape umflate )” spune Dr. Cristina Ciucă, medicul nostru oftalmolog.

Printre alte simptomele care pot să apară se numără:

  • Pleoape pufoase și înroșite la margini
  • Vedere încețoșată
  • Hipersensibilitate la lumină (fotofobie)
  • Mucus care poate provoca lipirea pleoapelor în timpul somnului
  • Strănut intens
  • Dureri de cap
  • Congestia sinusurilor
  • Oboseală, iritabilitate și depresie
  • Cearcăne proeminente

Cu cât alergiile devin mai serioase, cu atât simptomele devin și mai inconfortabile.

De ce se înroșesc ochii?

„Principalul factor de risc în cazul alergiilor oculare este terenul atopic al pacientului cunoscut cu numeroase episoade de alergie; este de fapt o reacție imună anormală la substanțe străine (alergeni)” explică Dr. Cristina Ciucă, medic oftalmolog la optica Videt.

Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarbă, flori sau copaci, determină mastocitele, celule prezente în număr mare la nivelul ochilor, să elibereze histamină, substanța cu rol imunitar, care dilatează vasele de sânge din ochi și cauzează inflamație.

Rezultatul: ochii se înroșesc, iar ulterior apare senzația de mâncărime și lacrimarea intensă.

Ca să ne dăm seama dacă suntem predispuși la alergii, trebuie să răspundem la următoarele întrebări:

  • Există cazuri de alergii în familie? Alergiile se pot moșteni și pot apărea la orice vârstă.
  • Ai o senzație de mâncărime a ochilor, în special în sezonul de primăvară?
  • Ai fost vreodată diagnosticat cu conjunctivită?
  • Ai nevoie deseori de antihistaminice sau decongestionante pentru a menține sub control strănutul, tusea sau nasul înfundat?

Dacă ai răspuns DA la cel puțin 2 întrebări, atunci o vizită la medicul oftalmolog este recomandată.

„În cazul în care simptomele sunt foarte persistente, supărătoare și apare scăderea vederii, pacientul trebuie să se adreseze obligatoriu medicului oftalmolog.” continuă Dr. Ciucă.

Cum tratăm alergiile oculare de sezon?

Tratamentul alergiilor oculare este unul simptomatic, așadar medicul oftalmolog îți poate prescrie un tratament care să îți amelioreze simptomele. Alergiile nu se pot vindeca, însă există planuri de tratament care te pot ajuta să te simți mai bine pe perioada în care alergia oculară se manifestă.

”Tratamentul nu vindecă alergia în sine, ci doar reduce simptomele bolii. În cazul în care simptomele sunt severe și persistente, poate fi afectată corneea și scade acuitatea vizuală” , menționează Dr. Cristina Ciucă.

Tratamentele pe bază de picături sau pastile antialergice te pot ajuta în ameliorarea simptomelor în cazul unei crize de alergie.

Remedii pentru alergiile sezoniere

Există două tipuri de picături pentru tratarea alergiilor oculare:

  • Antihistaminici , eficienți în reducerea efectului de mâncărime;
  • Decongestionant , care ajută la tratarea roșeții și a lăcrimării (trebuie folosite frecvent (4–6 ori pe zi), dar nu mai mult de 2–3 zile, deoarece poate intensifica inflamarea și roșeata ochilor).

„Pentru tratamentul conjunctivitei alergice , este foarte importantă identificarea și înlăturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu” spune Dr. Cristina Ciucă. În cazurile ușoare se recomandă antihistaminice, lacrimi artificiale fără conservanți, care diluează alergenul și ameliorează simptomatologia. Iată care sunt cele mai recomandate picături oftalmice pentru cazurile în care sindromul de ochi uscat este incipiet:

Picaturi oftalmologice Gelone Drops
"Picături oftalmice Gelone Drops, cu
conservanți": https://www.videt.ro/…-drops-10-ml

Picaturi oftalmologice Systane Ultra
"Picături oftalmice Systane Ultra, cu
conservanți": https://www.videt.ro/…-ultra-10-ml

Picaturi oftalmologice Laim-Care
"Picături oftalmice Laim-Care, cu
conservanți": https://www.videt.ro/…-drops-10-ml

Picaturi oftalmologice Hylo Comod
"Picături oftalmice Hylo Comod, fără
conservanți": https://www.videt.ro/…-comod-10-ml


Vezi întreaga noastră colecție de picături oftalmice și redu simptomele alergiilor
oculare!

Iar în cazurile severe se utilizează corticosteroizi topici în cure scurte.

Stabilizatorii membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instalează după 2 săptămâni de administrare.”

Alergiile de primăvară se mai pot trata și cu pastile antialergice, caz în care simptomele pot fi controlate cu un spray nazal sau un inhalator. Tratamentul antialergic administrat oral este mai puțin eficient în combaterea simptomelor oculare.

„Pacienții trebuie să se prezinte la oftalmolog pentru un diagnostic corect. Autodiagnosticarea și autotratamentul trebuie evitată deoarece pot apărea complicații cauzate de tratament necorespunzător.”

Cum prevenim alergiile de sezon?

Cea mai bună protecție împotriva alergiilor este evitarea alergenilor și luarea unor măsuri preventive care diminuează cantitatea de polen care intră în contact cu ochiul.

„În cazul în care suntem alergici este util să evităm pe cât se poate contactul cu alergenii care ne pot declanșa reacții. Se pot folosi lacrimi artificiale, precum Systane Complete, pentru a diminua cantitatea de alergeni care pătrunde în ochi. Pe lângă utilizarea regulată a lacrimilor artificiale, se recomandă și spălarea cu ser fiziologic a ochilor dimineața și seara.” spune Dr. Cristina Ciucă.

Totuși, în cazul alergiilor oculare sezoniere cauzate de polen, evitarea alergenului este aproape imposibilă. Particulele de polen pot călători kilometri întregi pe calea aerului, fiind purtate de vânt, iar suprafața ochiului poate intra în contact cu aceste particule indiferent dacă stai în casă și deschizi fereastra pentru a aerisi sau ieși afară la o plimbare.

Folosește lentile de contact de unică folosință

Dacă porți lentile de contact, trebuie să știi că în timpul primăverii poți dezvolta alergii oculare la polen. Medici oftalmologi recomandă să eviți purtarea lentilelor de contact cu purtare continuă, deoarece acestea pot amplifica simptomele neplăcute.

Poți trece temporar la ochelarii de vedere sau să te orientezi către lentile de contact de unică folosință , care se aruncă la sfârșitul purtării. Aceste lentile sunt mai sănătoase și confortabile pentru pacienții alergici deoarece reduc în mod semnificativ intensitatea simptomelor.

Iată care sunt câteva dintre cele mai populare modele de lentile de contact de unică folosință:

Lentile de contact de unica folosinta TopVue Lentile de contact de unică folosință TopVue Daily, pachet cu 90 de lentile

Lentile de contact de unica folosinta TopVue Elite Lentile de contact de unică folosință TopVue Elite+, pachet cu 30 de lentile

Lentile de contact de unica folosinta AcuVue Lentile de contact de unică folosință 1 Day Acuvue TruEye, pachet cu 30 de lentile


Descoperă colecția noastră de lentile de contact de unică folosință și protejează-ți ochii de
alergii!

Sfaturi pentru protecția oculară primăvara

Pentru a ne proteja de o criză alergică, medicul oftalmolog recomandă:

  • Cantitatea de polen din aer este cea mai ridicată în timpul dimineții, între orele 5 și 10. Evită să aerisești casa și evită plimbările în parcuri în acest interval orar. Pentru a evita polenul, aerisește camerele cât mai târziu seara și ai grijă să nu stai în camera respectivă cât timp fereastra este deschisă.
  • Evită plimbările în aer liber atunci când bate vântul sau imediat după o ploaie. De asemenea, dacă obișnuiești să grădinărești, amână această activitate pentru sezonul de vară
  • Evită jogging-ul sau sporturile în aer liber sau în parcuri
  • Poartă ochelari de vedere sau de soare atunci când ieși în aer liber. Pentru un plus de protecție împotriva polenului, completează-ți ținuta de primăvară cu o pălărie cu boruri largi
  • În cazul unei mâncărimi, evită frecarea ochilor! Această mișcare îți poate aduce puțină alinare pe moment, însă nu va face decât să îți irite ochii și mai tare, înrăutațind simptomele
  • Un duș seara te va ajuta să înlături orice sursă de polen. Spală-ți bine pielea și părul pentru o protecție optimă. De asemenea, curăță-ți delicat pleoapele cu apă rece pentru a îndepărta orice urmă de polen sau praf
  • O dietă bogată în Omega 3 te poate ajuta în reducerea inflamației provocate de alergeni. Printre alimentele bogate în Omega 3 se numără somonul, sardinele și nucile
  • Poartă o mască de polen dacă simptomele nu se ameliorează

Alergiile oculare sezoniere sunt provocate de polenul de afară, iar pentru a diminua efectele acestei pulberi asupra ochiilor persoanele afectate se refugiază în confortul propriei locuințe.

Dacă și tu încerci să eviți polenul de afară, atunci trebuie să știi că și locuința ta este un mediu propice pentru dezvoltarea unui număr de alergeni care îți pot înrăutăți alergia. Acarienii, mucegaiul sau firele de păr ale animalelor de companie îți pot irita ochii pe tot parcursul anului, însă în această perioadă a anului trebuie să fii de două ori mai prudent.

Polenul poate să își croiască drum în casa ta, dacă obișnuiești să stai cu ferestrele deschise toată ziua. Această pulbere poate călătorii kilometri întregi purtată de aer, așadar este esențial să îți păstrezi casa curată pentru un confort sporit în timpul primăverii.

Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica în propria locuință și care te pot ajuta în prevenirea alergiilor și ameliorarea simptomelor:

  • Atunci când faci curat, folosește produse de curățat lichide în loc de produse pe bază de praf sau pulbere. Curăță podeaua cu o cârpă umedă sau cu un mop și evită să răspândești praful în aer prin măturare sau ștergerea suprafețelor cu cârpe uscate
  • Dacă ai un animal de companie pe care îl lași afară, evită să îl lași în dormitor deorece poate aduce polen cu el înapoi în casă.
  • Polenul aderă la articolele de îmbrăcăminte, mai ales la cele de exterior precum gecile, trenciurile sau paltoanele. Nu depozita aceste articole în dormitor, ci alege să le păstrezi într-un dulap închis înafară spațiului de dormit. Nu uita să le scuturi sau să le aspiri după fiecare purtare!
  • Poți folosi aerul condiționat, însă trebuie să te asiguri că filtrul unității este curat. Poți opta și pentru un filtru de purificare al aerului.
  • Folosește huse confecționate din materiale antialergice pentru învelirea saltelei de dormit, a pernelor și a păturii. Înlocuiește așternuturile cel puțin o dată pe săptămână și spală-le la o temperatură de minimum 55°C.
  • Evită uscarea rufelor în exterior. Optează pentru metoda “dry cleaning” sau usucă-le într-o încăpere închisă.
  • Ține geamurile închise dacă conduci pentru a te proteja de praf și polen. Verifică specificațiile mașinii pentru a afla dacă sistemul de aerisire sau aer condiționat are inclus un filtru de polen.

Primăvara și-a făcut deja prezența simțită, iar în curând frigul și ploile vor fi înlocuite de vremea însorită și de temperaturile ridicate. Dacă știi deja că ești alergic la polen, ai grijă să te protejezi în lunile următoare pentru a reduce orice disconfort cauzat de alergia de sezon.

Apelează la medicul oftalmolog în cazul unor simptome neplăcute, iar dacă porți lentile de contact lunare , nu uita să le înlocuiești în perioada următoare cu unele de unică folosință sau cu o pereche de ochelari de vedere!